Reise

Trenger vi koronapass for å reise i Europa?

Er du fullvaksinert, kan du reise fritt i Europa. Men dette bør du vite om du skal reise med barn.

Spania er blant landene som fortsatt har reiserestriksjoner. Men fra 1. juni kan det åpnes ytterlige opp.
 • Camilla Flaatten

Europa åpner opp mer og mer, men noen land har fortsatt regler for innreise.

En del populære ferieland som Frankrike, Italia, Portugal, Tyskland og Spania krever fortsatt bevis på at man er tilstrekkelig vaksinert (fullvaksinert), har gjennomgått covid-19 eller kan vise frem negativ test. Foreløpig har 16 av 27 land i EU/EØS gått bort fra alle krav til dokumentasjon for folk som reiser fra andre land i EU/EØS. Flere land vurderer å gjøre det samme fra 1. juni.

For voksne som ble fullvaksinert sist høst, i vinter eller gjennomgikk covid-19-sykdom i samme periode eller senere – vil koronasertifikatet ha gyldighet utover sommermånedene.

Men det var svært mange barn og ungdom under 18 år som ble syke i vinter. Mange tok kun hjemmetest, fordi det var lange køer hos legen. En del foreldre vurderer om de må vaksinere barna, siden barnas koronasertifikat kan være gått ut på dato innen ferieturen.

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke en ekstra dose før tidligst inntil én måned før avreise.

– Det er endringer i innreisekrav i flere land for tiden. FHI anbefaler derfor å vente med vaksinering av barn til inntil én måned før avreise, fordi reglene i landet kan endres, og kravet til vaksinasjon kan frafalle, sier overlege Eli Heen ved Folkehelseinstituttet (FHI).

– Noen land krever at det skal gå for eksempel to uker fra siste dose før innreise, for at vaksinen skal ha effekt, sier hun.

– Barn har gyldig koronasertifikat

I disse dager planlegger mange skoleklasser og idrettslag reiser i Norden og Europa. Skal du på fotballcup i Danmark, er det ingen restriksjoner. Men skal en reise lenger, som for eksempel til Tyskland, gjelder restriksjoner frem til 31. mai.

– Covid-19 er en lite alvorlig infeksjon for barn. Derfor er behovet for vaksinasjon av barn lite. Men siden det er en pandemi som gir store utfordringer, kan det være vaksinasjonskrav i andre land som går utover den rent medisinske vurderingen vi har i Norge. Da må vaksinasjon før reisen, vurderes opp mot mulige bivirkninger, som oftest er milde og forbigående, sier Heen.

Barn under 18 år har gyldig koronasertifikat i ubegrenset tid etter grunnvaksinasjon.

– Det vil si etter to vaksinedoser, eller etter én dose for de som har dokumentert at de har vært koronasyke, gjennom test på teststasjon. Hvis du eller barnet ditt testet positivt på en teststasjon, blir det automatisk registrert i koronasertifikatet.

– Uvaksinerte har mulighet til å dokumentere sykdommen i etterkant ved å påvise antistoffer i en antistofftest senest samme dag som de vaksineres. På denne måten kan flere av barna klare seg med én vaksinedose, med mindre de planlegger reise til et av de få landene som ikke godkjenner personer som grunnvaksinert etter én dose grunnet kombinasjon med gjennomgått koronasykdom, sier Heen.

Det er også viktig å huske at foreldre eller foresatte mister tilgangen til Helsenorges nettsider på vegne av ungdommen når de fyller 16 år. For å få tilgang må ungdommen skaffe seg elektronisk ID. Det kan ta litt tid.

– Om barnet ditt snart fyller 16 år, kan det være lurt å skrive ut eller laste ned en kopi av deres koronasertifikat før de fyller år. Da er ungdommen sikret tilgang selv om det skulle oppstå ventetid ved bestilling av elektronisk ID. Merk at koronasertifikatet har en teknisk gyldighet på tre måneder fra lagring eller utskrift, sier Heen.

Nettstedet Reopen-EU anbefales av Helsedirektoratet. Der kan en plotte inn hvilke land en skal reise til og se hvilke regler som gjelder for øyeblikket.

– Nettstedet gir oversikt over reglene for land i EU/EØS. Merk at informasjonen om landene ikke alltid er oppdatert, men lenkene som er tilgjengelig om det enkelte lands regler, gir god informasjon. Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet kan også brukes, sier Heen.

Ha dette i minnet når du reiser med barn under 18 år:

 • Flere land har en nedre aldersgrense for krav om koronasertifikat. For de fleste er det 12 år.
 • Negativ test i dagene før innreise er et alternativ i flere land, dersom man ikke ønsker en ekstra vaksinedose for å reise. I de fleste tilfeller holder det med en antigen hurtigtest, men noen land krever PCR-test. Selvtester er ikke gyldige.
 • Det er også mulig å få koronasertifikat basert på gjennomgått sykdom. Hvis barnet dokumenterte sykdommen med en positiv antigen hurtigtest eller PCR-test, gir det sertifikat fra dag 11–180 etter testen. Selvtester er ikke gyldige.

– Kommunene skal legge til rette

Norge har vært åpent lenge, og det er nesten slutt på testing av covid-19. I alle fall den typen testregime vi hadde i høst og vinter. Men det byr på utfordringer for mange som skal ut og reise i nær fremtid.

Hvis du ikke har et oppdatert koronasertifikat, kan det by på problemer i en del land. Noen europeiske land krever fortsatt negativ PCR-test, altså den du tar hos lege eller på teststasjon, som ikke er eldre enn 48 timer. Det kan koste inntil 2500 kroner hos en privat aktør. Antigen hurtigtest tilbys også hos leger og teststasjoner. Denne er en raskere, rimeligere og mer tilgjengelig enn en PCR-test.

– Vi er nå i en mellomfase hvor vi prøver å finne ut hvordan testing skal kunne gjøres enklest mulig for koronasertifikat, sier Heen.

– Inntil nå er kommunene blitt anmodet om å legge til rette for testing til koronasertifikat. Det jobbes nå med å avklare hvordan testing til koronasertifikat skal foregå videre. Hvis det ikke er mulig å bruke kommunen til testing, er det en mulighet å bruke private aktører, sier hun.

– Reglene endrer seg hele tiden

Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske, sier de får mange henvendelser om koronasertifikat til både Europa og andre land.

– Det er umulig for oss å ha full oversikt. Ting forandrer seg hele tiden. Vårt beste tips er at en sjekker hvilke regler, spesielt innreiseregler, og restriksjoner som gjelder på reisemålet i god tid før avreise, sier Andreas Handeland. Han er kommunikasjonsdirektør i Europeiske.

– Reiseforsikringen gjelder uansett som normalt, men den dekker ikke reiser som ikke kan gjennomføres grunnet utløpt koronapass, legger han til.

Noe ulikt på regler og praksis

Hellas er blant landene som åpnet opp helt nå i mai. Og flere land kan følge etter i løpet av måneden.

Frankrike står fremdeles oppført med reiserestriksjoner på innreise til landet. Men du trenger ikke fremvise koronasertifikat på spisesteder i landet.

I Italia er det stor forskjell mellom regionene. Noen steder får man ikke komme inn på restaurant uten koronasertifikat. Årsaken er at ved kontroll, vil restauranten miste løyve.

Tyskland krever fremdeles at alle over 12 år må ha koronasertifikat. Alternativt en PCR-test inntil 48 timer før avreise. Dessuten opererer de med 90 dager etter koronasykdom, mens de fleste andre har 180 dager.

– Fylkene, byene og helt ned til enkelte lokaler kan selv velge om gjester må vise vaksinepasset, men veldig få steder krever fortsatt det. De fleste steder er det fritt frem uten munnbind eller koronapass, sier Joelle Janz. Hun er turistsjef ved Tysklands turistkontor i Norge.

Tyskland har generelt fortsatt et krav om munnbind på offentlig transport, og Lufthansa har fortsatt kravet på flyene sine.

Janz var i Bayern for kort tid siden. Da brukte hun ikke munnbind, og det var heller ingen krav om å vise frem koronasertifikat.

– Men jeg anbefaler å ha et munnbind i vesken, siden det kan hende noen restauranter har lokale krav, sier Janz.

Åpne land i Europa:

 • Sverige
 • Danmark
 • Hellas
 • Kroatia
 • Nederland
 • Luxembourg
 • Island
 • Polen
 • Tsjekkia
 • Estland
 • Finland
 • Bulgaria
 • Ungarn
 • Irland
 • Latvia
 • Litauen
 • Romania
 • Slovakia
 • Slovenia
 • Lichtenstein
 • Sveits

Kilde: Reopen-EU. NB: Vi sjekket mellom 10.-12. mai, endringer kan ha skjedd siden.

Land med restriksjoner:

 • Frankrike
 • Portugal
 • Spania (merk: Kanariøyene er mer åpent)
 • Kypros
 • Italia
 • Østerrike
 • Malta

Kilde: Reopen-EU. NB: Vi sjekket mellom 10.-12. mai , endringer kan ha skjedd siden.

Europa Nå

Nyhetsbrev Europa Nå: Ingrid Brekke deg et analytisk blikk på et kontinent i stor endring.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Reiseråd
 3. Europa
 4. Sommerferie