Her er landsbyene franskmennene helst vil ha for seg selv

Reis fra landsby til landsby i vakre Luberon.

SAIGNON: Det er ikke mange hus i den lille landsbyen Saignon. Men de er gamle og har stått her i over 1000 år.

Noen landsbyer er så små at du knapt møter folk når du er på besøk. Husklyngene klamrer seg til fjellsider og fjelltopper. Steinhusene har stått her i over 1200 år, og de står fremdeles.

På landsbygda vest i Provence, i Luberon, ligger bortgjemte landsbyer på rekke og rad. Du må kanskje lete litt for å finne dem, men det er verdt det.

Fem landsbyer verdt et besøk:

1. SAIGNON

Ruvende over Luberons «hovedstad» Apt ligger Saignon. En enorm steinformasjon preger landsbyen. Parker bilen ved kirken Notre-Dame de Pitie, stikk innom kirkegården før du rusler videre mot den rare klippen og tar inn den langstrakte utsikten utover hele dalen.

GAMMELT HOTELL: Auberge du Prestbytere var et svært populært hotell med Michelin-restaurant. Nå restaureres hotellet.

Landsbyen ligger bare tre kilometer unna Apt, som er et mer travelt sentrum, men den kunne like gjerne ligget på månen. Gatene er smale, steinhusene dekket av villvin, og løse katter og hunder rusler rundt. Det er stille og rolig. Et lite bakeri, restauranten Bistro L’Atelier drevet av norsk-amerikanske Shannon Phillips, og et koselig galleri er steder å besøke.

NORSK I PROVENDE: Shannon Phillips drev den franske restauranten L’Accent på Frogner i Oslo i en årrekke. I dag er hun etablert i Saignon og driver Bistro L’Atelier.
NAM: Hvitløken varmes på Bistro L’Atelier.

Tips: Ute av de smale gatene åpenbarer det seg plutselig en vakker fontene. Den ligger foran det gamle hotellet Auberge de Prestbytere (under restaurering). Er du heldig, får du se hestene som kommer innom for å slukke tørsten en varm sommerdag.

SAIGNON: Den spesielle steinformasjonen preger landsbyen Saignon. Den ligger rett i nærheten av Apt, men har en helt annen stemning. Stille og rolig fransk landsbyliv på sitt beste.

2. OPPÈDE-LE-VIEUX

Langt oppe i en fjellside dukker den gamle byen opp. Landsbyen Oppéde-le-Vieux er bilfri, så bilen må du sette fra deg et lite stykke unna og gå opp bakkene til du kommer til et lite torg.

LANGT DER OPPE: Oppéde-le-Vieux betyr rett og slett gamle Oppéde, da landsbyen Oppéde ligger nede i dalen. Parker bilen og ta beina fatt, det er ikke langt, men gode sko er anbefalt.

Helt på toppen ligger en stor steinkirke og et gammelt slott, den er verdt spaserturen på brosteinene. Da får du utsikt mot et landskap der landsbyene troner på fjelltoppene.

KIRKEN: Den gamle steinkirken ruver over landsbyen. Oppéde-le-Vieux ble etablert nord for Luberon-fjellene, med utsikt mot elven Calavon.

Tips: Best alt – en av områdets koseligste restauranter ligger midt på torget og frister med kald drikke etter spaserturen. Sørg for å få bord her. Maten er nydelig, stemningen god og servicen klassisk fransk – om det gir noen mening. Bordene står tett rundt et stort tre som gir lun skygge på hete sommerdager. Rosévinen er et must.

VERDT ET BESØK: Den koselige restauranten Le Petit Café har en av områdets hyggeligste uteserveringer. Om våren varmer solen, om sommeren sørger det store treet for lun skygge.
GAMLE GATER: En stille søndag på våren eller høsten er det fint å rusle i de gamle brosteinsgatene.

3. SAULT

Høyt oppe i fjellene, på nesten åtte hundre meter, ligger den lille landsbyen Sault med utsikt mot det hvite fjellet: Mont Ventoux (1911 moh.). Lavendelen trives svært godt her, og landsbyen er et av hovedsetene for produksjonen i området. Her finnes det store destillerier som forvandler den lilla planten til oljer, parfyme, såpe, duftposer og lignende. I byen er det også mulig å smake lavendellikør, en liten lilla herlighet.

Mange velger å sykle til Sault fra andre steder i Luberon, det er en god tur – og et perfekt stopp på vei til det høyeste fjellet i området, tidligere nevnte Mont Ventoux.

Tips: Stikk innom Sault på en onsdag, da er det markedsdag – det betyr livlige gater fulle av boder. Lavendelfestivalen avholdes som regel i 15. august om man er i området da.

UNDERVEIS: Pont Julien ligger ikke så langt unna Goult og Bonneieux, og er verdt et stopp underveis mellom landsbyene. Den gamle romerske broen var en del av Via Domitia (romersk vei) og har stått i 2000 år. Under renner elven Calavon.

4. GOULT

Goult er en bitte liten landsby ti minutter vest for Apt. Den er ikke like kjent som de mange andre vakre landsbyene rundt, men det gjør det ekstra gøy å se den.

TRIVELIG: Alle franske landsbyer med respekt for seg selv har en skikkelig trivelig uterestaurant. Café de la Poste i Goult er en av dem.

Goult er bygget på en topp, noen steder er husene hugget inn i fjellveggene. Fra markedet kan du ta beina fatt oppover brosteinsgatene for en titt på gamlebyen. På toppen av platået får du i tillegg til en stor vindmølle panoramautsikt over Luberon.

Tips: Få med deg tordagsmarkedet her.

MARKEDSDAG: Hver torsdag er det marked i den lille landsbyen. Fersk fisk og skalldyr fra kysten er blant de flotte råvarene en får kjøpt fra matvognene.
LAVENDEL: Den lilla, velduftende blomsten er en viktig del av Provence-bøndenes liv. Lavendelen vokser i store deler av området og blomstrer midt på sommeren.
MÅ SPISE: Hvite asparges kommer på franske markeder om våren. Ikke nøl – kjøp med en kurv eller to. Vask, skrell og sleng på grillen eller i ovnen.

5. SAINT-SATURNIN-LÈS-APT

Denne hyggelige landsbyen går ofte under turistenes radar. Saint-Saturnin-lès-Apt ruver ganske høyt, på rundt 400 meters høyde med en imponerende utsikt over Luberon. De trange brosteinsgatene fylles i helgene – da er det tid for markeder av ulike slag, selv om torsdag er offisiell markedsdag.

VINDMØLLE: Den gamle vindmøllen er et flott syn over landsbyen.

Landsbyen er faktisk den tredje største i Luberon, men det sier litt om hvor store byene er her. Middelalderbyen er langt fra noen metropol, mer søvnig, koselig fransk.

Tips: Luberon er et sykkelparadis, og har du tatt sykkelen fatt, så er dette en super landsby for en rast. I et lite kryss ligger det tre kafeer på hver sitt hjørne, stopp her for noe å styrke kroppen med.

VAKKER: Middelalderlandsbyen Saint-Saturnin-lès-Apt ligger høyt oppe på en steinete topp, ca. 400 meter over havet. Utsikten er det ingenting å si på.