Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Her er trikset for deg som skal reise langt.

BILLIGE BILLETTER TIL PARADIS: «Alle» vil ha rimelige billetter. Har du god tid og skal fly langt kan dette reisetrikset være smart å teste. Her fra Nassau, Bahamas.

Dette er trikset kan du benytte deg av når du bruker søkemotorer som Kayak.com eller Skyscanner.com.

Globetrotter Tay-young Pak er på sin pågående to år lange jorden-rundt-reise, og har i kjølvannet av den funnet frem til noen triks. Han har sett på muligheten for å bestille hele strekningen mot å splitte opp deler av reisen og funnet ut at du kan spare mye på det siste. Hvis du gjør det riktig.

— I teorien fungerer det på de fleste turer, men de største rabattene finner du spesielt på lengre reiser på tvers av kontinenter med et til to stopp, på enveisbilletter og til litt eksotiske reisemål, sier Tay-young Pak.

KNUTEPUNKT: Det er enklere å finne billige flybilletter når du finner gode knutepunktflyplasser som binder kontinentene sammen. Heathrow er en av dem – her fra den nye terminalen.

Mye å spareSøkemotorene optimaliserer søket etter de billigste flybillettene for hver strekning på tvers av flyselskaper og deres allianser.

Et annet triks er å velge riktig «hub» eller knutepunktflyplass. Da kan du få en mye rimeligere flybillett. I dag er de aller fleste flyselskap tilknyttet søkemotorer, Ryanair er blant de ferskeste.

– På de fleste søkemotorer får du tilbud fra et enkelt flyselskap eller selskap innenfor alliansen. Men hvis du velger fanen «flere byer» på for eksempel Kayak.com, så vil du få den rimeligste reisen fra en norsk flyplass til reisemålet, sier Pak.

Du har to valg:

1. Billige knutepunkt fra avreisestedet:

Her gjelder det å finne hvilke lavprisselskap som flyr ut fra avreisestedet. Fra Oslo kan det være Norwegian og Ryanair.

— Hvis jeg skal fly ut, vil jeg typisk se på lavpriskalenderen til Norwegian, og se hvilket knutepunkt eller reisemål som er billigst den eller de dagene jeg ønsker å reise. Gode knutepunkt er typisk London, Milano, Fort Lauderdale, Bangkok, Marrakech eller lignende, forklarer Tay.

Han legger inn datoene og reisemålene og deretter ankomststed.

— Har man litt fleksibilitet, så er det smart å velge billige utreisetidspunkt fra lavprisselskapene ut fra Norge og så la søkemotorene finne ut resten av reisen.

Visste du dette? Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

2. Billige knutepunkt fra ankomststedet:

Flere eksotiske reisemål har mange reisende fra noen få knutepunkt i noen land.

— Det er fordelaktig å vite om de viktigste og billigste knutepunkt på hvert kontinent. Det kan du se ved å søke på en flyreise og se de vanlige mellomlandingene. Hvis man eksempelvis reiser i Afrika, er det smart å vite hvilke land de var kolonier for før, som Frankrike og Portugal.

Hvert kontinent har sine gode knutepunktsflyplasser som Kuala Lumpur, Bangkok og Hongkong i Asia.

Fremgangsmåte:

  1. Velg reisemål og omtrent tidspunkt.
  2. Sjekk billige knutepunkt ut fra avreisestedet, inkludert rimeligste datoer.
  3. Sjekk normale knutepunkt til ankomststedet.
  4. Legg inn ulike kombinasjoner av punkt to og tre i søkemotoren inkl. eventuelle alternative datoer og finn optimal reiseplan.
  5. Sammenlign gjerne prisene ved bestilling av hele reisen i ett.

Eksempel: Vi valgte enveisbillett til Karibia, Asia og Afrika med avreise om cirka to måneder i samme uke, henholdsvis Bahamas, Myanmar og Marokko.

— Siden dette ikke er veldig eksotiske steder passet det best med tilnærming nummer én, altså billige knutepunkt fra avreisestedet. Jeg søkte hos Norwegian, og så på billigste flyreiser mot et knutepunkt på vei til reisemålet.

Han la inn datoene i Kayak.com, og reisetidene summerte han opp. Summen under viser hva strekningen koster hvis du flyr hele strekningen mot å dele den opp. Dette var prisoverslaget han fikk:

For Oslo til Bahamas 24. august med rabatt på 49 prosent (7445 kroner mot 3768 kroner).

Fra Oslo til Myanmar 30 prosent rabatt (4694 kroner mot 3270 kroner).

Fra Oslo til Casablanca 66 prosent (3174 kroner mot 1069 kroner).

— Avslutningsvis brukte jeg samme søkemotor, og søkte på hele reisen uten å definere mellomlandinger selv for å kunne sammenligne prisene. Vil for ordens skyld påpeke at de store rabattene skyldes at Norwegian hadde rimelige flyreiser ut fra Oslo på de datoene. Men man finner normalt gode rabatter om man søker litt god tid på forhånd og er fleksibel. Ser man på total reisetid, så kan man faktisk ofte fly mye raskere til destinasjonen også, understreker Tay-young Pak.

Ut og reise? Vi har testet kofferter:

Og disse gode tipsene trenger du:

KAN SPARE OVER 50 PROSENT: Tay-young Pak er på reisefot i to år, og søker alltid for å finne de rimeligste reisene. En av sidene er Kayak.com, som viser hvor mye en eventuelt sparer ved å dele opp reisen.

Men det kan være noen ulemper

Foruten en potensiell lang reise, kan det være noen ting en må være obs på.

— Hva er ulempen med den type oppsplitting?

— En liten risiko er at ved forsinkelser på den første flyvningen som medfører at man mister den neste flyvningen, så er man ikke like godt ivaretatt av flyselskapene, sier Pak.

STRESS: For mange reisende er flyplasser et mareritt, og mellomlandinger enda verre. Men har en tid kan det være mye penger å spare på det.

For mye kreativitet i bestillingsprosessen kan straffe seg, mener administrerende direktør Per Arne Villadsen i reisebyrået Berg-Hansen.— Dette er som å kjøpe en bil uten forsikring. Ja, du kan spare litt penger, men det er ikke verdt det i forhold til den risikoen du tar. Dersom du ikke rekker en reise blir det det samme som om du ikke rekker flyet, og da kan man ikke påberope seg erstatning, sier Villadsen.

Her koste det koste deg flere hundre tusen å bli syk:

En av ulempene ved å splitte opp flybillettbestilling er at forsinkelser kan rote til resten av reisen – og at flyselskapet ikke nødvendigvis trenger å hjelpe deg videre. Men reiseforsikringen dekker forsinkelse som skyldes værforhold eller tekniske eller mekanisk feil, opplyser Gjensidige.

— Blir du forsinket med mer enn halvannen time slik at du kommer for sent til avreise med forhåndsbetalt transport dekker vi dette. Årsaken til forsinkelsen må kunne dokumenteres, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Se vår store test:

KNUTEPUNKT: Det er enklere å finne billige flybilletter når du finner gode knutepunktflyplasser som binder kontinentene sammen. Heathrow er en av dem – her fra den nye terminalen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Andre regler utenfor Europa

Det er også viktig å merke seg at norske og europeiske flyselskap følger EUs passasjerrettigheter. Men rettighetene endrer seg hvis du reiser utenfor EUs grenser med et flyselskap registrert utenfor Europa, noe som kan bety et helt annet sett med regler og betingelser.

Villadsen i Berg-Hanen mener det er altfor lite kunnskap om det i markedet, og hvilke konsekvenser det kan få for forbrukeren.

— Det er heller ikke mye å spare. Flybillettene har aldri vært billigere enn de er nå. Og du kan ende opp med å betale mange ganger hva flybillettene kostet i utgangspunktet, sier han.

Men globetrotteren mener trikset gir mer fordeler enn ulemper.

— Du kan velge hvor lenge du vil ha stop-over hvis det er aktuelt. Og du lærer deg raskt hvilke knutepunkt som funker best på tvers av kontinentene, sier Tay-young Pak.

Få flere tips til reisen:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen