- «Charterluksus» har vært en av de tydeligste trendene de siste årene

Femstjerners hoteller frister nordmenn i vinter. Salgstallene øker.

LUKSUS PÅ KANARIØYENE: Til vinteren økes kapasiteten til Kanariøyene av blant annet Star Tour. Sol og luksushotell på vinterstid går hånd i hånd for reiselystne nordmenn.

Ferske vintersalgstall viser en økning på 20 prosent sammenlignet med året før, kommer det frem i Apollos vintertrendrapport. Over 1000 stykker har allerede sikret seg opphold på konsepthoteller på Kanariøyene.

— «Charterluksus» har vært en av de tydeligste trendene de siste tre–fem årene. Ferien er jo for mange årets høydepunkt, og da unner vi oss gjerne det lille ekstra, sier daglig leder Erik Haug i Apollo.

Landets tre største charterselskaper Ving, Apollo og Star Tour har sett trenden en stund. Tidligere har luksus vært forbeholdt enkelte grupper, men nå det har snudd. Flere barnefamilier velger 4- og 5-stjerners hotell når de skal på ferie, melder bransjen.

Salget til et av konsepthotellene for familier på Kanariøyene er allerede femdoblet.

— Det er de beste produktene som selges ut først – og vi ser at etterspørselen rundt hoteller som tilbyr privat basseng og flott beliggenhet er det som øker mest. Det er med andre ord ingen tvil om at vi både vil bo, leve og spise likt eller bedre enn vi gjør hjemme, sier Haug.

Har du hørt om denne?

LUKSUS: Apollo melder om stor interesse og over 1000 bestillinger til deres nye luksushotell for familier på Kanariøyene.

Dyrt i vinterferienDen økende trenden har ført til at de har samlet de mest luksuriøse hotellene under en paraply og kalt det «Apollo Exclusive».

— Totalt på våre mest populære vinterdestinasjoner, Kanariøyene, Thailand, Dubai, Sri Lanka, Cuba og Den dominikanske republikk tilbyr vi over 40 femstjerners hoteller – og salget til slike hoteller har økt med 20 prosent de siste årene, sier Haug.

Vi tok en rask prissjekk på chartertur til øyene rundt vinterferieukene og ser et hopp i pris med flere tusen kroner i de to til tre ukene det er vinterferie.

APOLLO: Daglig leder Erik Haug i Apollo ser en tydelig luksustrend blant solhungrige nordmenn. en har økt de siste tre til fem årene.

— Prisbildet er tett knyttet opp mot etterspørselen i markedet, derfor ser vi at prisene i visse perioder og da særlig i skoleferiene, blir høyere – både fra hotellene, flyselskapene og arrangørene. Det er en kjent myte at prisnivået på pakkereiser synker jo nærmere avreisedato man kommer – i virkeligheten er det jo snarere tvert om: Det lønner seg absolutt alltid å være tidlig ute. Både med tanke på pris, tilgjengelighet og valgmuligheter, mener Haug.

Disse bruker mest penger på ferien

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har sett på ferieutviklingen og sier at ferien blir påvirket i nedgangstider - tross økt salg av luksushotell blant barnefamilier.

- Det meldes om luksusreisesalg til vinteren - lar ikke nordmenn seg påvirke av nedgangstider?

— Vi ser i år at det er færre som skal på ferie og feriebudsjettet har gått ned. Llikevel er det mange som holder ferien hellig. De som skal bruke mest

tenåringsbarn, sier Sandmæl som har sett på nordmenns ferievaner de siste ti årene.

Kronekursen er fortsatt svak mot dollar, euro og pund, men det finnes råd for å få en rimeligere ferie, mener hun.

— Skal du få mer for pengene bør du reise til et

kan det være verdt å betale mer for flybillettene. Når man er på ferie skal man kose seg og ikke tenke på å snu hver krone.

Sandmæl sier det kan lønne seg å reise langt:

— Også euro er langt dyrere enn i fjor, mens kronekursen er sterkere mot andre valutaer, som for eksempel Tyrkia. Og drar du litt lenger, til Brasil, Mexico eller Sør-Afrika, kan du faktisk regne med at reisen blir langt rimeligere – sørafrikanske rand har nemlig svekket seg med 14 prosent siden samme tid i fjor.

Opp i øst, ned i vest

Fortsatt er det mest luksus å finne i Asia og da særlig Thailand. Men luksusen beveger seg stadig vestover.

— De aller mest luksuriøse hotellene finner du nok på mer eksotiske reisemål som for eksempel Thailand. Der har de hatt en tradisjon for dette mye lenger enn oss her i Europa. Takket være at flere reiser og at luksuriøse tilbud der har vært «rimelige» og tilgjengelige for mange har gjort at denne trenden har inntatt Europa for fult. Sterk vekst i etterspørsel, samt investeringer fra store reiseaktører har gjort at det nå befester seg her også, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Aspengren i Star Tour.

Horder av nordmenn invaderer denn byen:

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

STORT TIL VINTEREN: Thailand er det største reisemålet i øst for nordmenn til vinteren. Her Poda utenfor Krabi.

Thailand er et stort reisemål for nordmenn på vinterstid og øker mest, viser tall fra Ticket reisebyrå. 252.000 nordmenn en ferie til Østen de neste 12 månedene. Av dem vil 144.000 vil seks av ti reise til Thailand.

Derimot opplever Nord-Amerika en nedgang på 36.000 reisende. 216.000 nordmenn planlegger en tur til Nord-Amerika i løpet av det neste året.

Færre planlegger også en ferie til Mellom— og Sør-Amerika.

— Med unntak av cruise så ser vi at Østen med Thailand og Bali i spissen spiser av USA-kaken de kommende månedene. Hovedårsaken er nok totalprisen på reisen som er blitt såpass dyr på grunn av den sterke dollaren, uttalte markedssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket i forbindelse med undersøkelsen.

Rustet opp flere steder

Men på vinterstid er det fortsatt

Aspengren i Star Tour ser at de mest eksklusive hotellene og tilleggene som privat basseng, 24-timers romservice og swim up, er det som går unna først.

Flere hoteller på øyene har rustet opp de siste årene.

Også Ving forteller om en stor økning for luksussegmentet på Kanariøyene. De ser at det først og fremst er folk i Oslo og Bergen som unner seg noen ekstra stjerner på hotellet.

— Det er de som reiser fra Oslo Lufthavn som bestiller flest luksushotell. Denne gruppen utgjør hele 39 prosent. Bergen er på andre plass med 20 prosent. På øvrige avreiseflyplasser er andelen betydelig lavere, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Vintersalget ligger på samme nivå som fjoråret.

— De aller fleste reisene går til Gran Canaria, deretter Tenerife og Thailand på en tredjeplass, sier hun.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få reiseinspirasjon av disse fine sakene:

Stor kåring: Her er verdens beste strender – og en av dem ligger i Europa

Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Hvor går turen i 2016? Her får du 12 eksperttips

For 30.000 kroner natten kan du bo på Marlon Brandos drømmeøy