Hvor godt kjenner du Oslo? Her får du åtte innsidetips til fine gåturer i hovedstaden

Turist i egen by, på dagsbesøk eller helt fersk i hovedstaden? Ta beina fatt for å se mest mulig.

BYENS FINESTE? Den er så fin at en skulle nesten tro man var i Bergen. Men Damstredet ligger i Oslo og er en av byens aller koseligste gater.
HAVNEPROMENADEN: Den ni kilometer lange turen går fra Frognerkilen i vest til Sørenga i øst. Promenaden åpnet for halvannet år siden og er ifølge forfatter og Oslo-patriot Hanna Norberg en av byens aller fineste.

Vi har bedt turtips-forfatteren Hanna Norberg om å plukke ut noen turer som passer til folk på dagstur - både de fastboende og de som legger inn noen dager i Oslo.

Norberg, som er fra Lier, savnet en bok om selve bykjernen. Det resulterte i guiden Oslove – de alle beste gåturene.

– Det finnes hundrevis av guidebøker til Marka, som jo er en av de største grunnene til at vi elsker byen så høyt. Men det finnes svært få bøker om å gå rundt i selve Oslo by, mener Norberg.

Engasjementet for Oslo startet for alvor med bloggen og Instagram-kontoen «Stakkars oss» for fem år siden.

– Det har vært overveldende og veldig gøy med et så stort engasjementet fra Oslo-folk, sier hun.

OSLO-FAN: Hanna Norberg har gått rundt i byen og i Marka i over ett år og samlet de fineste turene i en ny bok.

Her er vår oversikt over åtte fine gåturer i Oslo:

HØNSELOVISA: Kulturkafeen i Hønse-Lovisas hus ved Beierbrua langs Akerselva er åpen hver dag hele høsten. Det er et fint stopp hvis du rusler langs elven, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

1. Gå elvelangs

Holm var tidligere direktør for VisitOslo og kjenner hovedstaden godt. Hun deler en av sine favoritturer i byen: Gå langs Akerselva, fra nord til sør.

– Start ved Teknisk museum, stopp på kulturkafeen Hønse-Lovisa på Sagene og avslutt turen med lunsj på Mathallen, sier hun.

Rute: Norsk Teknisk Museum på Kjelsås langs elven til Mathallen. Lengde: ca. 8 km.


2. Verdens fineste bytur? Havnepromenaden.

Mot slutten av 2015 åpnet en ny rute langs fjorden i Oslo: Havnepromenaden.

– Det er en skikkelig god gåtur, men likevel lavterskel. Både natur, fjord og urbant. Jeg mener det er verdens fineste bytur, sier Hanna Norberg.

FINT I BYEN: Underveis langs Havnepromenaden er det enkelt å finne rasteplasser – som på en kafé eller restaurant på Tjuvholmen.

Stoppestedene er mange underveis: Is, kaffe og en matbit finner du lett.

Rute: Start ved Frognerkilen, gå langs Frognerstranda til Tjuvholmen, Aker brygge, Rådhusplassen, sving innom Vippetangen og gå helt ut til Sørenga. Lengde: 8 km.


GREFSENKOLLEN: Ikke nok med at det er en skikkelig fin tur opp – på toppen kan du nyte noe å drikke eller ta en pizza. Og selvsagt ta inn utsikten.

3 og 4. Få utsikt over byen

Hvordan få et overblikk over Norges største by? Du må litt ut av sentrum, men ikke så veldig langt.

En tur på toppen av Grefsenkollen er super for liten og stor.

– Det er helt umulig å være på toppen av Grefsenkollen uten å ta en selfie. Alle gjør det. Joggere, syklister, turfolk – i all slags vær. Jeg vet ikke hvor mange bilder jeg har derfra. Den utsikten er helt utrolig, mener Norberg.

På toppen ligger det også en pizzarestaurant.

Rute: Start i Grefsenkollveien 6, gå forbi de røde rekkehusene i Akebakkeskogen og følg skiltet turvei til Grefsenkollen. Lengde: 2 km.

NESTEN SOM BERGEN: Søstrene Hilde (t.v.) og Kristine Sagosen fra Bergen er samstemte i utsiktsdommen fra Vettakollen – det er det nærmeste Oslo kommer Bergen på rå utsikt.

Vettakollen passer for alle – fra de minste, til besøket fra Amerika eller tanten fra Trøndelag. Ifølge Norberg føles det som om en kan se helt til Danmark.

– Den turen er veldig fin og helt overkommelig for barn. Min fireåring gikk gladelig opp den én kilometer lange veien fra T-banen, sier hun.

På toppen av Vettakollen sitter søstrene Hilde (27) og Kristine (29) Sagosen fra Arna i Bergen. Turene rundt i Oslo-marka er veldig fine er de enige om. Men:

– Vi er jo fra Bergen og da liker vi litt utsikt. Oftest her i Oslo går man i skogen og kommer til et vann for eksempel. Men akkurat denne turen opp på Vettakollen kan sammenlignes litt med turene i Bergen faktisk, der en bare kan gå rett ut og opp på en topp, sier Kristine.

Rute: Start turen ved Vettakollen T-banestasjon (linje 1 stopper her), gå via Huldreveien, Gulleråsveien, Båntjernsveien og inn i skogen – ta stien til venstre og hold venstre oppover. Veldig godt skiltet. Lengde: 2,5 km.


5. Telthusbakken, Damstredet og Kjærlighetsstien er «Oslove-kinderegget»

– Her må du bitte litt ut av sentrum, men den avstikkeren er det verdt, sier Norberg.

Damstredet sammenligner hun med Bergen på en solrik dag. Med sine brosteinsgater og gamle hus er det rett og slett veldig koselig.

Rute: Telthusbakken busstopp -Telthusbakken til enden, snu og gå tilbake til Kjærlighetsstien, Fredensborgveien – Iduns gate – Maridalsveien – Brenneriveien og Ingens gate. Lengde: 1,5 km.


SKAM: Oslo ble invadert av Skam-fans i fjor høst og interessen fortsetter. Her vises en gruppe turister rundt på Hartvig Nissen skole i vår. Hvorfor ikke ta spaserturen og se hvor den svært populære serien utspilte seg?

6. Skamløs stalking – en rundtur i Skams navn

I New York har de «Sex og singelliv»-tur. I Oslo har vi Skam-tur. NRK-serien har kapret hjertene til både unge og eldre det siste året. Frist tenåringen og mor på 40 pluss med på en gåtur for å se stedene der William og Noora kysset, der Isak ventet på Even etter den dramatiske natten på Plaza, eller sett dere på baren der Noora lekset opp for broren til William.

– Vi fortsetter å glede oss over Skam og selv om serien er ferdig, så er det gøy å se alle stedene gjengen på Hartvig Nissen «hooket», tullet og kranglet. I tillegg får en sett store deler av Oslo, sier Norberg.

Rute: Observatoriegata 14 (Williams leilighet), Kaffebrenneriet i Skovveien 8, Forest & Brown i Niels Juelsgate 31, Hartvig Nissen skolen i Niels Julesgate 56, Briskebyveien 7 (holdeplassen Briskeby), Hegdehaugsveien 2 (Bislett Kebab), St. Hanshaugen park og Beierbrua over Akerselva. Lengde: 5 km.

Besøkstall Oslo (basert på antall overnattinger)
2017 (per juni)2016
Totalt antall besøkende2.269.2912.184.469
Norske besøkende1.453.2441.296.181
Utenlandske besøkende815.047888.288
Sverige115.050116.172
Tyskland94.16793.953
Storbritannia90.963103.423
USA90.05788.406
Asia ellers52.37642.550
Danmark39.55852.607
Spania30.94523.899

OSLOS NYESTE: Veggmaleriet på Tøyen skole er det nyeste av de store streetart-verkene i hovedstaden. Det er laget av kunstneren Rustam Qbic og sto ferdig tidlig i høst.
MUNCH: Steffens Kverneland og Monica Tollnes har malt «Munch» på en husvegg på Tøyen. Veggkunsten henger bare noen hundre meter fra Munch-museet.

7. På østkanten: Tøyen + Grønland

Det er ikke bare de kuleste områdene i London som kan skilte med graffitikunst på store, gamle bygninger. Det finnes et stort utvalg på Tøyen og Grønland også.

– Dette er en stor overraskelse for mange. Området er virkelig et urbant utendørsgalleri. Ha øynene med deg og telefonen klar til å knipse den kule kunsten på veggene, sier Norberg.

ASTRONAUTEN: Fadlabi står bak den store astronauten i parken ved Tøyen torget.
I TOPPEN AV ET TRE: Det store fugleredet med den ventende fuglen er laget av kunstneren Jason og ligger i Kolstadgata.

Rute: Start kunstvandringen ved Tøyen T-banestasjon og ta deg videre til Sørligata, Ringgata 1, Hagegata, Jens Bjelkes gate 62 a og 62 c, videre inn i Borggata og Jens Bjelkes gate 64 B. Sjekk Gruegata 15, Grønlandsleiret og Sørligata for flere store kunstverk. Lengde: 3 km.


8. Høsttur på Bygdøy

Museene på Bygdøy er noen av de meste besøkte i landet og på topp-ti-listen over attraksjoner turistene prioriterer.

Kombiner museumsbesøk med en gåtur i høstlige omgivelser – halvøya er full av fine stier. Går du rundt hele. Med start på Skøyen er turen 11 kilometer lang.

HUNDEVENNLIG: Bella, Millie og Multe springer på stranden på Bygdøy. Skogen og stiene er perfekte for både to- og firbeinte.
BADER I HØSTFARGER: Oscarshall er Norges eneste lystslott, og ble gitt i gave av kong Oscar I til dronning Joséphine i 1852. Slottet ble restaurert og åpnet på ny i 2009.

Rute: Skøyen, Hengsengveien, til høyre på sti gjennom Kongeskogen (det er et stort stinett i skogen, hvis en heller vil gå på dem enn på grusveien), Bygdøy sjøbad, Paradisbukta, Huk, til Schiøtts vei, Dammanns vei, P.T. Mallings vei, Harald Rømckes vei, Admiral Børresens vei, Bygdøynesveien og ned til museene, Løchenveien, Bygdøynesveien, Langviksveien, Fredriksborgveien, Christian Benneches vei, kryss Huk aveny og gå opp bratt gangvei til Mellbyedalen, Dronninghavnveien, Folkemuseet, Museumsveien, turvei forbi Oscarshall – her kan du gå sti langs vannet eller grusveien/vanlig vei tilbake til Skøyen. Lengde: 11 km.

SKOGSTUR PÅ BYGDØY: Stinettet er enormt gjennom Kongeskogen på Bygdøy. Du kan gå langs god, bred turvei langs sjøen eller inne i skogen. En fin tur blir det uansett.