Slik forholder du deg til terror på ditt feriemål

Slik håndteres terror på turistmål av forsikringsselskapene.

REISERÅD: Forsikringsselskapene forholder seg til UDs offisielle reiseråd når terroren rammer.

Tirsdag kveld ble Tyrkias hovedflyplass Atatürk i Istanbul rammet av terror.

Rammes reisemål av terror, forholder forsikringsselskapene seg hovedsakelig til Utenriksdepartementets (UD) reiseråd.

Men i noen tilfeller kan forsikringsselskapene dekke avbestillinger av planlagte reiser.

Dersom Utenriksdepartementet fraråder reiser dit, vil avbestillinger være dekket i inntil 14 dager. Så langt har ikke UD gitt noen nye reiseråd, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Har du fått med deg denne?

Få henvendelser fra nordmenn

Foreløpig har Europeiske mottatt få hendelser, men det har kommet noen spørsmål knyttet til avbestilling av reiser dit, ifølge Vennesland.

— Det kan forekomme forsinkelser, og erfaringer fra tidligere viser at flyselskapene tar sitt ansvar og sørger for ombookinger. Når det gjelder andre spørsmål eller behov for hjelp oppfordrer vi våre kunder til å ta kontakt med oss, sier hun.

Hos Dnb forholder de seg til de samme reglene og følger UDs reiseråd.

Og har du husket passet? Det må du:

DEKKER IKKE: Noen forsikringsselskap dekker evakuering bort fra det terrorrammede området. Men planlagte reiser til andre steder i landet som avbestilles på bakgrunn av frykt dekkes ikke.

— Men dette er noe vi vurderer kontinuerlig og det kan skje endringer. Da terroren rammet Brussel gjorde vi unntak, og vi vurderer også enhver sak individuelt i dette tilfellet. Det har også kommet en rekke kanselleringer i kjølvannet av terrorangrepet, og kunder som er rammet bes ta kontakt med reiseoperatør eller vår kundeservice, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i Dnb.

Dekker ikke avbestilling til andre tyrkiske byer

Det siste året har Tyrkia vært rammet av flere terrorangrep – særlig Ankara og Istanbul er blitt hardt rammet. Det har vært en halvering av antall reiser til Tyrkia det siste halve året.

Har du planlagt en reise til Istanbul kan avbestilling bli dekket av forsikringsselskapene, opplyser Tryg reiseforsikring.

— Avbestilling av reiser til Istanbul til og med onsdag 6. juli. Dette inkluderer også reiser med planlagt mellomlanding i Istanbul. Skal kunden reise etter den datoen må vi avvente situasjonen. Vi gjør en vurdering tidlig neste uke om dekningen skal forlenges, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg.

Forsikringsselskapet dekker evakuering bort fra Istanbul for kundene som befinner seg i byen nå.

— Vil kunden reise hjem før tiden skal reisebyrå eller flyselskap kontaktes først. Kunder som er direkte rammet kan ha rett til krisehjelp fra psykolog, opplyser Steen.

- Men hva om reisende blir engstelig og ønsker å avbestille reisen til andre steder i landet?

— Det er ingen dekning for avbestilling eller evakuering for andre deler av Tyrkia. Men vi følger situasjonen nøye og vil vurdere utvidelse av dekningen, sier Steen.

Reiserådet er ikke endret

Tirsdag formiddag har ikke UD endret sitt offisielle reiseråd til Tyrkia.

regjeringen.no opplyses det om at flyplassen i Tyrkia er gjenåpnet, men det meldes om mange kanselleringer og store forsinkelser. UD oppfordrer reisende til å sjekke flyplassens hjemmeside og eget flyselskap.

Fordi Tyrkia har gjort det vanskeligere for IS å sende terrorister til Europa, finner IS sine mål i Tyrkia: - Tyrkia er blitt det nærmeste stedet der IS finner utenlandske terrormål

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Lyst på reiseinspirasajon? Her får du gode tips:

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Kroatia er en av sommerens vinnere — men hvor skal du reise?

Her er prisnivået en fjerdedel av Norges

Disse irske øyene er plutselig blitt turistmagneter

Er dette de 10 beste øyene i Europa?

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen