Reise

Pass på båten i helga

Tyvene liker også godværet, spesielt i pinsehelgen.

Båter på hengere er utsatt for tyveri når de står i hager, parkeringsplasser, lager og industriområder.

Pinse er høysesong for sjøsetting, og da er båtene ekstra utsatt, ifølge If Forsikring.

Pass på hengeren

Langhelg og godvær gjør sitt for båtfolket. I pinsen klargjøres og sjøsettes en stor andel av Norges fritidsbåtflåte.

Nypussede båter på henger frister også båttyver.

Både Havnepolitiet og forsikringsselskapet råder nå båteiere til å være ekstra oppmerksomme, og sørge for både sikring og tilsyn av båten.

Ifølge politiet er tyveri av båt på henger en europeisk trend, som for alvor har inntatt Norge. I Europa gjelder 85 prosent av alle båttyveriene båt på henger.

— Mange av disse båtene forsvinner raskt ut av landet, og finnes aldri igjen. Det kan tyde på at organiserte mobile vinningskriminelle står bak, sier Roar Isaksen, sjef for Havnepolitiet i Oslo, i en pressemelding til If.

— Flere omreisende bander ble tatt av politiet i fjor. Det er også mulig at markedet for stjålne båter i fjor var noe mettet, og at kriminelle heller kastet sine øyne på påhengsmotorer, som jo også er langt lettere å håndtere.

Været kan også ha vært medvirkende. Gråvær betyr lavsesong for båtfolket og båttyvene, like mye som godvær betyr høysesong, sier Per Arne Strandenes, båtsjef i If.

Få båtplasser

Flere og flere båteiere har sine farkoster på henger, og det skyldes nok folks ønske om å ha båt flere steder, og at det generelt er flere båter og dermed større rift om båtplasser.

— Vi er nå midt i den hektiske klargjøringen av båtene for sommeren, og mange båttyver vet å utnytte dette. Det er grunn til å være ekstra oppmerksom på tyveririsikoen i disse dager, sier Strandenes.

Han minner om at hvis båt er på tilhenger, skal henger være fastslåst til bilen, annet fast punkt eller sikret med kulelås.

— Noen fjerner hjulene på hengeren, men dette er nok mest praktisk hvis det er lang tid mellom hver gang båten brukes, sier han.

Husk å merke båten

I tillegg til pliktig registrering av båten, er det viktig å merke båt og motor med såkalt Securmark-merking. Forsikringsselskapenes erfaring er at merkede båter ikke er så interessante for båttyvene.

Merkingen er rimelig, og koster fra kr 1.000 og oppover avhengig av størrelse på båten. Merkingen gjør sjansen for å ha båten i fred betydelig større. Mange båteiere velger også å utstyre båten sin med gjenfinningsutstyr. Slikt utstyr gir forsikringsrabatt, samtidig som den øker muligheten for å finne båten etter tyveri.

— Noen kjøper en pakkeløsning med både båt og tilhenger. Båten forsikres, men ofte ikke tilhenger. Det er viktig å huske på at hengeren også må ha egen forsikring for å få dekket tyveri eller annen kaskoskade på hengeren, sier Strandenes.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa

Følg oss på Twitter:

@aft_reise

Tips oss om reisesaker: reisetips@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tyvene sørget selv for billedbevisene

 2. REISE

  Ung og reiseklar? Du kan spare mye på å forsikre deg riktig

 3. REISE

  To får terningkast seks: Her er de beste reiseforsikringene i sommer

 4. REISE

  – Noen forventer at reiseforsikringen dekker alt uansett. Slik er det ikke.

 5. REISE

  Kjøpte reiseforsikring til sønnens Bali-tur, oppdaget at den likevel ikke var gyldig

 6. REISE

  – Et døgn på sykehus i utlandet kan fort runde 100.000 kroner