Portugals ukjente strandparadis - et Syden blottet for mas

Portugal er et strandland i verdensklasse, men de aller beste strendene ligger der du kanskje ikke forventer det. Er du lei av Syden, men klar for sol og bad i urørt natur, bør du ta turen til Vicentina-kysten.

URØRT: Monte Clerigo er en liten, idyllisk landsby med tilhørende lekker strand. Til tross for at hele stedet roper idyll, er det fortsatt godt med armslag på stranden.

VICENTINA-KYSTEN: Sør-Portugal forbinder du kanskje med overfylte strender og engelske puber?

Men det finnes en del av Algarve som fortsatt er blottet for turisme. Den heter Costa Vicentina, og består av en spektakulær kyst og lange, buktende elver med navn som slår krøll på tungen.

Silkemyk sand og skarpe skifersteinsklipper markerer den dramatiske kystlinjen. Landskapet er mektig, og elvene Seixe, Carrapateira og Aljezurs ferd mot Atlanteren er en invitasjon til avslappet ferieliv i vakker, urørt natur.

Det forutsetter leiebil og en dose eventyrlyst, men belønningen er et Syden blottet for mas.

BARNEVENNLIG: Vicentina-kysten er preget av et vilt Atlanterhav og dramatisk klipper. Likevel er det barnevennlig takket være de store elvene Carrapateira, Aljezur og Seixe.

Saltvannskyss

La oss begynne på flyplassen, i vesle Faro, som er den naturlige innfallsporten til Portugals sørkyst.

Her skal du kjøre forbi turistmagnetene Vilamoura, Albufeira og Portimão og sette kursen rett vest mot Sagres, en liten utpost på Europas absolutte sørvestspiss.

GOD PLASS. Det blir aldri fullt på strendene langs Costa Vicentina – selv ikke midt på sommeren.

Dragsuget mot horisonten treffer som en naturkraft, og havet slenger saltvannskyss til den som våger seg ytterst på klippene. Det er lett å forstå hvorfor Henrik Sjøfareren lot seg forføre av det ukjente, akkurat fra dette punktet.

Men det er ikke bare horisonten som lokker med ukjente destinasjoner. Det gjør også området nord for Sagres.

UTPOST: Shianne Walker og sønnen Gianni beundrer utsikten fra Europas absolutte sørvestspiss.

– Det er noe med energien her som vekker eventyreren i meg, sier Shianne Walker (31).

Hun er på ferie med de to sønnene sine på fire og syv år, og setter pris på at det er barnevennlige forhold.

– Mange tror nok at de ville Atlanterhavsstrendene ikke passer for barn, men de grunne elvene er perfekte for små strandløver som vil bade og bygge sandslott, forsikrer hun.

HOPP I ELVEN: Carrapateira-elven bukter seg gjennom vakkert, urørt landskap før den renner ut i Atlanteren.

Korte avstander og små forhold

Den første av Vicentina-kystens elver er Carrapateira som ligger ved landsbyen med samme navn. Det er en tyve minutters kjøretur fra Sagres.

Promenadestier bygd av tre gjør det enkelt å ta seg frem til stranden til fots, og blir det for vilt i atlanterhavsbølgene, så har elven gravd ut sirlige meandersvinger i sanden. Her kan du både bade og kose deg tilbaketrukket fra saltvannssprøyten.

Videre oppover kysten kommer du til den hvitvaskede landsbyen Aljezur, kronet av et vakkert middelalderslott. Enda tyve minutter nordover kommer du til byen Odeceixe.

ODECEIXE: Landsbylivet er lokalt og yndig med brosteinsbelagte gater og lav bebyggelse.

Avstandene er korte, og noe av det beste med å feriere her, er at du kan dra til en ny strand hver dag om du vil.

Landsbyene ligger litt inn i landet, og er levende lokalsamfunn der hvitmalte, skakke hus lener seg mot hverandre med karakteristiske blå- og gulmalte vinduskarmer. Ingen av landsbyene er beregnet på masseturisme, så små pensjonater og familiedrevne restauranter er normen.

Som for eksempel «Taberna do Gabao» i Odeceixe. Et koselig sted å smake på lokale spesialiteter som «arroz de tamboril», en paellalignende rett med breiflabb.

Du må selvsagt også teste grillede sardiner, som er som nasjonalrett å regne. Det portugisiske kjøkkenet er annerledes enn det spanske, selv om mange av råvarene er de samme. I Portugal serveres så å si alt med kokte poteter som tilbehør, og før måltidet sverger de til sardinpaté som appetittvekker.

Sjarmerende annerledes.

SOM NASJONALRETT Å REGNE: Grillede sardiner med kokte poteter – typisk portugisisk! Ingenting smaker bedre etter en dag ved Atlanteren.
PORTUGISISK FROKOST: Pastel de nata er en portugisisk delikatesse, og portugiserne tar gjerne en slik til frokost. Hvorfor ikke?

Aktiviteter som kobler deg på

Det finnes hverken utleiesolsenger, store hotellkompleks eller natteliv langs Vicentina-kysten, men desto flere muligheter til å drive med aktiviteter der du føler deg i ett med elementene.

Hvorfor ikke teste surfing, yoga, capoeira eller riding mens du er her? Om du deltar på organiserte kurs, eller bare tar en solskinnshilsen for deg selv på stranden, spiller ingen rolle. Stemningen er tolerant og tilbakelent.

TILBAKELENT: Et tysk par praktiserer capoeira på Amoreira-stranden. Om du vil delta på organiserte aktiviteter, eller bare slå deg løs på egen hånd er opp til deg.

Men det finnes selvsagt noe som får feriepulsen til å stige et par hakk. I fjor var det Martin Garrix, Jamiroquai, The Chainsmokers og DJ Snake som spilte på den årlige musikkfestivalen i bitte lille Zambujeira-do-Mar. Det er en hvitvasket, blunk-og-du-ser-den-ikke-landsby, men «El MEO Sudoeste» er en festival som har gått under radaren for de aller fleste, til tross for store navn.

Sommerens festivalprogram inkluderer blant annet Shawn Mendes, Marshmello og Hardwell, og festivalen finner sted fra den 7.–11. august.

LITEN BY, STOR FESTIVAL: Zambujeira do Mar er vertskapslandsby for musikkfestivalen «El MEO Sudoeste» hver sommer.

Nyt det portugisiske livet

Er ikke musikkfestivaler din greie, selv om de skjer i en særdeles idyllisk ramme, så kan du heller peile deg inn på morgenkaffen i landsbyen Monte Clerigo. Det er ikke stort mer enn et trettitalls hus som ligger som en blondekant nær Aljezurelvens delta.

Unn deg «um bica» (portugisisk versjon av espresso) og en «pastel de nata» til frokost på Restaurante Zé, og kjenn hvor deilig det er å skli inn i portugisiske vaner.

Portugiserne elsker sine kaker, og starter mer enn gjerne dagen med et sukkerkick.

Og hvorfor ikke? Livet er til for å nytes, og på Vicentina-kysten nyter du i store doser. Her er det lave skuldre og hvilepuls som gjelder. Det er muligheten til å lytte til det brusende havet, og de sildrende elvene, uten å høre et eneste ord norsk i hele ferien.

Tre koselige overnattinger

Casas do Moinho – lekre leiligheter bygd som en tradisjonell, portugisisk landsby. Her er du en ti minutters biltur fra Odeceixes lekre strender. Pris fra 85 euro pr. natt.

www.casasdomoinho.com

Casa Fajara – B & B beliggende i Carrapateira. Fine, funksjonelle rom i rustikk stil. Basseng og hage, og hvis du vil kan de arrangere både yoga, surfing, riding og sykling. Pris fra 73 euro pr. natt.

www.casafajara.com

Monte da Vilarinha – Nydelige og tidsriktige leiligheter innredet i en rustikk stil. Bungalowene ligger i vakkert landskap inntil Carrapateiraelven ti minutters kjøretur fra stranden. Pris fra 170 euro pr. natt.

www.montedavilarinha.com

LUNSJ MED UTSIKT: På Restaurante da Praia hviler du blikket på Arrifana-stranden, og spiser de deiligste sardinene til lunsj.

Tre gode restauranter

Taberna do Gabao – fantastisk hjemmelagd mat i Odeceixe der du kan stole på at kun de ferskeste ingrediensene brukes. Dagens fisk er alltid et godt valg!

Adresse: Rua do Gabao 9, Odeceixe

O Sitio do Forno – Fra klippene over Amadostranden kan du nyte både mat og utsikt. Full oversikt over solnedgangen har du også. Her velger du mat fra havet, selvsagt. Gjerne skjell eller blekksprut.

Adresse: Praia Amado

Restaurante Da Praia – Typisk surferestaurant med spektakulær utsikt over Arrifana-stranden. Trendy på en upretensiøs måte. Her får du alt fra tradisjonell, portugisisk blekksprutgryte til saftige surfeburgere. Det blir fort fullt, så det kan lønne seg å reservere bord.

Adresse: Praia Arrifana

POSTKORTVAKKERT: Arrifana er en av Vicentina-kystens flotteste strender, og beste nybegynnerstrand for surfere.
SURFERNES TERRITORIUM: Amado-stranden er perfekt for deg som er bitt av surfebasillen.

Tre aktiviteter som gir ro i sjelen

Yoga: På Monte Velho kan du delta på yogakurs flere ganger i året. Det er et anerkjent senter som ligger fem minutters kjøring fra Praia Amado. Driften er gjennomgående økologisk. Maten er selvsagt kortreist, og elektrisiteten kommer fra sol- og vindkraft. Om du er en erfaren yogi, eller har lyst til å prøve yoga for første gang, så vil du føle deg som hjemme.

www.montevelhoecoretreats.com

Surf: Boa Onda er en surfeskole nær Arrifanastranden. Her kan du bestille både overnatting og instruksjon i bølgene, eller bare ta separate timer. De leier ut alt av utstyr. Perfekt for både erfarne og nybegynnere.

www.boaondasurfschool.com

Ri: Algarve Horse Riding tilbyr alt fra ponniriding for barn til dynamiske galoppturer på stranden. Har du lyst på en skikkelig hesteferie, har de et eget opplegg som går over en hel uke. Hestene som brukes er portugisiske lusitanoer. Ridesenteret holder til like utenfor Vila do Bispo.

www.algarvehorseriding.com

MEKTIGE ELVER: Det er ingen små-elver som renner ut i Atlanteren langs Vicentina-kysten. Carrapateira-elven renner ut ved den vakre Bordeira-stranden.