Reise

Tre nordmenn satt verdensrekord – nå er de verden rundt

Har fått over 40 oppslag over hele verden.

«Ekstremreisende» blir Gunnar Garfors (39), Øystein Djupvik (40) og Tay-young Pak (42) kalt i Huffington Posts reiseseksjon.

Ikke så rart kanskje. Garfors er den eneste nordmannen som har vært i alle land i verden, og de to andre er heller ikke småreiste.

Deres halsbrekkende verdensrekordforsøk ble gjennomført søndag 21. september – 19 land på 24 timer. Turen ble gjennomført på 23 timer og 33 minutter.

garfors-EIHE46h0uU.jpg

Eksplodert verden rundtRekorden har de siste dagene blitt omtalt i norske og internasjonale medier.

Garfors fikk mye oppmerksomhet rundt fem verdensdeler på en dag også, en rekord han satt sammen med britiske Adrian Butterworth i 2012, og som kommer i den ferske utgaven av Guinness Rekordbok denne uken.

Men den reisen fikk ikke på langt nær så mye presse som nå. Over 40 saker er laget på trioen – blant dem BBC World, CBS, Daily Mail og China Times.

— Det har tatt helt av på fem kontinenter, bare i Sør-Amerika og selvsagt i Antarktis har verdensrekord fått være i fred fra journalister, sier Garfors.

Han synes det er spesielt stas at rekorden har vært en av toppsakene på BBC World’s World Update og Huffington Post.

— Og å komme i papirutgaven av gode gamle The Telegraph er kult, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post

Seier på andre forsøk

Det er andre gang de satte i vei gjennom Europa for å slå rekorden på 17 land. På forsommeren tangerte de rekorden, men andre gang klarte de altså å slå den.

Helgens rekordforsøk startet i Hellas, deretter gikk turen via Bulgaria, Makedonia, Kosovo, Serbia, Kroatia, Bosnia, Slovenia, Østerrike, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike og Sveits før de endte i Liechtenstein.

Startskuddet gikk rett over midnatt lørdag, og de største milepælene var unnagjort søndag ettermiddag. Denne gangen var de litt mer forberedt enn sist - de sjekket terreng og rutene nøyere før de dro.

Definisjonen på å ha besøkt et sted under rekordforsøket er å sette foten i bakken og ta et bilde. Det klarte de, og delte reisen på sosiale medier og på Garfors' hjemmeside.

— Det kjennes utrolig godt å sette verdensrekord, det å vite at vi har klart å få til noe som ingen andre av de 7,26 milliarder menneskene har fått til, sier Garfors.

switzerland-lFe_XMqlRO.jpg

Artig med rekorderDet var ikke nok med én verdensrekord i uken som var heller. Garfors la ut på en litt annerledes bokturné – 19 fylker i løpet av et døgn. Sammen med broren klarte han det også.

— Jeg synes det er artig med rekorder fordi en må utfordre seg selv og andre. Ikke bare med tanke på å utføre rekordene, men også i planleggingen. Og når det er verdensrekord det er snakk som, så ligger det i sakens natur at det skal være vanskelig.

Han tror folk synes det er morsomt å følge med på fordi det er unikt.

— Men strengt tatt er det noe alle kan gjøre. Du trenger ikke være toppidrettsutøver og trene seks ganger om dagen syv ganger i uken i åtte år for å være best. Det er noe folkelig ved det hele, og det koster heller ikke mye, sier han.

- Lar all reisingen seg kombinerer med kjæreste og familieliv?

— Ja, det gjør det. Øystein har to barn og jeg har kjæreste. Men det er nok essensielt at eventuelle kjærester liker å reise og at en har sammenfallende interesser, sier han.

Det dyreste i løpet av turen var Djupviks flybillett tur/retur Førde-Oslo. Ellers lå leiebilene på rundt 1000 kroner dagen. Flybillettene ellers ble bestilt på forhånd, så de slapp billig unna der også.

Følg journalisten på Twitter:@reisecamillaog Instagram#reisecamilla

Les mer om rekordtrioen:

De skal kjøre gjennom 20 land det neste døgnet

Tre nordmenn skulle ta verdensrekord

Fem kontinenter på et døgn ga verdensrekord

Relevante artikler

 1. REISE

  Han er den yngste som har besøkt alle verdens land. Inspirasjon? En nordmann.

 2. NORGE

  Norske Gunnar satte ny verdensrekord: Jorden rundt på 56 timer

 3. REISE

  Dette er verdens minste hovedsteder

 4. SPORT

  Nå er Tarangers ville verdensrekord godkjent: – Det blir nok flere stunt

 5. VERDEN

  Russisk prest jorden rundt på 11 dager - i ballong

 6. REISE

  Svalbard minutt for minutt tok landet med storm. Her er det beste Spitsbergen har å by på.