Her finner du Europas beste badevann

Et av nordmenns favorittreisemål ligger på topp.

BEST I KLASSEN: Badevannet på Kypros får toppscore, og blant det aller beste i Europa.

Kypros er nok en gang kåret til landet med Europas beste badevann. I år deler de riktignok topplasseringen med Malta og Luxemburg, viser EUs oversikt over badevannskvaliteten i Europa .

Topp tre har perfekt badevann. Tett etterfulgt av Hellas og Kroatia med henholdsvis 97 og 94 prosent på skalaen. Tyskland ligger hakk i hæl med 90 prosent.

— Det er moro å se at Malta klatrer helt til topps i år. Det er et reisemål det ikke prates så mye om, men som er populært og selger jevnt og trutt hvert eneste år. Hvis du vil oppleve det fantastiske badevannet på nært hold, så anbefaler jeg et besøk i den blå lagunen. Hit kommer du kun med båt og vannet er krystallklart, sier PR-ansvarlig Sophie F. Damsund i Ving.

HELT RENT: Golden Bay er Maltas mest kjente strand. Badevannet her er ifølge EUs ferske vannkvalitetsrapport helt rent.

Hvert år måler European Environment Agency (EEA) og European Commission badevannet på mer enn 21.000 badesteder ved kysten og innlands i hele EU samt i Sveits og Albania.Ifølge rapporten øker kvaliteten på badevannet Europa jevnt og trutt. Forurensede badestrender kan føre til at turister blir syke, slik tilfellet var ved noen strandsteder i Thailand i fjor.

— Så vidt vi kjenner til har det ikke pleid å være store problemer med badevannet på populære feriemål i Europa. Selv om sol og stabilt vær er det viktigste når vi velger reisemål, så er det naturligvis viktig at badevannet holder god kvalitet, sier Damsund.

Se oversikten over de ti beste strendene i Europa.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Kun to prosent ligger under standarden

95,1 prosent av alle badesteder i Europa i 2014 kan vise til at de holdt minimum standard, en oppgang på et halvt prosentpoeng fra året før. 83,3 prosent ligger i kategorien utmerket kvalitet.

Av alle badestedene er det kun to prosent som ligger under direktivets minimumsstandards for vannkvalitet, eller 409 badesteder.

Italia, Frankrike og Spania er blant verstingene i klassen. Italia har riktignok over 5500 badesteder, og snaue 5000 av disse har toppscore.

Målingene har funnet sted hvert år siden 1990 – les hele EU-rapporten her.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator