Slik gjør du norgesferien rimeligere

Rekordmange skal feriere her hjemme, viser ny undersøkelse.

NATUREN: Utnytt naturen i sommer – det er gratis og kan lett brukes som fornøyelsespark for liten og stor, mener ekspertene. Her fra Preikestolen i Rogaland.

Rekordmange - hele tre av fem - tilbringer sommerferien her hjemme, viser en fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB.

32 prosent skal kombinere utenlandsferie med ferie i Norge, det er ti prosent flere enn i fjor. 31 prosent skal kun feriere i Norge, mens 14 prosent av dem som tar sommerferie utelukkende skal tilbringe hele perioden utenlands. Like mange skal ikke ha noen ferie, ifølge den ferske undersøkelsen.

– Sett opp et sommerbudsjett

I snitt ligger feriebudsjettet vårt på 40.650 kroner for 2018, ifølge ferieundersøkelsen til Hovedorganisasjonen Virke. Det er høyere enn på mange år.

EKSPERTEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier rekordmange nordmenn skal feriere i Norge i sommer. Vi er et høykostland

Men Norge er et ganske kostbart land å feriere i, så vi spurte forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB om hun har noen tips til hvordan en kan holde feriebudsjettet innenfor rimelighetens grenser.

– For å holde kostnadene nede er planlegging viktig, i tillegg til å være prisbevisst. Lag et sommerbudsjett hvor du skriver ned utgifter til bo, mat, transport og aktiviteter, sier hun.

Sandmæl mener det er en god måte å prioritere etter hva som gir den beste feriefølelsen og det lommeboken tillater.

– Hvis du ikke er så glad i å lage mat selv, må dere kanskje bo billigere og så videre. Det kan være lurt å avklare dette i forkant med alle som skal på tur så man vet hva man kan forvente.

Les også

– Drømmen om hytte lever sterkt i oss

Satse på rimelig overnatting

Nordmenn er i stor grad et hyttefolk. Rundt halvparten av alle i Norge eier en hytte eller har tilgang til hytte, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Har man ikke tilgang til hytte, kan telt være et godt alternativ. Allemannsretten gir alle rett til å ferdes og oppholde seg i skog, mark og kystområder i Norge – noe som betyr at en kan telte gratis i store deler av landet.

– Det kan være både gøy og lønnsomt å ta med telt. Har du ikke et selv, er det mulig å leie på nett, eller du kan høre med venner og bekjente. Det er ikke noe poeng å kjøpe et telt hvis du vet at du ikke kommer til å bruke det så mye. Bruk også nettet for å se om du kan leie eller låne overnattingssteder underveis, eller benytt deg av Den Norske Turistforeningens mange gratis og billige hytter, sier Sandmæl.

Les også

Stor oversikt: Ni fine fjellturer i sommer

Husk på hengekøya

Norsk Friluftsliv har merket seg en oppgang i salg av hengekøyer for sommeren, og generelt har overnatting i friluft vært en trend de siste årene.

Ønske om et enklere friluftsliv kan være en av årsakene, mener generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

– En hengekøye er enkel å bære med og henge opp, alt du trenger er et par trær. I hverdagen er vi så vant med komfort, og de enkle opplevelsene i naturen blir derfor en luksus. Tenk så deilig å bytte ut skjermen med en stjernehimmel for en kveld, sier han.

TA MED TELT ELLER HENGEKØYE: Hvis været tillater det, ta med hengekøye på turen. Da kan du sove under åpen himmel.

Ta med stormkjøkken

Investerer du i et telt eller skal overnatte utendørs, er det også lurt å kunne lage egen mat.

– Spar penger på mat ved å ha med stormkjøkken. Mat smaker bedre i naturen sies det, i tillegg er det langt billigere. Selv er jeg veldig glad i å lage mat med stormkjøkkenet mitt når vi er på tur i naturen. Har du med fiskestang kan du få fersk fisk, i tillegg til en morsom opplevelse. Det er også gøy for barna å gå på jakt etter spiselige ting i naturen, sier forbrukerøkonomen.

Hennes tips til lønnsom matoppbevaring er å investere i en fryseboks du kan plugge til bilen.

– Smør matpakke og fyll opp vannflaskene. Har familien lyst på en is på veien, sparer du mye penger på å stoppe i en butikk å kjøpe en pakke med is, fremfor å stoppe på en bensinstasjon.

Les også

Tretopphytter: Vær gjest i fuglenes og ekornenes rike

Bruk naturen som fornøyelsespark

Fra våren til utpå høsten er det høysesong for badeland, klatreparker og fornøyelsesparker over hele landet. Det kan være en kostbar affære for en familie på fire.

– Hva kan være økonomiske alternativer?

– Naturen kan være en fornøyelsespark i seg selv. En oppdagelsestur på beina, sykkelen eller i kano kan være vel så spennende som å kjøre karusell, i tillegg slipper du kø, sier Sandmæl.

Et kjapt nettsøk eller en stopp innom turistkontoret der dere er kan gi mange alternativer – mange er helt gratis.

Les også

Fornøyelsesparkene har åpnet. Her er trikset for å slippe billigst mulig unna

Det er viktig å presentere ferien som et eventyr, for da vil dere mest sannsynlig skape minnerike historier sammen, barn er tross alt blanke ark voksne introduserer for nye ting, mener Sandmæl.

– Husk at det er du som voksen som sitter på livserfaringen. Barn kan ha en forestilling om hva som er gøy eller kjedelig fordi de har sett noe lignende på TV eller hørt om andres opplevelser, men de vet ikke før de har erfart. Det gjelder både liten og stor. Presenter derfor ferien dere skal på med entusiasme. Ikke fremlegg planene som noe dere «bare» skal eller noe dere må «nøye» dere med, da bygger du kun oppunder en skuffelse, sier hun.