Noe av det mest parisiske du kan gjøre

Ta en høsthelg i den franske hovedstaden og gå over til øyene midt i byen.

LITEN HAGE: På øya Ile de la Cité ligger den lille parken Square du Vert-Galant – ta med en kaffe og fransk bakverk, nyt solen og livet.

Hvor starter du ferden en tidlig formiddag i lysenes by?

– Jeg gjør det samme hver gang jeg er i Paris, innrømmer NRKs kulturredaktør Hege Duckert.

Hun er aktuell med reiseguiden «Paris - 100 unike opplevelser» – byen hun og mange andre nordmenn er så glad i. Duckert fikk Paris inn med morsmelken – hun har alltid hatt en fascinasjon for byen og som hun skriver i forordet: Paris er ikke bare en by, den er en holdning. Man er ikke født pariser, man blir det.

En høstdag i Paris

Dagens hennes starter i 4. arrondissement i bydelen Le Marais. Hun rusler ned til Seine og over øyene.

– Noe av det aller mest parisiske du kan gjøre er å ta inn byen ved å gå over øyene. Det er en like stor opplevelse hver gang, mener Duckert.

EN DAG I PARIS: Utsikt mot de to øyene på Seine.

På den minste av øyene, Il Saint Louis, gå inn i den lille markedsgaten på øya. Kjøp en is på et av utsalgene til Berthillon – gjerne med markjordbærsmak.

– Stå på broen og se utover Seine og den opplevelsen du får av byen fra broene. Jeg synes å gå over øyene er en klassisk pariseropplevelse.

Gå over Pont-Saint-Louis til Ile de la Cité, forbi parken og ta inn Notre-Dame. I enden av øya ligger parken Square du Vert-Galant, en frodig, spiss utstikker i elven. Ta med deg fransk bakverk og kaffe og sett deg i høstsolen.

FINE FRANSKE ØYER: De to øyene Ile de la Cité og Ile Saint-Louise (til høyre) ligger i Seine og er perfekt å rusle rundt på i en helg i Paris.

Hvis du skal besøke ett museum ...

Fra øyene – ta beina fatt i retning Musée d'Orsay. Museet ligger i en gammel, nedlagt togstasjon hvor verker av de gamle impresjonistene Monet, Manet, Degas og Renoir hentet fra Louvre er samlet.

PARISER TO GANGER I ÅRET: Hege Duckert må til Paris minst to ganger i året. Nå bor hun i Brussel og har ett års permisjon fra jobben som kulturredaktør i NRK.

– Hvis jeg skulle valgt ett museum, så blir det Musée d'Orsay. Ta heisen opp i femte etasje og få med deg impresjonistene, det er en flott og overkommelig samling. Du ser bilder fra hele det gamle Paris og Montmartre, og hvordan livet var på 1800-tallet i byen. En flott opplevelse, sier Duckert.

Hvis du vil unngå kø, vær tidlig ute – museet åpner klokken ti.

Men du må selvsagt ingenting:

Etter impresjonistene er det tid for en liten pust i bakken igjen. Ved siden av å gå over broene, er det en annen aktivitet som er svært parisisk.

– Å sette seg på en fortausrestaurant der alle stolene er vendt ut mot gaten og bare se på pariserne, pariserlivet og alle de vakre, velkledde kvinnene ... Å sitte med en kaffe eller et vin og ta inn gateteateret egentlig gir meg mest glede, sier Duckert.

Café de Flore er et av de mest berømte spisestedene i Paris. Det ligger på boulevard Saint-Germain i nærheten av flere franske forlag og bokhandler, og har vært flittig frekventert av kjente forfattere, filosofer, designere og kunstnere siden 1880-årene.

Den er så kjent at den er klisjé, og Duckert sier: Men som alle gode klisjeer er den godt brukt, også av parisere.

BLIR IKKE MER FRANSK: Café de Flore i Saint-Germain-des-Prés er en av byens mest berømte. Ta en kaffe eller frokost og se på det franske livet i gatene.

Det er tid for lunsj

Fra kafeen, sett retningen mot en av de mest berømte parkene i byene. Paris er en grønn by og pariserne bruker parkene mye. En rusletur i Luxembourgparken en fin søndagsaktivitet, se på livet og arkitekturen før du svinger mot 7. arrondissement.

Så er det tid for lunsj.

– Bistrot de Paris er en klassisk, nydelig bistro med god stemning og fantastiske kelnere, sier Duckert.

Restauranten var sangeren Serge Gainsbourgs stamsted og ligger rett i nærheten av huset hans.

PÅ KAFÉ: Men en like stor parisisk opplevelse er å se på bylivet. Fortausrestauranter og kafeer hvor stolene er vendt ut mot gaten.
GATETEATER: Noe av det beste med Paris er å ta seg noe godt å drikke på en fortauskafé og bare se på livet.

Opp i høyden

Mange ønsker å komme seg opp i høyden når de er i storbyer for å få et overblikk og utsikt over byen. Etter lunsj passer det med en kaffe eller et glass med noe godt i på toppen av byen.

– Da ville jeg reist til Centre Pompidou, det moderne kunstmuseet jeg tror passer for alle. Der er det en takterrasse med en kafé hvor du kan sitte og ta et glass vin eller en kaffe. Derfra ser du hele Paris.

Skal du strekke litt beina før middagstid er det hyggelig å rusle rundt i smågatene rundt museet og gå ned i de gamle hallene med matmarkedene eller i gatene i Saint-Germain.

GUTTA PÅ KJØKKENET: Kjøkkensjef Gil Rosinha på Des Gars dans la Cuisine i Le Marais lager nydelig fransk mat med en fusion av Portugal, Japan og Thailand.

Når sulten setter inn, finn veien tilbake over broen til Le Marais – det gamle jødiske kvarteret. Området er fullt barer og mange gode spisesteder.Duckert mener et godt valg er restauranten Des Gars Dans La Cuisine – eller «gutta på kjøkkenet».

– Den vender jeg alltid tilbake til. Den ligger midt i Le Marais, en veldig god bistro med spennende og du får god valuta for pengene.

Paris er billigere enn på lenge

Paris er en av de rimeligste storbyene i høst og er blitt 25 prosent billigere siden før sommeren, ifølge Forex banks storbyindeks. Nordmenns reisemønster til byen er riktignok endret seg noe, viser statistikk fra reisebyrået Berg-Hansen.

– For kun få år siden, var Paris inne på topp 5-listen over mest populære storbyer. Nå ser vi at reisemønsteret har endret seg noe, og også norske byer kniver om topplasseringene. Dermed blir både Paris og andre europeiske favoritter dyttet ned på listen. Når det er sagt, er du blant dem som er «forelsket» i Paris, så reiser du hit igjen og igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Hanne Anniken Wæhler i Berg-Hansen.

De har solgt flere reiser til Paris sammenlignet tilsvarende periode i fjor.

– Interessen for Paris ser ut til fortsette også utover høsten, og salget av reiser til byen holder seg jevnt. Når det gjelder uforutsette handlinger som terror, ser vi at slike hendelser ofte fører til en uro blant de reisende i de påfølgende dagene. Men det normaliserer seg fort, og de aller fleste lar ikke dette stoppe reiselysten. Vi fortsetter å reise til de reisemålene vi vil besøke, inkludert Paris, sier Wæhler.

– Terror kan aldri tas med i beregningen

Paris var en av de mest besøkte turistbyene i verden frem til terrorangrepet i fjor.

I januar 2015 ble 12 drept i Charlie Hebdo-angrepet. I november i fjor ble 130 mennesker drept ved totalt seks ulike steder.

Byen forandret seg umiddelbart, men har kommet til seg selv igjen, mener Duckert.

– Da jeg besøkte Paris i januar, som i utgangspunktet ikke er den største turistsesongen, sa taxisjåføren at nå var tidspunktet å gå opp i Eiffeltårnet og besøke de populære museene. Det var ingen køer. Det ble lansert en «alle på kafé»-kampanje rett etter angrepene, for å få det gode livet i gang igjen, sier hun.

Landet er fortsatt i unntakstilstand etter terrorangrepet i Nice på nasjonaldagen 14. juli, der 84 mennesker ble drept.

– I gatene er det mer bevæpnet politi og militære enn tidligere og det er en høyere grad av sikkerhetssjekk ved museer. Terror kan aldri tas med i beregningen og en kan ikke verne seg mot det, sier Duckert.

DEN BESTE BYEN: – Paris er ikke bare en by, den er en holdning, skriver Hege Duckert om sin favorittby.

Nedgang i bestillinger

Hotellnæringen merket nedgang i reservasjoner og flere avbestillinger. Ifølge NRK viser tall fra hotellorganisasjonen UMIH-Paris-Ile de France at det var mellom 20 og 50 prosent færre reservasjoner i perioden juni-august i år sammenlignet i fjor.

Det til tross for store sportsarrangementer som Fotball-VM og Tour de France.

sommer var det rundt en halvering av japanske turister til Paris og 35 prosent færre kinesere. Også fra USA har det vært reduksjon i antall reisende, ifølge offentlig reisestatistikk gjengitt hos NRK.

Ingen kanselleringer

Charlotte Lotherington Molstad har bodd i Sør-Frankrike i over 20 år, og jobber med turisme selvstendig næringsdrivende og i det franske selskapet Coast Organisation rettet mot firmaer og større grupper.

Hun opplever et høynet sikkerhetsnivå i Nice.

— Franskmenn er vant med mye rundt seg og det skjer mye. Dessverre er den type angrep blitt en del av det. Vi som jobber i turisme står på med nebb og klør for å få nye kunder. Her har det vært storskalaturisme i over 200 år, folk flest slutter ikke å reise av den grunn, sier Molstad.

— Den skrekken er så uvirkelig for folk. Det kan skje i hvilken storby som helst, sier hun.

Og du? Ikke gjør dette da...

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen