I dette ferieparadiset ligger «Norskeplassen»

På denne varme øya har nordmenn overvintret i årtier. Vet du hvor vi befinner oss?

NORSKEPLASSEN: På tur i fjellet finnes det en rekke steder med norsk opphav. Her er Ruth Solveig og Kurt Chetkowski på Norskeplassen.

Da Ruth Solveig og Kurt Chetkowski dro til Gran Canaria en januardag for fire år siden, skulle de være der i to uker. Det ble to og en halv måned.

Nå overvintrer de på den spanske øya hver vinter.

ELVIS: Ruth Solveig og Kurt Chetkowski fikk kjøpt seg båt av en skikkelig Elvis-fan, derav navnet og stedsnavn.

— Dette er det smarteste vi noen gang har gjort, sier de to der vi sitter på terrassen i huset dere i Patalavaca.Leiligheten i den lille byen er blitt deres nye faste vinterhi. De falt pladask for det lille stedet, på sørvestsiden av den i særklasse mest populære ferieøya for nordmenn.

Siden den gang, i 2011, har de kommet tilbake hit, hvert eneste år. Og nå er det ikke bare for noen uker. Nei, de tilbringer absolutt hele vinteren her og har kjøpt seg en leilighet i et av stedets mange boligkomplekser, med tilgang til basseng og andre fasiliteter.

Begge misliker kulde og mørke

— Ingen av oss har noen gang likt vinterkulden. Å reise hit gjør at vi slipper den kalde og mørke årstiden hjemme i Norge, og kan leve at aktivt liv i et område der det finnes mange andre nordmenn. Vi har fått en stor og flott vennekrets av både nordmenn, engelskmenn, tyskere og spanjoler. Når vi går ut her treffer vi alltid noen vi kjenner. Mange gjør nemlig som oss, og her snakker alle med alle, sier de to.

POPULÆRT: Den dagen vi var oppe på «Våres plass» sammen med Ruth Solveig og Kurt Chetkowski hadde det vært 70 nordmenn der før oss.

Ekteparet Chetkowski er absolutt ikke blant dem som reiser til Syden for bare å komme seg vekk fra den hustrige norske vinteren.De driver også familiens firma JumpKing Trampoliner fra kontoret i sin kanariske leilighet.

Den 130 kvadratmeter store leiligheten måtte de betale 250.000 euro for.

Fra våren og gjennom hele sommeren er det toppsesong for salg av trampoliner, som er blitt deres levebrød. I det lille firmaet må de jobbe nærmest døgnet rundt for å effektuere tusenvis av bestillinger gjennom noen hektiske sommermåneder.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Tar jobben med i bagasjen

Vinteren er den stille delen av sesongen for tramponlinesalg, derfor passer det godt å ta deler av driften med seg i bagasjen når de stenger døren hjemme i Oslo og setter kursen sørover.

I oktober pakker de for vinterturen, og reiser ikke hjem igjen før til påske.

— Vi får ofte spørsmålet om hvordan vi orker å tilbringe tiden fra oktober til påske her nede. Det er ikke kjedelig i det hele tatt, må vi jo ærlig talt si. En god del tid går jo med til å drifte firmaet sammen med våre barn. Vi går på besøk og får besøk av gamle og nye venner. Og vi deltar på ulike aktiviteter som finnes i nærområdet.

VINTERFERIE: Det blir god tid for Ruth Solveig og Kurt Chetkowski til å kose seg på stranden mens de oppholder seg på Gran Canaria i vintermånedene.

Hver torsdag er Kurt ivrig deltager på quizaften på den lokale Buster bar, som er drevet av et norsk ektepar. Ellers deltar de på konserter og stiller opp når venner og kjente får behov for en hjelpende hånd.

Naboen skryter av hyggelig opphold

I det varme klimaet kan de bade i Atlanterhavet og sole seg gjennom hele vinteren, og det gjør de mer enn gjerne på det norskbygde ferieanlegget Anfi del Mar som ligger vegg i vegg med boligområdet deres.

Akkurat mens vi snakker om det sosiale livet, stikker en ny nabo hodet over gjerdet. Grete Pettersen fra Sandnessjøen er akkurat på tur til supermarkedet. Hun har tatt med seg sine to hunder og tilbringer fire måneder her nede.

— Alle tre stortrives. Her er det masse hyggelige naboer. Det er mitt første forsøk som overvintrer på Gran Canaria, og jeg er absolutt ikke fremmed for tanken om å gjenta dette. Her blir jeg fort kjent med masse hyggelige mennesker, og får ro til virkelig å kose meg, forteller hun.

- Ikke bare pensjonister og eldre

Helge Braardseth er redaktør av reisemagasinet Vagabond, og slår fast at omfanget av langtidsferier har mangedoblet seg de senere årene.

Han mener det ikke lenger er pensjonistene eller eldre mennesker som er de typiske langtidsferierende. De yngre har kommet skikkelig på banen:

— Det er nok fortsatt mest populært for nordmenn å dra til Kanariøyene eller Thailand. Men det vi nå ser blir stadig mer vanlig er at yngre familier, ofte på permisjon i forbindelse med barnefødsler, bevilger seg privilegiet å være borte noen uker og kanskje måneder for å kose seg sammen. De er reise- og språkvante og ordner alt med reisen selv på nettet. De reiser dit det er billigst, og mange velger derfor steder som f.eks. Koh Lanta i Thailand fordi det også er rolig der, sier Baardseth.

Han sier det også er populært for unge å dra på for eksempel kite-ferie og der lokker Marokko spesielt.

Skal gå 100 mil i fjellet

Kurt Chetkowski har satt seg et eget ambisiøst mål om å gå 100 mil i fjellet hver sesong de tilbringer her nede.

