Denne lille byen blir norsk hver vinter

Hver vinter invaderes Puerto Rico av horder av nordmenn. Vi overtar strendene, butikkene, hotellene og restaurantene. Slik gjentar det seg – år etter år etter år.

STINN BRAKKE: Stranden i Puerto Rico er proppfull av nordmenn vinterstid.

Det hagler fly fra Norge mot Kanariøyene hver eneste uke, og særlig i vintermånedene. De fleste setter nesen rett mot Gran Canaria og er fullastet med solturister som flykter fra vinter og mørketid hjemme.

I løpet av et år reiser nær 350.000 nordmenn til den spanske øya i Atlanterhavet.

Veldig mange har samme mål.

De skal til en liten bukt på sørvestsiden av øya, og til turistmaskinen Puerto Rico. Kjennetegn: Et berg av hoteller som klamrer seg fast oppetter fjellsidene rundt stedet.

Her skal de la solen varme seg, bade, ta for seg av utelivet både hva mat og drikke angår og ellers kanskje ikke gjøre så veldig mye annet. Været behøver de ikke bekymre seg over, akkurat denne delen av øya er kjent for et varmt og stabile klima.

I takt med en rask økende charterturisme fra 90-tallet og utover vokste Puerto Rico til det i særklasse mest poulære ferietstedet for nordmenn.

Drømmer du om noe «uoppdaget»?

Les også

Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

SØNDAGSMARKED: Ann Cathrin El Allaoui (t.v.) og Laila Fyllingen (t.h) besøker markedet i Puerto Rico.

Dette liker nordmenn

Nede i bukten ligger stedets strand, proppfull av solstoler.

På strandrestaurantene rundt syder det av liv hele dagen. Den som vil ha en avkobling fra strandlivet, kan stikke bare noen få hundre meter lenger inn i bukten der stedets shoppingsenter dominerer med sitt utvalg av glorete butikker og enda flere restauranter.

STORT UTVALG: Det vrimler av spisesteder, i alle prisklasser, i shoppingsenteret i Purto Rico.

Dette liker mange nordmenn, tydeligvis.De fleste trives så godt at de kommer igjen og igjen og igjen. Puerto Rico har fått en så trofast og stor tilhengerskare at det i dag i praksis er to land som dominerer her: Engelskmennene regjerer om sommeren, men vinteren tilhører nordmennene.

Da kommer nordmennene

NORSK: Bjørgs frisørsalong er bare en av flere norske virksomheter i Puerto Rico.

Slik har det vært så lenge frisør Bjørg Iversen kan huske. Hun har jobbet i Puerto Rico i nesten 39 år og har sett akkurat det samme gjenta seg hver eneste høst.I november forandrer klientellet seg, det blir stadig flere norske kunder. I månedene januar til mars anslår hun at minst 70–80 prosent av de besøkende til det vesle tettstedet snakker samme språk som henne. Norsketiden er der, lokket først og fremst av at dette området av Gran Canaria hevdes å ha et av verdens beste klimaer.

— Jeg har faktisk mange faste kunder som kommer igjen år etter år, og mange av dem kjenner jeg igjen, sier hun. Prisene er det intet å si på. En herreklipp koster 20 euro, en dameklipp fem euro til.

Danskene har en annen vri på «Syden»-reklamen:

Les også

«Send ditt barn på en aktiv ferie, og få et barnebarn innen ni måneder»

Godt fornøyd med premiereoppholdet

— Varmen og nærheten til Norge, sier Ole-Petter Kordahl om hvorfor han og de to kameratene Stian Krøgstad og Tom-Einar Nikolaisen valgte seg Puerto Rico som årets vinterferiemål. De fikk seg en rimelig tur og er fornøyd med det de har opplevd.

SOLTUR: Tre kamerater besøker Puerto Rico for første gang, fra venstre Ole-Petter Kordahl, Stian Krøgstad og Tom-Einar Nikolaisen

— Litt søppel i fjellet var ikke bra, men ellers er det jo rent og pent her. Solen er jo garantert og ellers virker jo dette som et fint, lite sted, sier guttegjengen fra Porsgrunn og Bodø.Ninni Berge, som bor i Bergen tilhører veteranene. Hun har reist til Puerto Rico i 20 år og er ikke i tvil om hovedårsaken til at de fleste kommer tilbake gang etter gang:

— Klimaet, og et flott sted å være. Det er som regel varmt og godt her, hele vinteren gjennom. Det er bra for alle som ikke liker mørketiden og har problemer med isete gater hjemme. For mange som har ulike lidelser er det også en lettelse å komme hit til varmen og solen, sier hun.

Kommer igjen og igjen og igjen

Dessuten, mener hun, er det enkelt å være enslig og norsk her, siden det også fins så mange landsmenn:

— Hjemme blir du sett rart på om du snakker med et menneske du ikke kjenner. Her prater alle med alle – om alt, sier hun og ler godt. Her nede er hun i aktivitet hele tiden, forteller hun. Om hun skal tilbake til Puerto Rico? Gjett! Hver vinter.

Mange gjør som henne, de reiser til dette feriestedet igjen og igjen. Hva som i sin tid skapte denne norske konsentrasjonen i og rundt Puerto Rico er det få som drister seg til å gi et entydig svar på.

Juan Fernando Suárez jobber i turistorganisasjonen Turespaña og har fulgt utviklingen over lengre tid. Han tror det kan ha sammenheng med etableringen av feriekomplekset Anfi del Mar i nabobyen Arguineguin på begynnelsen av 90-tallet.

FASTE KUNDER: Frisør Bjørg Iversen (t.v.) og hennes mann, Narcisco Valeron, har hatt frisørsalg i Puerto Rico i 39 år. Ninni Berge er fast kunde.

Norske butikker med norsk mat

— Det gjorde antagelig at det ble satt i gang en prosess. Med denne etableringen kom det etter hvert også norske butikker med norsk mat og norske aviser. Når nordmann kom til området merket de at de traff mange andre landsmenn her. Så kom det enda flere. Vi har sett det samme skje andre steder på øya. I San Agustín, litt lenger øst, har det vokset frem en veldig stor konsentrasjon av svensker, forteller Suárez.

NORSKINSPIRERT: Dette butikkskiltet minner sterkt om logoen til en kjent norsk dagligvarekjede.

På et av de populære hotellene for nordmenn, Servatur Terrazamar Sun Suite, heter sjef Carlos Sotelo. Han er strålende fornøyd med de norske gjestene. Han sier at Puerto Rico har et unikt varmt klima:— Det kan være overskyet og grått bare få kilometer unna, mens det her er sol fra skyfri himmel. At folk er nærmest sikret godvær er nok et godt kort for oss, sier han.

Ser frem til at nordmennene kommer

Han liker de norske gjestene, og forteller at alle på hotellet ser frem til oktober når de norske gjestene kommer.

— Det er sjelden noe tull med dem, de oppfører seg skikkelig og er viktige for turismen i Puerto Rico, sier Sotelo.

Han sier at veldig mange kommer tilbake, og ikke sjelden booker de rom et par år i forveien.

STRAND: Badende i Puerto Rico blir passet på av egen livredder.

Så er det heller ikke forbundet med spesielle problemer om man ikke kan et ord spansk, eller snakker dårlig engelsk, for den saks skyld. Og flere av butikkene på shoppingsenteret er norske. På hotellene snakker mange av dem som har med gjestene å gjøre enten norsk eller svensk.Menyene på utestedene er også på norsk. Og hvis man vil ha noe skikkelig helnorsk aften er det mulig å skåle på barene «Heia Norge» og «N44». På Lasse Johansens dansebar spilles det norsk og svensk dansemusikk hver kveld, på «Lillerbrors Party & Pianobar» er det hæla i taket for den som vil.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Pruter på varer de ikke skal ha

Men ikke alt turistene fra nord foretar seg er like vakkert.

Ann Cathrin El Allaoui, opprinnelig fra Vestby, nyter en rolig søndag ettermiddag sammen med sin venninne Laila Fyllingen, fra Bergen, på restauranten Bahia Playa nede ved den beskjedne havnen. Ann Cathrin bor her, men driver restauranten «La Linterna» i Puerto de Mogán – ikke mange kilometer unna.

De har opplevd den stadig økende horden nordmenn både på godt og vondt:

— Norske turister er egentlig veldig populære blant dem som driver virksomhet her. Vi bruker mye penger, tipser raust og klager lite. 95 prosent oppfører seg helt eksemplarisk. Så er det noen få som ikke kan forstå at de er gjester i et fremmed land.

— På shoppingsenteret kan det eksempelvis gi seg utslag at de skal forsøke seg på pruting, og det på varer de ikke skal ha. Når de har holdt på lenge nok og fått prisen ned, kan de plutselig forlate butikken med rungende latter, og etterlate seg en betjening som er meget fornærmet. Slikt er ikke moro å oppleve for oss andre nordmenn. Det har jeg opplevd mer enn en gang, og det er like lite sjarmerende hver gang, forteller hun.

SHOPPING: Puerto Ricos shoppingsenter er overlesset med ulike butikker.

Dette er en chartermaskin

Hugo Ryvik er redaktør av den norskspråklige nettavisen Canariajournale.no, og har bodd på øyen i flere år. Han sier stedet ble stadig mer populært blant nordmenn i en tid da også charterbransjen fikk et skikkelig gjennombrudd hjemme.

— Dette er den rendyrket turistmaskin. Det har lenge har vært usedvanlig tett med hoteller og mange billige overnattingsstederi Puerto Rico. Mange av hotellene finnes i norske turoperatørers vinterkataloger og er lett tilgjengelig for nordmann, supplerer han.

Dette kan du gjøre:

Å bare oppholde seg i Puerto Rico gjennom flere uker, kan bli ensformig. Her er noen populære aktiviteter og utflukter:

Storbytur til Las Palmas, med museer, flotte parker og stranden Las Canteras som er tre kilometer lang.

I havnen i Puerto Rico ligger båter som tilbyr halvfisketurer på rekke og rad.

Nabostranden Amadores ligger bare et kvarters spasertur unna, flott promenade til det som ofte blir omtalt som en av Spanias aller flotteste strender.

En båttur til Puerto de Mogan er en liten avveksling, restaurantene i havnen er både innbydende og populære.

Fotturer opp i fjellene ovenfor Puerto Rico er spesielt populære og her treffer du garanter landsmenn.

Mange tilbud til barnefamilien, vannlandet Aqualand i Maspalomas og fugleparken Palmitos Park er svært populære.

Hva med å se Gran Canaria fra luften? Litt nord for San Agustin ligger en liten flyplass der private turer tilbys.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om sol- og badeferie: