Er det hit «alle» skal i 2018? Ja, mener ekspertene.

Landet skiller seg fra nabolandene av flere ulike årsaker.

BLIR STØRRE I 2018: Italia er et av verdens mest besøkte land. Men det får en ekstra boost i 2018, skal vi tro ekspertene. Her fra La Morra, en landsby i Barolo-området i Piemonte.

I fjor var det Portugal som var på «alles» reiseplan. Året før var det Kroatia som fikk en skikkelig reiseboost. Men når reiseåret 2018 så vidt er i gang er det ett land som utmerker seg: Italia.

Landet har riktignok vært et populært reisemål lenge. Italia hadde over 48 millioner besøkende og havnet på en femteplass over de mest besøkte landene i verden, ifølge tall fra 2015.

Seks av ti vil til Italia

Men i år vil det øke ganske betraktelig i antall besøkende. En reiserapport fra World Travel Market 2017 viser at britene i stadig større grad legger sin elsk på landet. Hele 60 prosent av britene sier de ville velge Italia som reisemål, ifølge reiseundersøkelsen presentert i rapporten. Det gjør landet til det mest populære av alle blant britene.

HVOR I ALL VERDEN? Trieste er den italienske byen selv ikke italienere vet hvor ligger – men det er synd den er oversett. Den mellomstore byen ligger nær grensen til Slovenia, halvannen time fra Venezia.

Redaktør Julie Luneborg i reisemagasinet Vagabond sier hun ikke er overrasket.

– Landene rundt Middelhavet har alltid vært populære for både skandinaver, briter og tyskere. Hellas og Spania er klassikerne. Men i år er det særlig Italia som stikker seg ut, sier Luneborg.

– Kan oppleves tryggere

Hun tror det handler om at Italia ikke har opplevd kriser på lik linje med nabolandene. Terrorangrep har rystet Frankrike en rekke ganger de siste årene, mens flyktningstrømmen i størst grad påvirket Hellas.

– Italia har selvsagt hatt sitt å slite med, men det virker ikke som det påvirker turistene i lik grad som eksempelvis Frankrike. Også amerikanere er mer fristet av Italia. Det oppleves som et tryggere land, sier Luneborg.

ITALIA: Redaktør Julie Luneborg i Vagabond tipser om å reise til Italia en langhelg utenfor høysesong. Mai eller sent i september kan være fine måneder å besøke landet.

– En kan i stor grad si det samme om Spania og Hellas. Sistnevnte gikk tilbake et års tid med «grexit» og flyktningstrøm, men er helt klart tilbake som et av de største og viktigste reisemålene, legger hun til.

Det er flere ting som tyder på at Italia er et viktig satsingsområde. På World Travel Market så Luneborg at flere aktører ønsket å samarbeide med italienske aktører for å få flere turister til landet.

I fjor sommer økte antall besøkende med to prosent, ifølge rapporten.

– Store byer som Roma, Venezia og Firenze er ekstremt presset på hotellrom. Men Airbnb har gjort sitt til å øke kapasiteten. Flere mindre byer nyter også godt av det, sier Luneborg.

Økende popularitet blant nordmenn

Så hva med nordmenn og Italia? Allerede sist høst begynte reisebyrået Ticket å se en økende popularitet.

– Italia klatrer på listene hos oss, og vi så en økning allerede i høst. Men landet har jo for så vidt vært med på topplisten lenge, sier marked- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

STORBYTREND: Italia er perfekt for weekendreiser, og nordmenn reiser stadig hyppigere på den type turer i løpet av året, sier administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyrået Ticket.

Roma er det klart mest bestilte italienske reisemålet, etterfulgt av Venezia, Milano og Firenze. Storbyreiser frister nordmenn i stor grad, viser Tickets reiseundersøkelse som baserer seg på faktiske kjøp.

– Roma øker med 23 prosent i år, mens de andre øker vesentlig mer. Roma har jo «alltid» ligget høyt på våre ønskelister, men nå ser vi altså at de andre store byene i Italia vokser i popularitet.

Trenden med flere weekendreiser er en del av forklaringen på Italias økning.

– Nordmenn tenderer i stadig større med flere, kortere reiser i løpet av året, viser våre undersøkelser. Da er en helg i en europeisk storby perfekt, noe som flere italienske storbyer drar fordel av, mener Wolff Andresen.

ROMA: Den italienske hovedstaden er den mest besøkte av alle storbyene i landet. I Villa Borgheseparken kan en leie pram/båt ved den lille innsjøen som omkranser tempelet til ære for legekunstens gud, Asklepios.

– Reis utenfor høysesong

Det er flere direkteforbindelser til små og store byer i Italia fra norske flyplasser. SAS og Norwegian har en rekke reisemål til Italia på sommeren, og flere direkteruter fra Oslo Lufthavn. Roma og Milano er det flest reiser til, men også noen ukentlige reiser til blant annet Verona, Sicilia og Venezia.

Julie Luneborg i Vagabond har noen gode tips til hvordan en bør velge når en skal til Italia. Senhøsten eller vinteren kan være en glimrende tid å gjeste landet på. Da er turisthordene borte og stemningen er mer avslappet.

– Storbyene bør en reise til utenfor sesong, om det lar seg gjøre. Det er enkelt og rimelig å komme seg til Firenze og Roma fra norske flyplasser, og det passer glimrende med en langhelg. Men unngå for all del Roma midt på sommeren i 40 varmegrader. Da er uansett også «alle» andre der og byen oppleves trang.

Julie Luneborgs tre innsidetips:

De eoliske øyer – et spennende og annerledes reisemål. Det er mulig å ha én øy som utgangspunkt for eksempel. Øyene ligger nord for Sicilia.

Her får du gode tips:

Emilia-Romagna-regionen: Her handler det om mat og vin. Du kan fly til Milano eller Bologna og ta en gourmetmat-rundtur til alle byene mellom de to storbyene.

Interrail Italia rundt: Tog er tingen i Italia. Du kan reise ekstremt hurtig fra en del av landet til en annen, eller ta de litt mer bedagelige togturene. Uansett – det er mulig å kjøpe interrailbillett til ett land. Mai eller sen september kan være fine måneder å ta togturen på – det er litt utenfor sesong og noe roligere. Kjøp mat og vin om bord, sett deg tilbake og titt ut på det vakre italienske landskapet.