Reise

Trodde du taxfree var billigst? Test viser at ni av ti varer var billigere ved kjøp på nett

Deodorant, parfyme og solkrem er klassiske taxfree-kjøp. Men det er ikke nødvendigvis på flyplassen du sparer mest penger, ifølge ny test.

PRISSJEKK: Fersk prissjekk viser at produktene på taxfreebutikkene er noe høyere enn i nettbutikkene.
  • Camilla Flaatten

Populære taxfree-produkter som parfyme og hudpleieprodukter er sjekket opp mot prisene i norske nettbutikker.

Pristesten er utført av Prisjakt.no over en tre måneders periode fra mars til mai ved Oslo Lufthavn og diverse nettbutikker. Prisene varierer noe fra måned til måned avhengig av tilbud. Noen nettbutikker har også frakt som kommer i tillegg, men:

– Hovedkonklusjonen er at 90 prosent av produktene var billigere i nettbutikkene enn på taxfree. Det er nok ganske oppsiktsvekkende for mange reisende, som tror taxfree automatisk innebærer at ting er billig, sier sjef for Prisjakt Norge, Carolina Appelqvist.

Hun sier de opplever at folk blir mer prisbevisste og benytter seg av prissammenligningstjenester før de handler.

– Husk at prisene endrer seg

Prisene i både nettbutikker og i taxfreebutikkene endrer seg ofte – og kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) som driver de tre taxfreebutikkene på Oslo Lufthavn og på noen av de største norske flyplassene, påpeker at noen av produktene i testen er rimeligere på flyplassen nå i juni.

– Vi har rundt 25 prosent besparelse på parfyme mot lokalmarkedet, men på nett er det stort utvalgt av butikker – og en må huske på at de kjører tilbud og kampanjer eller har et partikjøp de skal selge rimelig. Dessuten kan frakt komme i tillegg, sier Dagestad.

Les også

Nå kan reisende handle taxfreevarene på nett

NY TAXFREE: Taxfreebutikken på Oslo Lufthavn er blant de største i Europa og var ny i 2017. I fjor ble det solgt vin, sprit og kosmetikk for nærmere fire milliarder kroner, en økning på syv prosent sammenlignet med året før.

Kan spare 15 til 30 prosent

Fra testen har vi valgt å ta med prisene fra Prisjakt og taxfree utland på Oslo Lufthavn for mai.

Kosmetikk og hudpleieprodukter er sjekket i taxfreebutikken, mens mobilhøyttalere, hodetelefoner og solbriller er prissjekket mot butikkene som ligger i utenlandsterminalen rett utenfor taxfreebutikken.

Solbriller, mobilhøyttalere og deodorant for menn er det mest å spare på, over 30 prosent i snitt. På deodorant for damer sparer en nesten 15 prosent ved å kjøpe på nett, ifølge Prisjakts prisundersøkelse. To parfymer til dame var mellom tre og syv prosent rimeligere i snitt på taxfree i tremånedersperioden testen ble utført.

Produkt for hennePrisjaktOslo lufthavn
Biotherm Deo Pure Roll On 139 kroner139 kroner
Clinique Antiperspirant Roll-On149 kroner169 kroner
Hugo Boss The Scent 559 kroner699 kroner
Giorgio Armani Si584 kroner649 kroner
Yves Saint Laurent Black Opium 569 kroner669 kroner
Elizabeth Arden 8 Hour Skin Cream 179 kroner309 kroner
Produkt for hanPrisjaktOslo lufthavn
Hugo Boss Bottled Deo Stick 75ml139 kroner219 kroner
Biotherm 48h Day Control Roll On 172 kroner179 kroner
Dolce & Gabbana The One 50ml389 kroner519 kroner
Hugo Boss Bottled 100ml576 kroner519 kroner
UnisexPrisjaktOslo lufthavn
Piz Buin solkrem SPF30139 kroner159 kroner
Clarins solkrem SPF15191 kroner239 kroner
Ray-Ban solbriller Round Metal947 kroner1199 kroner
Ray-Ban solbriller Clubmaster904 kroner1199 kroner
Ultimate Ears UE Wonderboom799 kroner799 kroner
JBL Xtreme1490 kroner2690 kroner
Sonos Play:11495 kroner1998 kroner
Sony WH-1000XM2 høretelefoner3433 kroner3690 kroner
Bose QuietComfort 35 II3490 kroner3590 kroner
Les også

Nå har Oslo Lufthavn «snikåpnet» nesten hele den nye delen

– Ikke koble ut din økonomiske sans

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 er ikke overrasket over at nettbutikkene er rimeligere enn taxfreebutikken på Oslo Lufthavn.

– En nettbutikk har mikroskopisk husleie sammenlignet med den på flyplassen. Nettbutikker kan derfor ha en veldig gunstig pris. De store nettbutikkene kan i tillegg gi meg som forbruker gode priser der frakt er inkludert og en har angrefrist på varen, og det er en ekstra fordel, sier Gundersen.

Men det aller viktigste for forbrukeren er å være bevisst på prisforskjellene.

– Å tro at taxfree er automatisk billigere, trenger ikke å stemme. Du må faktisk sammenligne priser – til din lokale butikk eller senter og hos nettbutikkene for å vite om det er et godt tilbud på varen, sier han.

Les også

Hvorfor stiller folk seg så tidlig i boardingkøen?

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Det er heller ikke slik at butikkene som slipper merverdiavgiften automatisk gir den til kunden.

– Men ligger ikke det implisitt i ordet taxfree?

– Nei. Det er ikke slik at forbrukeren automatisk får glede av det, det er butikken selv som velger om de vil gi den til kunden eller beholde den selv. Så ikke koble ut din økonomiske sans selv om du ser taxfree, det er sluttsummen som gjelder, sier Gundersen.

Like priser i butikkene på innland og utland

På Oslo Lufthavn reklameres det med taxfree-priser for både inn- og utenlandsreisende. Prisene på produktene du kjøper er like, uavhengig av om du skal til Stavanger eller Alicante.

– Det er samme kjeden som har taxfree på innlands og utlands, og prisene er det samme. Det reklameres også med samme priser. I den ene butikken legges det på moms, og det betyr at de tjener mye mer på den samme varen i utenlandsterminalen, sier forbrukerøkonomen.

Les også

Trenger du gode pakketips? Her får du nyttige råd til reisen

SAMME PRISER: Det er like pris på produktene på innlandsterminalen og utenlandsterminalen. Husleien sørger for det, ifølge Travel Retail Norway.

Årsaken til lik pris på inn- og utenlandsterminalen på Oslo Lufthavn er husleien, ifølge Travel Retail Norway.

– Det er husleien som gjør at det er like priser. På innland betaler vi moms, og der er det en lavere husleie for å kompensere for det. Det er vanlig å gjøre det på flyplasser, og vi har sett at det er mest effektivt hos oss. Hvis ikke er det vanskelig å vite om en skal handle eller ikke, og det blir komplisert for kundene, sier Haakon Dagestad i TRN.

– Er det slik at varene i taxfreebutikkene er blitt dyrere de siste årene?

Det er valutaen som har ført til økte priser, kronen har styrket seg og alt kjøpes i euro. Så det er riktig observert, sier Dagestad.

Sjekk butikkene i landet du besøker

Det kan lønne å sjekke prisene på ulike produkter i det landet du besøker, mener forbrukerøkonom Gundersen.

– Kanskje er det mye billigere for produktene i en lokal butikk der. Det du også må ha i bakhodet om du handler masse, det være seg godteri, alkohol og snus, og du dermed forbruker mer, så er all besparelsen forsvunnet uansett, sier Gundersen.

Vi gjør oppmerksom på at tjenesten Prisjakt.no eies av Schibsted.

Les mer om

  1. Forbruker
  2. Elektronikk
  3. Reise
  4. Luftfart
  5. Oslo Lufthavn
  6. Test
  7. Netthandel