Reisehemmeligheten «alle» vet om - men få besøker

Lei av cocktailbøtter, kjedehotell og overutviklede strandlinjer? Filippinene – Stillehavets perlekjede – kan være svaret.

VERDENS BESTE: Over 7000 øyer utgjør republikken Filippinene. Her går man aldri tom for nye eventyr og reisemål.

Sørøst-Asia er ikke hva det en gang var. Det er 30 år siden de første ryggsekkturistene ankom, det glade ord spredte seg og siden den gang har utallige «paradis» blitt transformert til det ugjenkjennelige.

Filippinene derimot, har alltid eksistert på ytterkanten av industrien; som «hemmeligheten» alle vet om, men bare en brøkdel faktisk oppsøker. Og med 7000 øyer, en engelsktalende befolkning og en enorm variasjon i både natur og kultur, er du aldri langt unna de helt store opplevelsene.

Her er fem av de beste!

1. Palawan

PALAWAN: Det langt roligere Filippinene er perfekt for parferier. I Port Barton, Palawan, er det få ting som distraherer, utenom solnedgangene.

I et land med over 7000 øyer virker det kanskje absurd å snakke om «verdens beste», men det var nettopp denne tittelen Palawan ble tildelt av det anerkjente reisemagasinet Conde Nasts lesere i 2014. Dette var også samme år som den underjordiske elven utenfor regionhovedstaden Puerto Prinsesa ble inkludert på listen over naturens nye syv underverker, og siden den gang har store ting skjedd.Mange slår seg ned ved det nordliggende turistsenteret El Nido så fort som mulig, men Palawan har langt mer å by på. Port Barton – en liten, søvnig by på vestkysten – er et perfekt sted for dem som søker fred og ro. Som El Nido er det naturen som gjelder her, hvor du betaler en hundrelapp eller to for en full dag med snorkling og øyhopping (inkludert lunsj). Men Palawan er ikke bare kjent for palmer og strender.

Øygruppen er like berømt for opplevelsene under vann. Over hele øya finner du dykkeselskaper, men folk flest valfarter enten til El Nido eller Coron. Sistnevnte er spesielt kjent for vrakdykking.

Drømmer du om øyferie? Disse er en kort flytur unna:

Les også

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

CEBU CITY: Filippinene er kjent for fargerike festivaler og feiringer året rundt. Her fra påskesøndag i Cebu City.

Reisen dit: Reisen til Palawans største by – Puerto Prinsesa – gjøres vanligvis via en mellomlanding i Manila eller Cebu City (Cebu Pacific, Philippine Airlines). Det er også mulig å ta ferge fra Manila til Coron – regionens nordligste punkt. I skrivende stund er det bare minibanker i Puerto Prinsesa, så sørg for en tykk bunke med sedler i baklommen når man ferdes utenfor.

2. Bohol

Bohol er hovedsakelig kjent for to ting: Først for de vakre og surrealistiske «sjokolade»-åsene midt på øya. Deretter for det tragiske jordskjelvet i 2013 – som tok livet av over 200 mennesker og etterlot store deler av infrastrukturen ødelagt.

Siden den gang har Bohol gjenreist seg som et av Filippinenes vakreste og mest unike reisemål, med en rik blanding av natur og kultur.

NATUR: Filippinene byr på en stor variasjon av aktiviteter og reisemål, men det vil alltid være naturopplevelsene som setter seg sterkest i minnet.

Særlig populære er de førstnevnte sjokolade-åsene. Disse består av nærmere 2000 kupler spredt over 50 kvadratkilometer, som alle får kallenavnet via overgangen fra grønn til brun farge i årets varmeste måneder. Bohol er også springbrettet for en rekke vakre, nærliggende øyer. Siquijor – liten, rimelig, imøtekommende og fullpakket med både historie og naturattraksjoner, er spesielt anbefalt. Reisen dit: Det går fly fra Manila til flyplassen Tagbilaran på Bohol. Øya nås også lett med ferge fra Cebu City. Turen tar to timer, med mange daglige avganger fra terminal 1. Fra Bohol kan man ta ferge til Siquijor, men avgangene varierer. Sjekk når fergen går ved terminalen i Bohol og kjøp billetter dagen før. Det går også an å ta hurtigbåt fra Cebu til Tagbilaran.

Hvor drømmer du om å reise i vinter? Her får du tips:

Les også

Vinterens reisenyheter: Satser stort på gammel solkjenning

3. Boracay

Nevn Boracay for mange, både filippinere og turister, og du vil bli møtt med blandede reaksjoner.

Dette er øya mange har døpt som Filippinenes svar på Ko Pha Ngan: Landets internasjonale lekegrind og desidert mest populære reisemål. Fest, melislignende sand, solnedganger, bananpannekaker og bakruspreget slaraffenliv er hverdagen her, men er det nettopp denne typen ferie du liker, finnes det få bedre destinasjoner i Sørøst-Asia.

Men vær advart, har du vegring for fest og folkemengder – styr langt unna Boracay. Særlig nå som øya er blitt «oppdaget» av kinesiske og taiwanske turister vil livet her bare bli mer og mer hektisk.

UTELIV: Selv om Filippinene anses som langt roligere enn sine sørøst-Asiatiske naboer, er det ikke mangel på bra uteliv.

Folk flest busser rett til White Beach – øyas mest populære strand og kommersielle senter, men Boracay har også flere andre «roligere» steder å by på. Puka Beach på norddelen av øya er spesielt anbefalt. Reisen dit: Reisen til Boracay går alltid via Caticlan – en internasjonal flyplass og fergehavn på fastlandet. Caticlan kan nås med innenriksruter fra Cebu, Manila (Cebu Pacific, Philippine Airlines), eller internasjonale flyvninger, blant annet fra Hongkong og Shanghai (Cebu Pacific).

Lyst til å gjøre noe utenom det vanlige?

Les også

Verdens ti minst besøkte land

4. Banaues risterrasser

Risterrassene ved Banaue og omegn er ofte blitt døpt for verdens åttende underverk, og med god grunn. I over 2000 år har de prydet de stupbratte åsene i nord-Luzon, vannet av et intrikat nettverk med strømmer og fjellbekker.

Som et symbol på Filippinene og langtlevende punkt på UNESCOs verdensarvliste, er risterrassene en av landets mest populære turistmål. Man vil med andre ord dele herligheten med mange andre, men området er stort nok til at man sjelden føler seg som del av flokken – særlig om man snører lissene og vandrer i noen timer.

«SJOKOLADE-ÅSER»: Bohols «Chocolate-Hills» er en av Filippinenes mest surrealistiske og slående landskap. Forskere vet fortsatt ikke hvordan de nesten 2000 kuplene oppsto langs øyas midtpunkt.

Terrassene har alltid vært av de fremste eksemplene på harmonisk samspill mellom mennesker og natur, men i løpet av de siste årene har mange begynt å vise tegn på forfall og slitasje.

Og med en krympende befolkning og økende urbanisering er risterassenes fremtid svært usikker. Kort sagt – se dette underverket nå, før det er for sent!

Reisen dit: Turen til Banaue vil uunngåelig innebære en del timer på buss, men siden turismen har tatt seg opp de siste årene, har farkostene blitt både kjappere og mer behagelige. Det vanligste alternativet er nattbuss fra Manila (10 timer), med tre stopp underveis.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

5. Manila

Førsteinntrykket av Manila er i beste fall blandet. Sjelden blir hovedstaden beskrevet som noe annet enn en endeløs jungel av betong, trafikk-korker og fattigdom. Som er helt sant.

KONTAKT: Til forskjell fra resten av sørøst-Asia er engelsknivået svært høyt i Filippinene. Fra fjell til by til hav – å komme i kontakt med lokalbefolkningen gir en helt spesiell forståelse av land og kultur.

Men i en by med 20 millioner mennesker, finnes det også en stemning og energi verdt å oppleve, selv om både magen og tålmodigheten vil settes på hard prøve.Hovedattraksjonene er for det meste lokalisert rundt Manila Bay, og dreier seg primært om historisk arkitektur og minnesmerker. Intramuros – det fantastiske citadellet fra kolonitiden, er absolutt verdt å få med seg. Og for en litt annerledes opplevelse, sett av en halv dag eller mer til å se, lukte og smake Chinatown, en av de eldste og største i verden. Her finner man et rikt og fargerikt folkeliv, samt en kvalitet på restaurantene som overgår resten av hva Manila har å by på.

Reisen dit: Manila huser landets største flyplass, og turister flest vil uansett mellomlande i byen på vei til andre steder. I Manila sentrum er taxi eller tricycle vanligste transportmiddel, men vær advart: Manilas trafikk er ikke for utålmodige sjeler. Korkene her er blant de tetteste, tregeste og mest langvarige på jorden. Vær alltid ute i god tid, særlig for flyreiser.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om herlige reisemål: