Reise

Billig ferie? Styr unna dette landet

Ett land skiller seg ut som klart dyrest, mener samtlige eksperter.

STYR UNNA: Samtlige av våre eksperter råder til å styre unna Sveits – med mindre du har en tykk lommebok. Bildet viser Zürich.
 • Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

Våre reiseeksperter var alle uenige da vi i forbindelse med årets sommerferie spurte hvor man bør reise for å få mest ut av feriepengene.

 • Sjekk hvor her:
Les også

Her får du mest for feriepengene i år

Men én ting var de enige om – og det var hvor man ikke bør reise.

Ett land skiller seg ut

– Sveits er Europas dyreste ferieland, og topper alle prisnivåer, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen hos Sparebank 1.

GIR TIPS: Forbrukerøkonom Magne Gundersen hos Sparebank 1.

– I Sveits må du fort ut med mye penger. Italia er også ganske dyrt, sa reiseekspert og medredaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth.

Også sjefanalytiker i Nordea, Ole Håkon Eek-Nielsen, svarte Sveits på spørsmålet om hvor man ikke burde dra i år dersom man skal ha økonomi i bakhodet.

Likevel lyst på en tur til Sveits? Sjekk denne:

Les også

Bern er Sentral-Europas Kardemommeby

Sterk valuta

– Hva som er dyrt? Det aller meste. Sveits er et rikt land og det gjenspeiles i prisnivået. Det er verdt å merke seg at det ikke er dyrt i Sveits på grunn av høy inflasjon, men fordi valutaen er sterk, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen, som selv har vært i Sveits flere ganger.

Vil du likevel dra? Slik gjør du turen billigere

– Det er heldigvis mulig å besøke Sveits uten å ruinere seg fullstendig, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomens tips til Sveits på budsjett:

 • Reise: – Å kjøre egen bil er klart rimeligere enn å fly ned med hele familien og reise rundt med leiebil eller tog.
 • Bo: Ungdomsherberger er ofte nye og velutstyrte, og på Airbnb finner du fint hele boliger til leie for under 1000 kr pr. døgn. Og så har du selvsagt camping, som er billig og nær naturen på rene og velutstyrte campingplasser.
 • Mat: I Sveits koster det omtrent like mye å spise ute som i Norge. Billigst blir det å lage maten selv, noe du kan gjøre på de fleste herbergene.
 • Aktiviteter: Med bil kommer du enkelt og rimelig rundt i landet. Fjellvandring av valgfri vanskelighetsgrad er gratis, det samme er å bruke de flotte strendene ved de store innsjøene. Jeg vil spesielt anbefale stranden ved Genevesjøen i Lausanne.
ALPELANDSBY I SØR: Alpelandsbyene er billigere å bo i om sommeren, ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen. Her ved hovedgaten i Lauterbrunnen med butikker, hoteller, sveitsisk flagg og Staubbach-fossen i bakgrunnen.

Les mer om

 1. Sveits
 2. Økonomi
 3. Valuta
 4. Reise
 5. Europa
 6. Storby
 7. Personlig økonomi