Reise

Her kan du dra på safari i Norge

Drømmer du om safari, men synes Afrika er langt unna? Slapp av, det er nok av spennende dyreliv i Norge også, bare man går varlig.

Kanoen glir lydløst gjennom vannet. Vi har trukket inn årene og sitter helt rolig med stive blikk. Det er så vidt vi tør puste.

Der, inne på land står kongen av norske skoger med hodet bøyd og drikker grådige slurker av det mørke tjernet. Elgoksen værer oss og vender sine uutgrunnelige øyne vår vei. Slik han står nå, er han som en klisjé i levende live. Vi ser en elg i solnedgang, og det er magisk.

Noen vanndråper henger som perler fra grenene, solen synker sakte mot horisonten og farger skogen oransje. Bare noen meter fra oss, står han med sitt veldige gevir mens en kråke skriker opp og flyr sin vei over tretoppene.

Elgen pruster litt i skjegget, vender baken til den duppende kanoen og sender oss et hovmodig blikk over skulderen, før han trasker inn blant eldgamle gran— og furutrærne.

Våre fem store

På Afrikas savanner vrimler det av sebraer, sjiraffer, løver, vortesvin og gnu. Livet i de norske skogene virket så glissent og lite i forhold, men det finnes altså magi – som møtet med den digre elgen i Telemarks skoger.

Jo da, Afrika har sine fem store, men det har vi også. Møte med bjørn, ulv, rev, gaupe og elg er noe av det ypperste vår natur kan oppdrive av opplevelser. Det finnes også en rekke andre som det er lettere å møte, og noen som krever litt mer.

Tenk å se en bever som ivrig gnager på en bjørk, eller kommer svømmende ut fra sitt kaotiske pinneslott? Hva med en hval som slår halen i vannet for å få fart ned mot havbunnen? Eller en isbjørn som kommer vandrende gjennom sin hvite ørken, en sel som hviler på svaberget, en kongeørn som sirkler etter bytte eller en villreinflokk stormende over en bakketopp?

Hjelp å få

Du kan komme svært nært både store og små dyr i norsk natur, hvis du vet litt om hva, hvor og hvordan du skal forholde deg – eller hvis du får litt kvalifisert hjelp.

Roar Moe har drevet Dæsbekken Villmarkssenter i snart 30 år og har lang erfaring med nærmiljøet sitt Finnskogen.

– Vi vet aldri helt hva vi får se på safari, og det varierer etter årstidene, sier Roar Moe.

I juni og juli er sjansene mindre for å se elg, for eksempel, for da har kua nettopp fått kalv og er særlig på vakt.

– Det viktige er å vite hvordan man kommer seg tettest på dyrene uten å skremme dem. Opplevelsene kan bli tilgjengelig gjennom et kikketårn, bil, fôringsplasser, kano eller lignende, forteller Moe.

Moes største ønske er å opprette en stor nasjonalpark etter modell fra Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika, der dyrene lever så naturlig som mulig og der vi menneskene kommer på besøk.

– Bare slik kan vi bevare artsmangfoldet og leve våre moderne liv, uten å havne i konflikt, sier han.

Hva vil du se?

Det finnes svært mange som tilbyr safari i Norge i ulike kategorier. Nedenfor finner du noen tips, men det er langt flere å velge mellom. Ta en titt på for eksempel Visit Norways hjemmesider, for flere muligheter. visitnorway.no

Hvalsafari

Vesterålen er stedet for å dra på hvalsafari. Rapp, Ole Magnus

Ett av de sikreste stedene i Norge for å se hval, er på kontinentalsokkelen utenfor Vesterålen. Her holder blant annet spermhvaler, som har tapt kampen om å få parre seg til. Man kan også se nise, spekkhuggere, sel og et rikt fugleliv i området.Hvalsafari.no opererer fra Andenes i Vesterålen – og reklamerer med hundre prosent hvalgaranti.

Artic Whale Tours byr på hval-, sel— og fuglesafari fra Stø i Vesterålen.

Svalbard-safari

Isbjørnen er ett av de mest eksotiske dyrene i norsk fauna, men det er ulovlig å drive safari på den. Isbjørnen er fredet og safaridrift ville vært svært farlig både for oss, og den. Hvis du er på Svalbard og ønsker å oppleve den hvite bamsen, kan du dra på scootersafari over flere dager, og krysse fingrene. Da kan du være så heldig å se det majestetiske dyret, og dessuten polarrev, svalbardrein, sel eller kobbe.

