Reise

– I utlandet har man en høyere forståelse for køsystem enn det nordmenn har

Ny undersøkelse: Nordmenn sniker mer enn svenskene og danskene når de står i sikkerhetskontrollen.

VERSTINGER I SKANDINAVIA: Mer enn hver tiende nordmann har sneket i køen til sikkerhetskontrollen. Foto: Anette Karlsen/ NTB scanpix

 • Martine Furulund

Hva synes du om å stå i kø? Svar i vår avstemning nederst i saken.

Liker du å stå i kø i sikkerhetskontrollen? Neppe. Å stå i kø i sikkerhetskontrollen på flyplassen er ikke nordmenns favorittsyssel, kommer det frem i en ny undersøkelse Infomedia har gjort på vegne av SAS.

13 prosent av de norske respondentene svarer at de har sneket seg foran i køen i sikkerhetskontrollen.

I Sverige svarer ti prosent at de har sneket seg foran i køen, og i Danmark svarer kun seks prosent bekreftende på det samme.

Grafen ovenfor viser fordelingen mellom de tre landene på spørsmålet «Har du noen gang gått foran i køen til sikkerhetskontrollen?». Tallene er hentet fra SAS’ undersøkelse om køvaner.

På spørsmål om hvorfor de snek i sikkerhetskontrollen svarte 42 prosent av de norske respondentene at de hadde det travelt og derfor var nødt til å snike i køen.

55 prosent svarte at de snek i køen fordi muligheten bød seg. Det er særlig nordmenn som mener at man bruker for lang tid på å stå i kø i sikkerhetskontrollen.

 • Det handler om psykologi:
Les også

Hvorfor stiller folk seg så tidlig i boardingkøen?

Undersøkelsen viser også at jo oftere du flyr, jo oftere går du foran i køen i sikkerhetskontrollen. Og reisende i alle tre land er stort sett enige om at det er irriterende når folk går foran i køen i sikkerhetskontrollen.

Skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen er overrasket over hvor ofte nordmenn sniker i køen.

Les også

Ikke gå i disse boardingfellene

– I utlandet har man en høyere forståelse for køsystem enn det nordmenn har. I Norge må man sette opp gjerder og båser for at folk skal forstå køsystem. Gjør man ikke det, starter køen overalt og folk vil snike mer, mener Helliesen.

Grafen viser hvordan de ulike respondentene i Norge, Sverige og Danmark svarte i undersøkelsen. Dette er køer generelt. Tallene er hentet fra SAS-undersøkelsen.

Sender barn foran i køen

Mange er gjerne stresset når de skal på ferie, og noen har alltid dårligere tid enn andre. Helliesen mener det å komme med unnskyldninger for at man sniker ikke er greit.

OVERRASKET: Eksperten i skikk og bruk, Reidar Helliesen, er overrasket over at så mange nordmenn sniker i køen. Foto: Privat

– Vi ønsker å komme fortere frem. Vi er egoister og det er veldig trist. Jeg har sett et eksempel der noen foreldre sendte barnet sitt foran i køen for at de selv skulle komme først. Folk må rettferdiggjøre sin egen sniking, og det er ikke bra, påpeker han.

Men andre vil forstå hvorfor du sniker hvis du har dårlig tid og du kan unnskylde deg for snikingen, mener psykolog Jan-Ole Hesselberg.

– Det er mange grunner til kø og sniking. Mange har ofte dårlig tid, eller så oppfatter de ikke at de selv sniker. De fleste forstår sniking hvis det er en god grunn til det, og jeg synes det er greit hvis man kan forklare det, sier Hesselberg.

NORMALT: Psykolog Jan-Ole Hesselberg forteller at det er normalt at nordmenn blir irriterte når noen sniker, for det bryter med en sosial regel. Foto: Nina Fjeldsaa

Hvorfor irriterer vi oss over folk som sniker?

– Vi blir irriterte når noen bryter de sosiale normene, og det er helt normalt. Når folk gjør noe som vi føler bryter med en sosial regel, blir vi irriterte, forklarer psykologen.

Dette bør du gjøre for å unngå kø og irritasjon på flyplasser, ifølge Helliesen:

 • Det er alltid lurt å komme i god tid.
 • Undersøk om det går mange fly samtidig som ditt fly, for da finner du ut omtrent hvor mange mennesker som vil stå i sikkerhetskontrollen.
 • Det er lurt å orientere seg om lukene. Folk går ofte i saueflokk og der blir det mye kø. Kanskje er det en luke du ikke har oppdaget der det ikke er mye kø.

Hva er køtiden?

– Gjennomsnittlig køtid i sikkerhetskontrollen var på seks minutter på Oslo Lufthavn i 2016, sier informasjonssjef Joachim Westher Andersen ved OSL.

På Trondheim Lufthavn Værnes var gjennomsnittstiden på syv minutter.

Ved Sola i Stavanger starter de kømålingssystem i disse dager, opplyser operativ sjef Morten Wathne, men beregner at det ligger på et sted mellom 0 og ti minutter i køtid.

 • Fikk du med deg denne? Vi sjekket sikkerhetskontrollen på de fire største flyplassene i Norge:
Les også

Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

Les mer om

 1. Ferie
 2. Reise
 3. Fly
 4. Norge
 5. Sverige
 6. Danmark
 7. Oppdragelse