Slo sammen bryllup og sydenferie

Mer enn hvert femte ekteskap inngås i utlandet. Evelyn og Sigbjørn slo sammen bryllup og sydenferie.

  • Riks

Evelyn Vedholm Heggen var brud blant norske turisthorder på Gran Canaria i 2013 – og har aldri følt seg mer populær.

— Veldig mange tok bilder og fulgte med. Det gjorde ingenting, jeg følte meg jo fin den dagen, forteller hun.

Hun og ektemannen Sigbjørn Hedden ville gjøre bryllupet enkelt, men likevel spesielt. De skulle uansett på ferie, og de skulle uansett gifte seg.

— Så da tok vi ferien inn i bryllupet, forteller Evelyn.

I hemmelighet for det meste av familie og venner tok de med barna til Sjømannskirken på den spanske ferieøya. Forloverne hadde skrevet under nødvendige papirer på forhånd. Organisten spilte Mendelssohns Bryllupsmarsj, sjømannspresten sa slike ting som prester sier i bryllup og Hellbillies' «Den finast eg veit» ble spilt i kirken.

— Det var varmt, kirken var bitte liten og lå nært sjøen. Ellers var det kanskje ikke så ulikt Norge, tror Evelyn.

Før selve bryllupsdagen hadde de en snau ukes ferie, med soling, bading og avslapning. De hadde også samtale med presten. En lokal frisør noen kvartaler unna hotellet fikset både frisyre og blomster, og fotograf fikk de anbefalt av kirken. Ferie og bryllup endte på omkring 50.000 kroner tilsammen. Senere på sommeren holdt de bryllupsfest for familie og venner.

Femdoblet

I 1986 inngikk nordmenn 913 ekteskap i utlandet. I 2012 er tallet mer enn femdoblet, til 5271. Det tilsvarer en økning fra omtrent fem til 22 prosent av alle nye norske ekteskap, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

— Nordmenns reisevaner har endret seg. Flyreiser er billigere, flere vet om muligheten til å gifte seg ute, og det er en ganske enkel prosess, sier forsker ved SSB, Lars Dommermuth. Han antar dessuten at en stor andel er innvandrere som reiser til hjemlandet for å gifte seg.

riks000743609-J6SB4yEX_6.jpg

Therese Lye Clausen og Rudi Clausen booket også ferien før bryllupet. De skulle bo litt utenfor Miami, og så muligheten for en intim vielse på stranden, i tillegg til besøk i Disneyworld og andre turistaktiviteter sammen med de to barna.De har bare positive ting å si om erfaringen med Sjømannskirkens vielse på sandstranden, i litt over 30 varmegrader.

— Den eneste utfordringen var å hindre barna i å gå og bade, sier de.

Sjømannskirke eller ambassade

1020 norske par giftet seg i en sjømannskirke utenlands i 2013. Sjømannskirken tilbyr vigsler 21 steder i verden, samt kirkelig velsignelse av borgerlig vigslede par på flere steder. Mest populære steder er Gran Canaria, etterfulgt av København, Mallorca, Costa del Sol og Pattaya.

riks000743607-jpn9gC03ep.jpg

I tillegg til Sjømannskirken, er det mulig å få borgerlig vielse ved noen norske utenriksstasjoner, slik 540 ektepar fikk i fjor. Ved ambassaden i Roma er det rom for tre vigsler hver torsdag. Det er den mest populære utenriksstasjonen for vigsler.— Deretter følger Paris, København, Berlin og Lisboa, forteller Tone Gyberg, seniorrådgiver ved seksjon for konsulære saker og utlendingsfeltet i Utenriksdepartementet.

Vanligvis står en av de ansatte på ambassaden for vielsen. Gyberg trekker frem én ting som spesielt viktig hvis man vil gifte seg ved en norsk utenriksstasjon.

riks000743608-7HZSQu0f1Z.jpg

— Bestill time i god tid. Det er som regel lang ventetid.Noen steder bør man være ute flere måneder i forveien. Ambassaden i Roma er blant dem som ikke vier folk i sommerferien. Ta kontakt med den aktuelle utenriksstasjonen for å avtale tidspunkt og for mer informasjon.

For utenlandsk rett

Det er også mulig å gifte seg for utenlandsk myndighet: Finn dere et lokalt italiensk rådhus eller en liten kirke i nærheten av der frieriet skjedde. Vær oppmerksom på at noen land, som Hellas og Kroatia,

riks000743612-TyTfDF9Uy7.jpg

krever oversettelse av fødselsattest og prøvingsattest ved giftermål for utenlandsk myndighet. Hvis dere gifter dere i en sjømannskirke eller utenriksstasjon, er dette ikke nødvendig.

— 90 prosent av våre kunder gifter seg for utenlandsk rett, forteller Ann Kristin Nissen, bryllupsplanlegger og eier av firmaet Brudepikene, som i 2013 bisto 72 norske ektepar med bryllup i utlandet. Flere norske firmaer har spesialisert seg på nettopp det.

Unni Marie Reianes og Geir Sørbø overlot alt det praktiske til Brudepikene da de giftet seg borgerlig for utenlandsk rett, i et gammelt, ærverdig rådhus i Roma. Etterpå fulgte guidet tur i Roma, i brudekjole, sammen med de snaut 30 gjestene, fulgt av tilrop som «Amore! Amore!»

Deretter var det bryllupsmiddag på restaurant.

– Det var utrolig flott. Jeg følte meg som Askepott, som om jeg gikk inn i eventyrboken på den ene siden og kom ut på den andre, sier Nissen.

Huskeliste

  • For å kunne vies i en norsk sjømannskirke eller utenriksstasjon, må minst en av dere være norsk statsborger. Generelt kan ingen av dere være statsborger i det landet der vielsen ønskes utført.
  • Dere må fremlegge prøvingsattest fra norsk folkeregister. Den får dere normalt 2-3 uker etter å ha sendt inn nødvendig dokumentasjon til Skatteetaten.
  • Som i Norge må dere ha minst to vitner til stede under vielsen. Eventuelt kan utenriksstasjonen eller sjømannskirken stille med vitner, men bør da ha beskjed god tid i forveien.
  • Vigsler på utenriksstasjon skjer gjerne på utvalgte dager.
  • For par av samme kjønn er det noe vanskeligere å gifte seg i utlandet. Kun ved ni norske utenriksstasjoner er det mulig. Selv om vielsen skjer etter norsk rett, må vielsen også ha rettslig gyldighet i vertslandet.
  • På utenriksstasjon er vielsen gebyrfri. I Sjømannskirken koster vielse eller "Forbønn for borgerlig inngått ekteskap" 4500 kroner. Dette inkluderer leie av lokale, personale og alterblomster. Dersom det brukes kirkemusiker/organist koster det ytterligere 675 kroner. I tillegg kommer eventuelle reise- og oppholdsutgifter for presten. Prisene kan noen ganger avvike.
  • Ikke alle ekteskap inngått for utenlandsk myndighet blir automatisk anerkjent av norske myndigheter. Undersøk dette i god tid på forhånd.

(Kilder: UDs landsider, Sjømannskirken)