— I fjellet kryr det av andre nordmenn, som har tatt tur-vanene sine med seg hjemmefra. Det bærer også navnene på flere steder preg av. Norskeplassen, Ivars plass, Eivinds plass og Våres plass er kjente turmål her. Det er alltid veldig hyggelig å treffe landsmenn ute i naturen, sier Kurt Chetkowski (62).

Når vi er oppe på fjellet sammen med de to en søndag i februar, har allerede 70 andre nordmenn skrevet seg inn i gjesteboken på Våres plass denne dagen.

Ruth Solveig Chetkowski (61) bruker de mer lavtliggende områdene til å trimme både seg selv og hunden Bobby, som skal ha sine kilometer med tur hver dag.

GODE NABOER: Grete Pettersen (t.v.) fra Sandnessjøen slår av en prat med Ruth Solveig og Kurt Chetkowski.

Ble lei av å spise uteDe kan velge i mange norske tjenestetilbud, blant annet har mange norske håndverkere bosatt seg i området. Tilgangen på legehjelp har de til alle døgnets tider, og mener de ofte får raskere hjelp enn hjemme.

De legger ikke skjul på at det forekommer at de hører om andre nordmenn som får en dårlig erfaring med de mange barene og restaurantene som blant annet. kan friste med billig alkohol. For noen blir det med det ene forsøket på å være klimaflyktning.

Ruth Solveig og Kurt Chetkowski forsøker å leve livet som om de bodde hjemme. Da de kom nedover første gang spiste de ute nesten hver eneste dag. Det ble de fort lei av. I dag lager de som regel nesten alle måltider hjemme.

— Til jul var det norsk ribbe og pinnekjøtt med gode venner. Riskremen kunne vi spise ute på terrassen i 20 graders varme. En alle tiders jul, forsikrer de.

Dette er deres råd til andre

Andre som vil følge deres eksempel anbefaler de å gjøre som de gjorde – leie leilighet og sjekke ut området først en vinter før de går til det skritt og eventuelt investere i bolig.

— Folk må være sikre på at de kan trives med å være så lenge borte, mener Ruth Solveig og Kurt Chetkowski.

Nå har de både bil og båt, og det gir dem mulighet til å farte mye rundt om på den populære ferieøya.

— Vi måtte være tålmodige før vi fikk napp på denne leiligheten. Prisene har nok økt siden vi kjøpte i 2013, forteller de.

Slik forbereder du en overvintring

Med charterselskap

Du trenger ikke være rik eller ha egen bolig i utlandet for å reise på langtidsferie. Den enkleste måten å kjøpe seg langtidsferie på, er å satse på de tradisjonelle charterselskapene, fordelen er at her kjøper du både transport og opphold.

Ving har tilbud om langtidsferie til blant annet Gran Canaria og Tenerife, Thailand, Mallorca samt Kypros. Hos Star Tour frister man med Kypros, med reiser opptil seks måneder.

Pris: Varierer etter hotellstandard, periode på vinteren og reisens lengde. For en måned på Gran Canaria, i januar, må du regne med å måtte betale 15.000–18.000 kroner pr. person for en toroms leilighet med god standard og fly. Det er betydelig dyrere å reise alene.

For spørsmål om enkeltreisemål, bør du ta kontakt med det selskapet du ønsker å reise med. Også de mindre turoperatørene som Albatros Travel (Afrika) og Escape Travel (Costa del Sol) tilbyr langtidsferier.

Hos feriehusutleiere

Det finnes en rekke utleieselskaper for feriehus–blant annet Novasol, Spaniahus og Vacasol.

Disse har et stort utvalg av hus i flere land, bl.a. Spania, Hellas og Italia.

På Finn.no kan du søke på et stort antall utbydere.

På egen hånd

Den som satser på å kjøpe fly og bolig på egen hånd har i praksis hele verden å velge i, utfordringen blir å finne et godt husrom som er sikkert å betale for.

Fordi mange blir lurt til å forhåndsbetale for hus som ikke finnes, har Forbruker Europa utarbeidet et sett anbefalinger.

De viktigste anbefalingene er:

Må du betale noe på forskudd? Bruk kredittkort! Ved betaling til private kan du vurdere Paypal eller lignende.

Forlang kontrakt, og les den nøye! Kontrakten skal spesifisere nøyaktig pris og hva du betaler for.

Depositumet skal ikke være uforholdsmessig stort. Sjekk hvorvidt og hva utleier kan trekke deg for.

Navn, adresse og telefonnummer til firmaet som leier ut, skal være lett tilgjengelig på firmaets nettsider eller andre kontaktpunkter.

Gjør et nettsøk på firmanavnet. Slik kan du finne omtale av utleieren. Omtaler på TripAdvisor kan gi deg en god pekepinn på hva du får.

Ikke bestill på nett før du har vært i direkte kontakt med firmaet på telefon, eller har fått svar på en e-post.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Slik er Gran Canaria

Den sørligste og tredje største av de syv kanariøyene.

Øyen har 850.000 innbyggere, av dem bor ca. 380.000 i hovedstaden Las Palmas.

Viktigste næringsvei er turisme og de mest populære feriedestinasjonene er Playa del Inglés og Maspalomas, helt sør på øyen, i tillegg til Las Palmas.

Over 340.000 nordmenn reiser hvert år til Gran Canaria.

Særlig i Arguineguin-området bor mange nordmenn fast eller i vinterhalvåret, og her finnes norsk skole og sjømannskirke.

Året rundt ligger gjennomsnittlig dagtemperatur mellom 17 og 26 grader, august er varmest og januar kjøligst.

Les også: