Reise

Et uoppklart mysterium på 1970-tallet har gjort det lille, norske fiskeværet til et populært reisemål

MYSTERIET: Normann Larsen var ti år da UFO-ringen dukket opp på hjemøya. Fremdeles er den lett å se. Foto: Paal Kvamme

Besøkende kommer langveis fra for å oppleve idyllen på det idylliske, billøse fiskeværet Espevær. Kanskje til og med fra andre galakser.

  • Paal Kvamme

Grønne, velstelte hager. Hvite stakittgjerder. Fargerik klesvask som blafrer i sønnavinden. Lystig fuglekvitter, ikke en bil å høre, og en Joker-butikk som tar siesta midt på dagen.

Velkommen til Espevær, der basaren på bedehuset er en av årets store hendelser. Et fiskevær der fargerike hus gnistrer i solen, der ingen låser sykkelen sin, der nærmeste nabo mot vest bor på Shetland.

Det er som å tråkke rett inn i 1950-tallet. Som å lande på en annen planet.

SHETLAND NESTE: Ytterst i havgapet ligger Espevær, et idyllisk fiskevær med 87 fastboende, gourmetrestaurant og egen UFO-ring. Foto: Paal Kvamme

DUGNADSPILS: Puben i det røde sjøhuset drives på dugnad. Overskuddet brukes til felles goder på øya. Foto: Paal Kvamme

Uforklarlig ring

En oktoberdag i 1975 dukket en stor, underlig sirkel opp på et Åkerkve, en bukt der øyboerne gjerne feiret St. Hans. Et dypt søkk i jorden gikk i ring rundt hele jordet. Den som gikk opp på en fjellknaus i nærheten, kunne se en oval sirkel med diameter på 63 meter.

– Ringen var helt symmetrisk. Gresset lå presset flatt i samme retning, sier sjømann Normann Larsen (52) mens han viser vei ut til den besynderlige ringen.

Les også

12 turtips i Norge

MYSTERIET: Normann Larsen var ti år da UFO-ringen dukket opp på hjemøya. Fremdeles er den lett å se. Foto: Paal Kvamme

LETT Å SE: Fremdeles er den såkalte UFO-ringen lett å se. Foto: Paal Kvamme

Etter tyve minutters gange fra kaien, gjennom skauen, åpner landskapet seg opp mot sjøen. Der ligger ringen, like lett å se som høstdagen for over 40 år siden.

Og like uforklarlig.

– Hunden i det nærmeste huset gjødde hele natten. Mannskapet på et skip som gikk forbi, skrev i loggen at de hadde sett et svært lys som hadde landet og lettet, sier Larsen.

Les også

Det er som tatt ut fra serien «Med hjartet på rette staden». Et vakrere reisemål skal man lete lenge etter.

GREATEST HITS: Espeværs viktigste elementer, på ett brett. Foto: Paal Kvamme

Uoppklart mysterium

Utallige teorier har versert. Gåten syntes oppklart da en biolog fra Bergen meldte at det nok var en sopptype som hadde skapt en såkalt heksering. Men da biologen kom til Espevær, trakk han straks forklaringen. Ingen har noen gang klart å motbevise UFO-teorien.

– Noe må har landet her, sier Larsen og kikker på de 5–7 cm dype sporene i marken.

– Gresset her vokser ikke som på andre sletter. Sånn har det vært i over 40 år. Det har ikke vært sau her før nokså nylig, så det er ikke sauen som gjør holder gresset kort, sier han.

– Jeg har jo sett disse kornsirklene i England, der folk lager flotte mønster. Men de forsvinner jo når kornet er høstet. Dette har jo stått i over 40 år. Merkverdig, sier Larsen.

Så humrer han.

– Hadde dette vært Amerika, ville det vært fullt av hoteller rundt ringen!

ALIENS: Plutselig får vi følelsen av å være overvåket. Foto: Paal Kvamme

Sild i tønne

Midt på 1800-tallet var det et yrende folkeliv på Espevær. Ikke minst under vårsildefisket, da det kunne være 20.000 mennesker på den lille øya – nesten like mange som det bodde i Bergen.

Espeværingene har tatt godt vare på sine maritime kulturminner. Blant dem den verneverdige Hummerparken, som forteller om en mindre kjent del av kystlivet før i tiden. Det svære, pussige bygget er i korte trekk et 1500 m² stort tak over to avsperrede sund.

I dette undervannsfengselet gikk det inntil 24.000 levende hummere, helt til prisene var på sitt høyeste og hummerne havnet på fatet til rikfolk nedover i Europa.

Les også

Fjell og fossefall kan ta pusten fra deg. Geiranger har likevel erkjent at de må ha mer å by på enn bare vakker utsikt.

GULT ER KULT: Noen sykler er mer glade i påsken enn andre. Foto: Paal Kvamme

Ni elever på skolen

Fra Kjeholmen tar en liten kabelferge deg over til hovedøya, der butikken ligger. Kun 87 fastboende klorer seg fast på Espeværs holmer og øyer. Gjennom salt pålandsvind hører vi dovne hammerslag fra tømrere som skifter et tak. Mumlingen fra to voksne damer som er på tur. Ellers er det stille.

Les også

Dette har vært et av Norges mest populære reisemål siden 1800-tallet. Og det var britene som «oppdaget» det.

EGEN VRI: Mange av husene på Espevær har sin egen vri på husnummereringen. Foto: Paal Kvamme

På de smale veiene kommer Silje Hatlevik Urang gående. Hun er akkurat ferdig for dagen fra Espevær skole, som har ni elever. I tillegg til å være både lærer, verneombud, mamma og IKT-ansvarlig på den ni barn store skolen, er Urang levende opptatt av en mer høylytt del av Espevær: 17. mai-korpset. Opptakskravet er overkommelig: man må ha åndedrett, og aller helst ha holdt i et instrument.

– Vi spiller kun på flat mark og i nedoverbakke, smiler Hatlevik.

Hun er også dypt inne i en attraksjon som ikke handler om flyvende tallerkener, men om dem som er av porselen.

GOURMETKOKK: – Folk her ute brenner veldig for øya, sier Torstein Hatlevik. Han og søstrene har åpnet gourmetrestaurant i Espeværs gamle posthus. Foto: Paal Kvamme

Les også

I år åpner fem nye landemerker langs norske veier

Gourmet i posthuset

I dag er det andre tallerkener enn de flyvende som trekker folk til Espevær. Gourmetkokk Torstein Hatlevik og hans to søstre har åpnet restaurant i øyas nedlagte postkontor.

– Vi ville bidra. Gjøre noe for Espevær, sier Hatlevik.

Gamleposten 5444 skulle bare ha noen få bord, og kun være åpent innimellom og i turistsesongen. Slik gikk det ikke. Nå har spisestedet bestillinger flere år frem i tid, og det 150 år gamle posthuset bygges ut med både bakeri og bar. Og plass nok til at alle som bor på øya kan spise der samtidig.

Som guttunge kunne Hatlevik tjene gode penger på å guide turistene til UFO-ringen.

– Jeg tror egentlig ikke på hverken UFO-er eller spøkelser. Men noe har skjedd. Noe som ikke kan forklares.

– Det har ikke dukket opp små, grønne menn i restauranten?

– Ikke ennå, sier Torstein Hatlevik og sprekker opp i et stort glis:

– Men hvis de betaler, så skal de absolutt få mat!

Les mer om

  1. Reise
  2. Reisetips
  3. Bergen
  4. Norge
  5. Sommerferie
  6. Reise med barn