Ung og reiseklar? Du kan spare mye på å forsikre deg riktig

Vi gir deg oversikten i forsikringsjungelen.

DYRT UTEN: Hvis du reiser uten reiseforsikring, kan det koste deg mye om du skulle være uheldig.

Det kan fort bli kostbart om uhellet er ute på ferie. I hvert fall hvis du ikke er forsikret.

Vi har gått gjennom reiseforsikringer for unge fra åtte forskjellige selskaper, og sett på hvor lenge ungdom er forsikret gjennom foreldrene. Med i oversikten er også hvor mange dager i strekk forsikringen varer, andre detaljer rundt pris, alder, reisegods, egenandel, sykdom og avbestilling.

Flytter du ut – få deg egen forsikring

Det er unge mennesker som i størst grad reiser uten reiseforsikring, viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet Tryg. Mange tror de er dekket gjennom foreldrenes ordninger.

Men hovedregelen er at når man flytter hjemmefra, bør man sikre seg selv.

– Å reise uten forsikring kan bli svært dyrt. I ytterste konsekvens kan det føre til økonomisk ruin, dersom man for eksempel må dekke sykehusbehandling i utlandet fra egen lomme, sier kommunikasjonssjefen i Tryg, Ole Irgens.

Store forskjeller

Prisforskjellen fra den dyreste til den billigste er 638 kroner. Den billigste har Danske Bank UNG, som koster 1068 kroner per år.

DNB Reise Best tilbyr den dyreste for unge. Den koster 1706 kroner per år.

Hvis du kun vil være forsikret på enkeltreiser, er Gouda Ungdom Standards dekning for 14 dager 424 kroner.

Ellers viser gjennomgangen vår følgende funn:

  • Alder: De fleste tilbyr forsikring for unge fra de er 18 år og opp til 29 år. Gouda Student har forsikring frem til fylte 50 år, men du må være student.
  • Avbestilling: Må du avbestille turen, tilbyr selskapene ulike summer for hvor mye du kan få tilbake. DNB Reise Best som tilbyr den dyreste, har 600.000 kroner i avbestilling. Danske Bank Ung som tilbyr den billigste, har en avbestillingforsikring på inntil 50.000 kroner. Prisene varierer fra 30.000 kroner til 600.000 kroner. Ett av selskapene har ubegrenset sum.
  • Gjeldende reisedager: Hvor lenge kan du være på reise i ett strekk? Her varierer det. På den billigste reiseforsikringen kan du reise i inntil 90 dager. Det laveste antall gjeldende reisedager er 45 dager, og det tilbyr halvparten av selskapene.
  • Reisegods/tyveri: Erstatningssummen på reisegods/tyveri varierer mye. De som tilbyr høyest erstatning er DNB Reise Best, som byr på 600.000 kroner i erstatning på reisegods. Den dårligste er Gouda Student med 20.000 kroner.

Dette koster forsikringene:

Her er prisen de ulike forsikringsselskapene tar for reiseforsikringer rettet mot unge. Lenger ned i saken finner du en fullstendig oversikt over reiseforsikringenes andre viktige vilkår og ulikheter.

SelskapPris
Gjensidige Reise Ung1188 kroner per år
Gouda Student1545 kroner per år
Tryg: Young Living Travel & Accident1530 kroner per år*
SpareBank 1 Ung Standard/UNG-pakke 1471 kroner per år**
Frende forsikring 1426 kroner for de som er 18 til 20 år/1369 kroner for de som er 23 år
Danske Bank Ung1068 kroner per år
DNB Reise Best1706 kroner per år
DNB Reise Basis1084 kroner per år
Gouda Ungdom Enkelreisende (14d) - super473 kroner for 14 dager
Gouda Ungdom Enkelreisende (14d) - standard424 kroner for 14 dager
If Start**********1428 kroner/ 1188 hvis foreldrene er If-kunder

*Prisen på reiseforsikringen inkluderer et barn. Samme pris om du reiser alene.

**126 kroner for Standard og 166 kroner i måneden for toppforsikring.

********** If Start er en forsikringspakke som inkluderer alt unge har behov for. Pakken inneholder helårs reiseforsikring fra Europeiske, innboforsikring 300.000 kroner og ulykkesforsikring inntil en million kroner i erstatning.

MISTET BAGASJEN: Da Marianne Viskum og Karoline Viskum skulle reise til Thailand med familien, mistet de bagasjen. Reiseforsikringsselskapet dekket de nødvendige kostnadene.

– Dumt å ikke ha det i orden

Det er viktig å lese reiseforsikringsselskapets vilkår. Marianne Viskum er usikker på hvor lenge hennes datter, Karoline Viskum (17), er forsikret gjennom dem.

– Jeg tror hun er forsikret gjennom oss til hun fyller 18 år, eller så lenge hun bor hjemme, men jeg er faktisk litt usikker, sier Viskum.

– Når jeg ikke lenger er forsikret gjennom mine foreldre, kommer jeg til å skaffe meg en egen reiseforsikring. Reiseforsikring er viktig og det er dumt hvis man ikke har det i orden, sier 17-åringen.

BETALER IKKE REGNINGEN: Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, oppfordrer alle til å ha reiseforsikring. Staten betaler ikke regningen din om du måtte komme på sykehuset.

Staten tar ikke regningen

Reiser du på ferie og blir syk uten forsikring, må du dekke utgiftene selv.

Det er mange som tror at staten dekker utgiftene i utlandet dersom du skulle være uheldig å bli syk eller skadet, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Andersen.

– Vi prøver å hjelpe personer som er blitt syke eller skadet så langt vi kan. Hvis du har pådratt deg utgifter du ikke kan dekke, må andre betale for deg. Staten tar ikke regningen, sier Andersen.

Noen forsikringsselskaper har en begrensning for hva slags aktiviteter du kan drive med, og derfor bør du sjekke betingelsene i forsikringen din. Det er også – som undersøkelsen vår viser – forskjell på hvor mange dager på reise man er dekket for.

REISER UTEN REISEFORSIKRING: Undersøkelse fra forsikringsselskapet Tryg viser at det er unge mennesker som i størst grad reiser uten reiseforsikring.

– Vi har vært borti at folk tror de har forsikring, også oppdager de at de ikke har det når de blir skadet eller syke på reise. Hvis du har brutt vilkårene i forsikringen, kan du pådra deg store utgifter og gjeld i lang tid fremover, forteller kommunikasjonssjefen i UD.

Kan koste deg mye om du blir innlagt på sykehuset i utlandet

SJEKK FORSIKRINGEN: Stine Neverdal i Finans Norge bekrefter at mange unge dropper forsikringen.

– Det er dessverre en del som glemmer eller dropper reiseforsikringen. Det kan føre til enorme utgifter og eventuelt store økonomiske problemer dersom man blir syk. Det er en viktig del av reiseplanleggingen å sjekke at reiseforsikringen er i orden, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Hvis du har råd til å dra på tur, har du råd til forsikring, mener Neverdal.

KREDITTKORTFORSIKRING: Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet sier at hvis du betaler halvparten av reisen med kredittkort, har du ofte reiseforsikring inkludert.

Forbrukerrådet mener det er en fare at man ikke følger godt nok med på vilkårene. Dette gjelder særlig når man lenge har vært forsikret gjennom foreldrene. Det er mange som trenger en påminnelse på at de må skaffe seg forsikring selv.

– Det er kanskje noen som har reiseforsikring, men ikke vet at de har det gjennom mor og far, eller gjennom å være medlem av en organisasjon som har reiseforsikring. Dette er lurt at du sjekker ut. Hvis du reiser i et land der EØS-avtalene gjelder og du har Helfo-kort, har du rett til samme behandling som borgerne i det landet som du oppholder deg i, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Her kan du søke på reiseforsikringsselskapene. Selskapene har flere og ulike vilkår og tilbud. Vi har kun tatt med noe av de forsikringen tilbyr, og det er lurt å lese vilkårene på deres hjemmeside for mer informasjon.

*Prisen på reiseforsikringen inkluderer et barn. Samme pris om du reiser alene.

**126 kroner for Standard og 166 kroner i måneden for toppforsikring.

*** Tyveri for bagasje 50.000 kroner. Det er forskjellige summer innenfor dette avhengig av hva som stjeles. Penger dekkes med 3000 kroner. Hver enkeltgjenstand maks 25.000 kroner og PC, mobil og kamera 25.000 kroner.

**** Tyveri for bagasje 70.000 kroner. Det er forskjellige summer innenfor dette avhengig av hva som stjeles. Penger dekkes med 5000 kroner. Hver enkeltgjenstand dekkes med 30.000 kroner og samme beløp for tyveri ved PC, mobil og kamera.

***** Inneholder også innbodekning og dekning for ID-tyveri og ID-misbruk på nett. Det er noen krav til å kunne tegne produktet. Den Danske Bank reiseforsikring er et samarbeid med Codan forsikring.

****** Gouda Student inkluderer reise, ansvar, ulykke, rettshjelp og innbo. I Gouda er alltid alle risikoaktiviteter inkludert i prisen.

******* UNG-pakken inkluderer innbo- og reiseforsikring. Den koster 129 kroner i måneden for standardforsikringen, og 166 kroner i måneden for toppforsikringen.

******** I tillegg erstattes dette: Forsinkelse fremmøte til videretransport eller innhenting av reiserute: Ny billett og overnatting med inntil 20.000 kroner per person som er omfattet av forsikringen. Evakuering ved terror/uro/naturkatastrofe/epidemi uten begrensning i evakueringskostnaden. I samme tilfeller erstattes avbestilling til reisemålet.
Konkurs hos reiseselskapet: Erstatning for merutgifter til hjemreise og overnatting hvis reiseselskapet går konkurs mens sikrede er på reisen, inntil 20.000 kroner per person. NoGo-Compensation: 5000 kroner utbetales ved brudd i legg, lår, arm, skulder, ryggrad eller hodeskalle. Psykologisk krisehjelp: Inntil ti behandlinger hos psykolog ved alvorlige hendelser som overfall, brann, livstruende sykdom mv.

********* Reise Best: ekstra dekninger som kjøpsforsikring (ekstra forsikring på gjenstander du kjøper på reise) og egenandelsdekning på leiebil på feriereise. Forsikringen har ansvarsdekning med henholdsvis 10 og 15 millioner kroner. Det gjelder også DNB Reise Basis.

********** If Start er en forsikringspakke som inkluderer alt unge har behov for. Pakken inneholder helårs reiseforsikring fra Europeiske, innboforsikring 300.000 kroner og ulykkesforsikring inntil en million kroner i erstatning.