Nok et superår for norsk reiseliv - dette er årsakene

Rekord på rekord for norsk reiseliv.

ØKER: Norge øker som turistland og satte rekord for tredje år på rad. Valutakurs, lave oljepriser og terrorfrykt er noen av forklaringene.

For tredje året på rad melder norsk reiselivsbransje om kraftig økning fra utenlandske turister til Norge.

Valutakurs, terrorfrykt og lave oljepriser er tre hovedpunkter som preget reiselivsåret 2016 og vil ha effekt inn i 2017.

– Vi ser en 11 prosents økning på utenlandske gjestedøgn og to prosents økning av norske gjestedøgn. Totalt er det nesten 30 millioner gjestedøgn ifølge tall fra januar til september, sa seniorrådgiver Margrethe Helgebostad i Innovasjon Norge da de la frem ferske tall onsdag morgen.

Hun viser også til at Norge tar andeler av den globale turismen, hele 13 prosents økning.

De største landene er Tyskland, Sverige og Danmark, mens Kina og USA har stor vekst til Norge.

– Svekket kronekurs har en direkte innvirkning på om folk kommer til Norge. Men vi er ikke et lavkostnadsland og vår turistundersøkelse viser at utenlandske turister er minst fornøyde med prisnivået, sier Helgebostad.

OPPLEVELSESLAND: Norge har ligget høyt på listen som såkalt opplevelsesland de siste årene - i 2016 nådde vi fjerdeplass bak Island, Sveits, Tyskland og New Zealand, ifølge bransjeorganisasjonen ATTA.

Rekordår for Avinor

50,8 millioner passasjerer reiste over Avinors 46 lufthavner i 2016, viser ferske tall.

Det er en økning på 1,6 prosent sammenlignet med året før og ny rekord. De nyter godt av turismen, særlig i nord.

– Vi har hatt en formidabel vekst til og fra Tromsø og Bodø gjennom året, dette henger helt klart sammen med økende interesse for nordlys- og polarturisme. Oslo/Tromsø var den mest populære innlandsruten vår i juli, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

  • Denne listen må du sjekke:
Les også

Dette norske stedet er med på prestisjefylt internasjonal reiseliste

Oslo Lufthavn nådde for første gang over 25 millioner passasjerer, en økning på 4,5 prosent, og hadde størst vekst av alle Avinors lufthavner.

Nye langruter til Boston, Miami, Las Vegas, London Stansted og Vilnius får æren for veksten.

NY PASSASJERREKORD: Avinor melder om ny passasjerrekord i 2016 - med over 50 millioner passasjer. Tallet viser til/fra og transittrafikk.

Utenlandstrafikken økte mest med 9,6 prosent i desember, innland økte med 3,1 prosent, mens offshoretrafikken fortsatt synker, med en nedgang på13,9 prosent.

Interkontinental trafikk økte med 12,1 prosent.

– Spesielt USA hadde en sterk utvikling, med 36 prosent økning. Det er rutene fra Oslo til Miami, Los Angeles og Las Vegas som står for denne veksten. Mange nordmenn har reist til USA i juleferien, sier direktør for trafikkutvikling Jasper Spruit i Avinor i en pressemelding.

– Men det har også vært sterk vekst på etablerte ruter, som København, Alicante og Stockholm, legger han til.

  • Det handler om psykologi:
Les også

Hvorfor stiller folk seg så tidlig i boardingkøen?

Forventer ny turistrekord i 2017

Starten på året ser også lys ut, ifølge Innovasjon Norge og Hovedorganisasjonen Virke som begge har sett på prognosene.

Flybillettbestillingene, med én overnatting eller mer, har en økning på 28 prosent fra første halvår sammenlignet med samme tid i fjor.

– Det asiatiske markedet øker mest. Norge har nå flest kinesiske gjestedøgn i Skandinavia med en oppgang på 36 prosent fra 2015, sier ny reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

På Norgesferie i år? Sjekk disse tipsene måned for måned:

Les også

12 turtips i Norge

Ifølge Virke forventer bransjen et svært godt reiseår.

– Innkommende reiseoperatører forventer en omsetning på nesten ti prosent for 2017, noe som er svært positivt etter fjorårets kanonår, sier direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

Virkes omfattende reiseundersøkelse viser at halvparten av hotellene og to tredjedeler av de øvrige overnattingsstedene opplevde vekst i omsetning i 2016.

Alle reiselivsaktørene forventer vekst også i 2017. Optimismen er størst blant aktører som tar imot reisende fra utlandet – de forventer en omsetningsvekst på 9,9 prosent.

  • Hit vil vårt eget reisepanel at du reiser i 2017:
Les også

Reiseekspertenes tips til hvor du bør reise i 2017