Åpner egen bunadssluse på Oslo Lufthavn

Hvordan reise på fly med bunad, bunadsmykker og kaker? Her får du råd.

BUNAD PÅ FLY: Ta gjerne på deg bunaden hvis du skal ut og fly de neste dagene - men legg sølvet i egen pose.

Vi er midt i en av årets største festmåneder med konfirmasjoner, dåp og ikke minst 17. mai.

Det beste rådet fra flyselskapet og flyplassen er å legge bunaden i håndbagasjen – både fordi den er verdifull og har stor affeksjonsverdi.

– Bunaden i seg selv er ikke noe problem, men smykker og bunadskniven kan selvsagt gi utslag i sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

På landets største flyplass har de åpnet egen bunadssluse i anledning den store dagen. Den åpner 16. mai og 17. mai i sikkerhetsslusen tilgjengelig for familier.

Ved Oslo Lufthavn får de mange spørsmål hvert år om det er greit å reise med bunad og bunadsmykker.

– Det er svært hyggelig hvis folk velger å reise i bunad, og vi synes det er gir en god 17. mai-stemning på lufthavnen. Dette er en hyggelig tradisjon vi gjør for tredje året på rad, legger han til.

Ifølge Avinor er det rundt 100.000 som skal ut og reise dagen før den store dagen.

Les også

Usikker på hvordan du best skal pusse bunadsølvet? Vi har spurt en ekspert

Ta gjerne på deg bunaden hvis du skal ut og fly de neste dagene - men legg sølvet i egen pose.

Legg smykkene i en egen pose

Det beste rådet er å samle søljer, knapper og smykker i en smykkepose eller smykkeskrin som du viser til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen. Men bunadskniv må sendes som innsjekket bagasje eller spesialbagasje.

– Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Westher Andersen.

Les også

Tre fine fletter til 17. mai – trinn for trinn

Legges i håndbagasjen

Reiser du ikke med festplagget på deg, så bør det tas med inn i kabinen.

– Bunaden bør du legge i håndbagasjen. Men maksgrensen på åtte kilo gjelder som vanlig, forteller regiondirektør Trond Stenersen i Widerøe Ground Handling i en pressemelding.

Inne i flyet kan du legge bunadsposen eller kofferten oppe i hattehyllen. Dermed bør bunaden pakkes pent før en reiser, siden den ikke kan henges opp inne i kabinen.

VERDIFULLT: Legg søljer, knapper og smykker i egen smykkepose og vis frem i sikkerhetskontrollen.
Les også

Har du ikke strøket bunadskjorten ennå? Da bør du skynde deg

Hva med festkaken?

Du kan dessverre ikke ta med deg bløtkaken inn i flyet.

Krem blir klassifisert som flytende, og dermed går ikke kaken igjennom sikkerhetskontrollen. Tørre kaker, som kransekake, går fint.