Lonely Planet: Hit bør du reise neste år

Reisegiganten har kåret verdens beste land, by og område å reise til i 2016.

REIS NÅ! - Botswana har gått under radaren for de fleste mennesker, mener redaksjonssjef Tom Hall i Lonely Planet. De har kåret landet til reisemål nummer én for 2016.

Reiseguideselskapet Lonely Planet kårer årlig flere ulike reisemål til inspirasjon, og slapp nettopp sin ferske liste for året som kommer.

— Jeg synes jo dette med «Årets beste reisemål» egentlig er et «trekk en lapp opp av hatten»-prosjekt, men på den andre siden er den med på å sette søkelyset mot enkelte steder som ellers ikke hadde kommet så sterkt med i mediabildet, mener reiseekspert og redaktør Helge Baardseth i magasinet Vagabond.

Lonely Planet lot oss få en sniktitt på de tre hovedkategoriene sine og topp tre er følgende:

Beste land: Botswana

— Botswana har gått under radaren for de fleste mennesker, mange tror kanskje det er for dyrt, for vanskelig å komme til eller ikke imøtekomme for familier. Men det er ikke sant. Reis nå! Reis i den grønne sesongen eller dra i den tørre årstiden – når som helst på året. Dette fantastiske landet bare venter på å bli utforsket, sier redaksjonssjef Tom Hall i Lonely Planet.

Nummer én på listen er lett å være enig i, synes Baardseth.

— I dette landet hvor alt fungerer, alt er vakkert, menneskene er så hyggelige og dyrene så mange. Botswana er landet som gir floskler mening – ord som fantastisk, utrolig og paradiset funnet. Høy kvalitet – og ganske dyrt, sier han.

Har du fått med deg denne øya?

OKAVANGO DELTA: En reise ut i verdens største innlandsdelta, Okavango, må oppleves på reisen til Botswana. Transportmiddel er tradisjonelle trekanoer – mekoroer.

Et naturlig reisetips er Okavango Delta — en av de største turistmagnetene i Botswana. I tradisjonelle mekoroer tar lokale guider kalt polaer deg med langt ut i det vakre, øde og rå landskapet. Dyrelivet er upåklagelig – du får nesten nærkontakt med flodhester, krokodiller, elefanter, hyener, og så videre.Deltaet er verdens største innlandsdelta, hvor vannet fosser inn en gang i året. Mens det meste forsvinner inn i ørkenen og slettelandskap, forblir deltatet frodig og grønt det meste av året, og dyre- og planteliv nyter godt av det.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Resten av listen:

2. Japan

3. USA

4. Palau

5. Latvia

6. Australia

7. Polen

8. Uruguay

9. Grønland

10. Fiji

Listen er gjengitt med tillatelse av Lonely Planet.

Har du besøkt noen av disse landene?

Beste region: Transilvania, Romania

Dracula er kanskje det første mange tenker på når de hører Transilvania. For det var her Bram Stokers berømte aristokratiske rollefigur levde.

Men foruten det er området i Romania kjent for sin spektakulære natur i form av fjellkjeder og platår, gamle slott og landsbyer. Lonely Planets råd er å besøke slottene Peles og Bran. Sistnevnte blir feilaktig kalt Draculas slott, det er det ikke, men ifølge guideboken er det et storslått slott vel verdt et besøk.

Lyst på en morsom utfordring?

ROMANIA KOMMER: Transilvania er verdt et besøk i året som kommer, mener Lonely Planet. Clu, Romanias andre største by, er provinshovedstad i Transilvania.

Regionen støttes 100 prosent av Baardseth.— Vi er litt avventende når det gjelder Romania selv om vi reiser på billige strandfereier dit. Men det er jo innlandet som er interessant. Middelalderbyen Brasov og Sibiu – det finnes nesten ikke maken. Og for noen fotturmuligheter i skog og fjell, sier han.

Vårt egen reisepanel har gode tips:

Resten av listen:

2. Vest-Island

3. Valle de Viñales, Cuba

4. Friuli-vinregion, Italia

5. Waiheke Island, New Zealand

6. Auvergne, Frankrike

7. Hawaii, USA

8. Bayern, Tyskland

9. Costa Verde, Brasil

10. St. Helena, Britisk oversjøisk territorium

Listen er gjengitt med tillatelse av Lonely Planet.

Beste by: Kotor, Montenegro

Det lille landet mellom Albania, Kosovo, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Kroatia har et vakkert fjordlandskap ikke så ulikt Norge. Bukten er populært for cruise, og store skip legger til kai her.

KOTORBUKTEN: Den blir ofte kalt Europas sørligste fjord, men er egentlig en bukt. Innerst ligger gamlebyen Kotor. Gåturen langs gamle stier opp bak byen er verdt strevet med denne utsikten.

Kotor, som har en av fineste og best bevarte gamlebyene i Europa, ligger innerst i Kotorbukten. Innenfor de tykke murene er ligger det små torg, katedraler massevis av restauranter, kafeer og vinbarer, og koselige overnattingssteder. For utsikt over landskapet start turen en tidlig morgen (sommerstid), og gå de gamle stiene helt opp på toppen. Det tar et par timer. Gå ned igjen til den gamle kirken Our Lady of Health og følg steinhellene ned igjen til byen.Og du besøke se byen nå, før «alle» kommer, mener reiseeksperten.

— Vakker by, inne i det som nesten blir litt familiært, i en fjord. Og reis dit nå, før… Byen er litt uoppdaget – foreløpig, sier Helge Baardseth.

Resten av listen:

2. Quito, Ecuador

3. Dublin, Irland

4. George Town, Malaysia

5. Rotterdam, Nederland

6. Mumbai, India

7. Fremantle, Australia

8. Manchester, Storbritannia

9. Nashville, USA

10. Roma, Italia

Listen er gjengitt med tillatelse av Lonely Planet.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om reisekåringer: