Reise

For en spesiell opplevelse - reis til apebyen i Hua Hin ved soloppgang

På en fjellknaus nær det populære feriestedet Hua Hin kommer du tett på tusen frittgående aper, og bort fra maset i byen.

TIDLIG MORGEN: Apene får mat ved tempelet hver morgen. Foto: Janne Håland

 • Janne Håland

KLATRER: Apekatter klatrer på strømledninger i fiskerlandsbyen nedenfor Khao Takiab. Foto: Janne Håland

MORGENSTELL: Apene passer på hverandre og steller hverandres pels. Foto: Janne Håland

SERVERING: En pickup har sluppet ut mais fra lasteplanet, til glede for apene. Foto: Janne Håland

Apefjellet, som heter Khao Takiab, er et populært turistmål syv kilometer fra Hua Hin i Thailand.

APEMAT: Ved tempelet på fjellet kan turister kjøpe mat til apene. Foto: Janne Håland

Hit kommer folk både på grunn av tempelet som ligger på toppen, og makak-apekattene som lever fritt. Mange turister nøyer seg med å ta en tuk-tuk opp bakkene, gå opp til tempelet, og se på apene som sløver i området.En mer spesiell opplevelse og et annet innblikk i apenes liv, får du om du heller drar hit før de andre turistene våkner, og før apene blir døsige i heten.

Apekatter overalt

TIDLIG MORGEN: Apene får mat ved tempelet hver morgen. Foto: Janne Håland

Mens solen står opp av horisonten, er en stor flokk apekatter allerede i full gang med sine daglige gjøremål på nordsiden av fjellet, i enden av den lange sandstranden.Foruten en ensom fisker på stranden, er vi alene, og uansett hvor vi snur oss, er det apekatter i sikte. Ingen gjerder omringer dem, de kan gå hvor de vil.

En har funnet en fruktbit, og de små hendene børster av sandkorn, river av skallet og stapper den i munnen.

Noen småaper løper etter hverandre over bølgeblikktakene på de stengte kafeene og barene ved foten av fjellet. I en trapp tas morgenstellet, en ape finkjemmer pelsen på en annen med fingrene.

STRANDEN: Apefjellet Khao Takiab ligger i enden av en lang sandstrand som går fra Hua Hin. Foto: Janne Håland

De ser ikke ut til å merke at vi observerer dem, eller at vi går gjennom flokken som spiser maiskorn, som er strødd langs veien.Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Ikke aggressive

MORGENSTUND: Det er best å besøke Khao Takiab tidlig om morgenen, mens apene er aktive, og før turisthordene kommer. Ved foten av fjellet står en Buddha-statue på rundt tyve meter. Foto: Janne Håland

— Apene er likegyldige til mennesker så lenge man ikke bøyer seg ned mot dem, eller klapper dem, sier Supana Sipai, som har jobbet som apepasser ved tempelet på Khao Takiab i tyve år.Hun sørger for at apene får mat og regelmessige helsesjekker, og selger bøtter med peanøtter, mais eller bananer til turister som vil mate apene. Da kommer de ofte tett på for å sikre seg en godbit.

JAKTER: Om morgenen går apene ned i fiskerlandsbyen for å finne mer mat. Foto: Janne Håland

— Mange er redde og tror at apene er aggressive, mens de egentlig er lekne. Legger du fra deg kameraet, kan de stikke av med det fordi de tror det er mat inni. Tar de hatten din, er det også for å leke, forklarer hun.

RENSER GARN: Kunakorn Jeensin renser garn på et fiskemottak og ser ofte apekatter som kommer til fiskerlandsbyen, for å naske mat. Foto: Janne Håland

Det er ikke lov å kastrere apene, og dermed er det med tiden blitt over tusen aper som vandrer rundt her.— Det var en flokk som levde fritt på fjellet allerede da tempelet ble bygget for rundt tredve år siden, men nå som de får stell og mer mat, vokser flere aper opp, og de lever lenger, sier Supana.

VENTETID: Sløve apekatter venter på mat ved tempelet. Foto: Janne Håland

Fersk sjømatVed foten av fjellet ligger en liten fiskerlandsby, som kan skilte med fersk sjømat fra tidlig morgen. I salgsbodene ligger reker og fisk som ble dratt opp fra havet for bare et par timer siden. Det er fristende menyer på restaurantene, og også apene kommer til landsbyen for å spise.

— Rundt tredve-førti aper kommer om morgenen hvis de ikke får nok mat på fjellet. De stjeler mat fra husene her nede, eller får krabber av oss, sier Kunakorn Jeensin, som renser garn på fiskemottaket i landsbyen.

TEMPEL: Tempelet Wat Khao Lad ligger i enden av en lang trapp, og har fin utsikt over strendene. Skal du inn i tempelet, må du huske passende bekledning. Foto: Janne Håland

I nærheten blir noen aper for nærgående. En mann løfter en sprettert, apene hviner og løper vekk. Andre hopper opp i de fargerike fiskebåtene som ligger til kai, eller ned i det varme sjøvannet for en dukkert.

Roligere strand

Bading frister også mange turister på stranden på sørsiden av apefjellet. Mange kommer med tuk-tuk om morgenen, og drar tilbake til Hua Hin om ettermiddagen.

De danske venninnene Marianne Ploug og Irene Fabricius har leid to solsenger på den rolige stranden. Her slipper de høy musikk, og det er romsligere mellom solsengene.

— Hotellet vårt anbefalte oss faktisk å reise hit fremfor å være på stranden i Hua Hin. Her er det færre folk, ingen steiner, og ikke like mange hester som traver frem og tilbake, sier de.

STRANDTUR: De danske venninnene Marianne Ploug og Irene Fabricius ble anbefalt av hotellet de bor på å ta en dagstur til Khao Takiab fremfor å bli på hovedstranden i Hua Hin. Foto: Janne Håland

På et hotelltak langs stranden er det satt opp plastkrokodiller for å skremme aper som vil stjele fra kjøkkenet i frokosttiden. I gatene bak stranden står alle skilt på thai, folk smiler og hilser til oss, og det er ingen nattklubber i sikte.Når solen er på vei ned, er det denne dagen bare thailendere igjen på stranden. Noen spiller fotball i skumringen, andre sitter med hele familien på strandrestaurantene, mens et liveband på et hotell står for den eneste musikken i området. Mens strofen «Stars shining bright above you» høres svakt fra scenen, og stjernene faktisk skinner over deg, føles det helt riktig å være i Khao Takiab.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

 1. Les også

  Dette er Bangkoks mest bisarre steder

 2. Les også

  Reiser jorden rundt i ett år - med seks små sønner på slep

 3. Les også

  I dette ferieparadiset ligger «Norskeplassen»

Les mer om

 1. Thailand
 2. Reiseguide
 3. Reise

Flere artikler

 1. REISE
  Publisert:

  Tripadvisor mener det er årets beste reisemål – vi har vært der

 2. REISE
  Publisert:

  Dette er en av de vakreste togturene i verden

 3. REISE
  Publisert:

  Vi jaktet på de fineste strendene på Gran Canaria og fant en utenom det vanlige

 4. REISE
  Publisert:

  I denne delen av Thailand står du ikke i turistkø

 5. REISE
  Publisert:

  Her får du fjord og fjell - og en badetemperatur på 28 grader

 6. REISE
  Publisert:

  Drømmereise utenom det vanlige? Reis på indisk eventyr