Reise

Betalte 180.000 for «drømmeturen» til Seychellene. Reisebyrået opplyste ikke om at det var regntid.

– Vi har ikke værgaranti, sier reisebyrået. – Det er forskjell på vær og klima, sier klager.

IKKE STRANDLIV: Reisefølget bestilte en kostbar tur til det de fikk beskrevet som et paradisisk reisemål. Men reisebyrået glemte å nevne at det var regntid på Seychellene. Det regnet hver dag og det ble hverken sol, bading eller snorkeltur.
  • Camilla Flaatten

Et reisefølge på fire personer ønsket seg et solsikkert sted i julen – gjerne til et mer eksklusivt reisemål. Sol, bad, snorkling og dykking var planen. De tok kontakt med reisebyrået HRG Bennett Ferie som anbefalte en tur til Seychellene.

Men turen ble alt annet enn forventet, og reisefølget klaget inn reisen til Pakkereisenemnda under fanen «reisemålet ble ikke som lovet». Årsaken var at det var full regntid på øya. Og regnet høljet i dagevis under den nesten to uker lange turen.

Solen tittet bare frem noen timer et par av dagene.

– Dessverre har Pakkereisenemnda og reisebyrået gjort dette til en sak om dårlig vær og at reisebyrået ikke kan være ansvarlig for været eller gi værgaranti. Men når vi eksplisitt ber om et solrikt sted hvor vi skulle snorkle, dykke og gjøre andre aktiviteter, så forventer jeg at eksperter ved et reisebyrå oppgir at det er regntid på stedet. Det er altså forskjell på vær og klima, sier klager som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Mener de advarte mot prisene, ikke regntiden

Reisebyrået understreket at det i desember, og særlig i julen, er ekstremt høye priser på øya og at været kan være noe ustabilt med regnskyll ettermiddag og kveld, ifølge tilsvaret hos Pakkereisenemnda. Men de la ikke skjul på at Seychellene ville være et flott reisemål og «paradis» for det aktuelle reisefølget.

REGN I PARADIS: Når det er norsk vinter kan det være regntid på flere paradisiske øyer – som her på Seychellene.
VÆROVERSIKT: Klager tok skjermdump av været fra den aktuelle perioden i julen. Hun mener det er stor forskjell på regnskyll på ettermiddagen og full regntid – noe hun mener er mangelfull informasjon fra reisebyråets side.

– Ikke en sak om været

Det var en kostbar reise på rundt 180.000 kroner. Klager bestemte seg for å kreve tilbake rundt halvparten av summen.

– Å gjøre dette til en sak om været er å gjøre klagen helt uangripelig. Det er å tråkke på oss som forbrukere. Ingen kan jo holde andre ansvarlig for været! Vi hadde helt normalt vær ut fra at det var regntid. Vi klager ikke på været – vi klager over at de ikke informerte oss om at det var regntid. Det er kritikkverdig, og det kostet oss dyrt. Det er som å sende noen på skiferie til et sted i feil sesong – hvor det ikke er snø, sier klager.

I etterkant kontaktet hun et annet reisebyrå og spurte helt nøytralt om Seychellene i julen – da fikk hun blankt nei. Det ble ikke anbefalt å reise dit da det var full regntid.

Les også

Drømmer du om sol og varme? Her er noen av de beste, varme stedene

REGNTID: Et reisefølge på fire drømte om et luksussted med fint vær og gode dykkermuligheter. De ble anbefalt Seychellene, men der regnet det altfor mye i perioden de oppholdt seg. De klaget inn saken til Pakkereisenemnda.
HAR IKKE VÆRGARANTI: Daglig leder Anders Hedemann i HRG Nordic/Bennett Ferie i Asker.

Reisebyrået: Opplyste om regn

HRG Bennett Ferie skriver i sitt tilsvar hos Pakkereisenemnda at de opplyste at regn ville forekomme på Seychellene i desember. De har hentet inn værrapporter og turistrapporter som viser at det til tross for regn i den aktuelle måneden, så velger folk fortsatt øya som reisemål.

– Vi hadde en kommunikasjon med vedkommende om bestilling og forventninger og opplyste da også om at det kunne komme regnskyll. Hadde vi glemt å opplyse om visum til en reise til Kina hadde det vært adskillig verre og en skikkelig tabbe. Men vi kan ikke garantere for noe vær, sier daglig leder Anders Hedemann i HRG/Bennett Ferie i Asker.

Reisebyrået vil fremdeles anbefale Seychellene, og skriver videre at de ikke anser seg som pliktige til å utbetale kompensasjon. Reisebyrået understreker at de aldri gir noen værgaranti.

Les også

De så ikke nøye nok på reisepapirene. Da mistet de drømmeturen til Miami.

KLAGET PÅ VÆRET: Et reisefølge på fire drømte om et luksussted med fint vær og gode dykkermuligheter. De ble anbefalt Seychellene, men der regnet det altfor mye i perioden de oppholdt seg. De klaget inn saken til Pakkereisenemnda.

– Kan ikke holde reisearrangøren ansvarlig for været

I Pakkereisenemndas avgjørelse heter det at avtalen mellom arrangøren og kunden kan ha særkrav fra kundens side som kan være bindende. Eksempelvis at hotellet på reisemålet har havutsikt, egen hage og basseng du kan svømme direkte ut i. Har ikke reisemålet dette, er avtalen brutt.

Men i dette tilfelle foreligger det ingen værgaranti og det kan ikke reisearrangøren stå til ansvaret for, konkluderer Pakkereisenemnda.

Det understrekes også at et kjapt søk på værforholdene ved Seychellene viser at det kan regne mye i nevnte periode.

I avgjørelsen publisert på Reiselivsforums nettsider står det blant annet:

«Når man sitter med fasiten for været i desember 2017 fremstår det selvsagt som uheldig at akkurat denne destinasjonen ble anbefalt. Ut fra klagerens beskrivelse var det kun et fåtall soltimer i løpet av et ferieopphold som varte fra 19. til 31. desember. At været blir dårligere enn man hadde grunn til å forvente, kan imidlertid en reisearrangør ikke stå ansvarlig for. For å kunne regne ut et gjennomsnitt må nedbør måles over mange år, og i et slikt bilde vil det være store variasjoner fra et år til et annet år.»

Har du et tips til lignende opplevelser? Vi hører gjerne fra deg - send oss en e-post.

Les også

Ikke fornøyd med ferien? Slik klager du.

– Svært sjelden det klages på været

Nordmenn elsker å snakke om været – om det er varmt eller kaldt. Men å gå til det skrittet å sende en formell klage til klageinstansene er sjelden.

– Det er svært sjelden at noen klager over været på reisemålet. Avvik i naturgitte forhold anses normalt ikke som en mangel ved reisen. Men det kan unntaksvis tenkes tilfeller hvor reisearrangøren blir ansvarlig på grunn av at markedsføringen er feilaktig eller mangelfull, sier daglig leder Anne B. Lea i Norsk Reiselivsforum.

Frem til nå i år er det kommet inn 95 saker til Pakkereisenemnda, av dem er gjelder klagene hovedsakelig fly og klager på at reisemålet ikke ble som lovet.

Les også

Per M. Hansson (77) ble nektet erstatning av Lufthansa. Nå har han seiret tre ganger i norsk rett.

Men været er ekstremt viktig

Nesten halvparten av alle nordmenn mener sol og varme er det viktigste når de bestiller utenlandsferien, ifølge den årlige reisevaneundersøkelsen fra reisebyrået Ticket.

Om det har vært en elendig vår eller sommer i forkant av sommerferien, er det desto viktigere at været leverer utenlands. Om sommeren fristes nordmenn flest av reisemål i Europa, hele 75 prosent av alle bestillinger går til et europeisk land, viser undersøkelsen.

Markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket bekrefter at folk er opptatt av været når de bestiller reisen.

– Ja, folk spør om været. Spesielt om vinteren! De spør mest om hvor de skal reise for å få sol og varme, steder som er mer solsikre enn andre. De aller fleste skjønner at vi ikke kan garantere været noe som helst sted. Flere som skal til Thailand spør om regntid om sommeren og hvor mye det regner, sier hun.

Les også

SAS måtte ut med 130.000 kroner til skolegruppe

Les mer om

  1. Seychellene
  2. Forbrukerspørsmål
  3. Forbrukerrettigheter
  4. Reise
  5. Drømmereise
  6. Vær
  7. Klima