Poli Arctici har langturer med scooter.

Svalbard Wildlife Expedition har to eller tre dager lange turer.

Sjøfuglsafari

Flere arrangører tilbyr havørnsafari. Wollan, Wigdis

De største fuglefjellene i Norge finnes i nord. Syltefjordstauran, Sværholtklubben og Hjelmsøy er Finnmarks største. I Troms ligger Nord-Fugløy og Sør-Fugløya. Røst, Værøy og Lovunden er de mest kjente i Nordland, mens lenger sør i landet kan fuglefjellet på Runde utenfor Ålesund anbefales.På sjøfuglsafari leter man gjerne etter lundefugl og havørn, men lomvi, alke, skarv, tyvjo, havhest og havsule er også flotte innslag.

BirdSafari AS har turer til Gjesværstappan.

Ut i havet tilbyr blant annet RIB-turer til Runde med avgang fra Ålesund.

Lofoten er et yndet utgangspunkt for sjøfuglsafari.

Eller kanskje du er heldig og ser en spekkhugger sent på høsten. Da kan du reise med svinoya.no, som også har natursafari.

I havørnbyen Bodø finner du flere tilbydere av havørnsafari. Stella-polaris.no oghavornsafari.no.

Moskussafari

Det er daglige safariturer for å se på moskus. Bjørge, Stein J.

Forfedrene til dagens moskusstamme på Dovrefjell ble importert fra Grønland i 1932, og det har siden blitt etterfylt med nye individer. Stammen teller i dag rundt 280 dyr, og det finnes også noen moskus i grensetraktene mellom Hedmark og Sverige.Moskus Safari Dovrefjell har turer hver dag fra 20. juni til 22. august fra Hjerkinnhus hotell. Ellers på forespørsel.

Norsk moskussafari arrangerer turer på forespørsel gjennom Oppdal booking.

Skogsdyrsafari

Skogens overhode er blant dem du kan møte på safari. Bjørge, Stein J.

Skogsdyrene våre er som regel skye, men ikke umulig å få øye på. Elg, bever, hare, rådyr og storfugler er de vanligste safaridyrene, men er du riktig heldig kan du komme over en ulv, bjørn, jerv eller gaupe.Dæsbækken villmarkssenter driver safari i Finnskogen.

Spydspissen villmarksopplevelser i Rendalen i Hedmark tilbyr dyresporing, hundekjøring, fiske og villmarksopplevelser og er sertifisert økobedrift.

Dyregaranti

I Bjørneparken er du sikret tilnærmet nærkontakt med dyrene. Karlsen Anette

Ingen safaritur i villmarken kan garantere at du får se dyrene du håper på. I det ligger da også mye av attraksjonen og spenningen. Blir det bomtur, kan du ha et dyreparkbesøk som reserveplan. Det finnes en rekke dyreparker i hele Norge – her er noen av dem:Bjørneparken i Hallingdal har så klart mye bjørn, men også elg, gaupe, rev, ulv og flere andre dyr. Nytt av året er at du kan suse gjennom luften på en line – med bjørnene like i nærheten. Dette skal være den raskeste zip-linen i Skandinavia.

Eller opplev ulvene på Langedrag på nært hold. Bestill guidet tur inn til de fire ulvene på forhånd, eller hva med en tur inn til gaupene?

Namsskogan Familiepark, mellom Trondheim og Mo i Rana, har 150 dyr fordelt på 35 arter.

og selvsagt; Dyreparken i Kristiansand har mye eksotisk, men også norske dyr som gaupe, jerv, elg og rev.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Å, jeg vet en seter
  (og mye, mye mer!)

 2. REISE

  Her vanket Hemingway og hans tørste venner

 3. REISE

  Norsk reisekalender: 12 supre norgesturer

 4. REISE

  The Outback – Australia på sitt mest maskuline

 5. REISE

  Reis til jungelens indre: – Det er varmt, fuktig og det stikker

 6. REISE

  Madrid = museer. Gjesp, den byen høres kjedelig ut. Langt ifra. Museene er bare vorspielet.