Fjellvandrer, gourmet eller storbyelsker? Da kan Georgia være noe for deg
Stadig flere turister besøker lille Georgia ved Svartehavskysten. Det er ikke vanskelig å forstå.
Fortsatt har jeg til gode å møte noen som har vært misfornøyd etter en reise til Georgia.
Selv setter georgierne også mer enn vanlig pris på sitt eget land, slik skapelsesmyten de gjerne deler med oss turister viser:
Etter at Gud hadde skapt verden, fordelte han landområdene mellom de ulike folkeslagene. Mens andre ventet på sin tur, holdt georgierne fest, spiste og drakk og koste seg.
Da de omsider kom løpende, altfor sent, var det ikke lenger noe land igjen til dem.
— Men Herre, vi var opptatt av å hylle deg og skåle til din pris, sa georgierne.
Da smeltet Gud og ga dem landet han hadde tenkt å beholde til seg selv.
Vinens fødelandFor Georgia er usedvanlig fruktbart og naturskjønt, med snøtoppede fjell på over 5000 meter, kystlinje med badesteder og et uendelig antall grønne åser og daler der det dyrkes fiken og valnøtter, granatepler og poteter, hvete og alskens frukt, urter og grønnsaker.
Sauer, kyr og hester rusler fritt omkring, både i idylliske grøntområder og på litt mindre idylliske parkeringsplasser i utkanten av storbyen Tbilisi.
Det er dessuten her vin aller først ble drukket, for minst 8000 år siden.Den tradisjonelle måten å produsere på er å grave ned leirkrukker fylt med druesaft i jorden til gjæring. Metoden står på Unescos verdensarvliste og gir tørre, kraftige viner som er svakt oransjefarget – en type vin som ofte kalles naturviner eller oransjeviner. Flere vingårder har restauranter og tilbyr også overnatting.
Hit vil verdens største reiseguide sende deg neste år:
Bil med sjåførTurismen er mangedoblet de siste årene og vokser jevnt og trutt. Tradisjonelt kommer de fleste fra nabolandene Russland, Tyrkia, Armenia og Aserbajdsjan – men stadig flere vesteuropeere finner også veien hit, ikke minst på jakt etter god mat og vin. Med norske lommebøker kan man fråtse på øverste hylle.
Man kan også unne seg den luksusen det er å leie bil med sjåfør, noe hotellene gjerne ordner. For noen hundrelapper har du bil i mange timer. Å kjøre selv på georgiske veier kan nok føles som en utfordring.Pussig er det også at i et land med høyrekjøring er mange av bilene – inkludert taxier – laget for venstrekjøring. Svaret ligger i manglende lovregulering kombinert med billig import fra Japan.
Georgia er med på vårt eget reisepanels tips over turer:
– Helt rent overaltNorske Hvitserk begynte denne sommeren å tilby turer til Georgia, forteller Marianne Østensen, som jobber for reisearrangøren. Ektemannen Frank forsikrer at ferien ikke er jobb, men frivillig for alle.
Asker-familien med tre barn på 11 og 14 år har gått i fjellet i fire dager før vi møtes på Rooms, en gang et sovjetisk Intourist-hotell, nå nyrenovert luksus med spektakulær utsikt til den over 5000 meter høye toppen Kazbegi. Familien Østensen overnattet i telt, og hadde med seg både guide, kokk og hester til å bære bagasjen.
— Det er utrolig vakkert her. Naturen er helt uberørt, vi har ikke engang gått på sti, sier Marianne Østensen.
— Det var helt rent overalt, og vi kunne drikke vannet i kildene vi gikk forbi.
— Vi har reist i mange østeuropeiske land, legger Frank Østensen til, – og dette må være blant de beste. Folk er vennlige og imøtekommende, og det er lett å være her.
At det er fint å være turist i Georgia, gjelder også i hovedstaden Tbilisi, en lang og smal by langs elven Kura.På hver side av byen er høyder, og for utsiktsivrige finnes både taubane og en staselig funicular. Byen er full av grønne trær og arkitekturen er preget av landets plassering mellom øst og vest.
Her er det mer enn bare høyden som tar pusten fra deg:
Tradisjon og trendDet spiller for eksempel restauranten Leila på. I lokalene til en tidligere arabisk godteributikk serveres turister og lokalbefolkning vegetarmat på gammelt porselen fra Sovjetunionen og DDR.
– I Georgia er store deler av befolkningen vegetarianere i perioder fordi de faster av religiøse grunner, forteller Leilas eier, Mary Gubeladze. Rett over gaten for Leila ligger hovedstadens eldste kirke, som er fra 600-tallet.
Hun driver også en annen restaurant, kalt Lolita. Vi kom oss aldri dit, men til gjengjeld hadde vi stor glede av Purpur, der de blander det georgiske kjøkkenet med andre europeiske lands – og der også møbler og interiør er en fargerik miks av gammelt og nytt. De siste årene er flere hippe restauranter av denne typen dukket opp i Tbilisi, en avveksling fra de tradisjonelle spisestedene.
Men man lever utmerket med å spise georgisk tradisjonsmat hver eneste dag. Kjøkkenet var kjent som det beste i det tidligere Sovjetunionen. Alle større byer i det østlige Europa har georgiske restauranter – Stockholm har eksempelvis flere.
Ost og brødMest berømt er kanskje brødet katchapuri, fylt med osten sulguni og servert rykende varmt. Valnøtter er også en typisk ingrediens, ikke minst i kalde sauser og dressinger.
Grillspyd av kylling, kalv eller lam, et helt arsenal av salater, supper og små, forseggjorte retter som fylt sopp eller spinatpaté er andre lekkerbiskener.
Ikke engang den billige fastfooden i Georgia er rask og enkel. Kjeden Machakhela har spesialisert seg på ulike typer fylte brød.
Og riktignok er de møblert som et burgersted, men det tar akkurat like lang tid å få det duftende, varme brødet fylt med kjøtt, grønnsaker og smeltet ost til bordet som det tar å steke det i steinovnen. Verdt hvert minutts ventetid.
Reis hit for «alle» gjør det:
Reisefakta Georgia3,7 millioner innbyggere. 1,3 millioner av dem bor i hovedstaden Tbilisi.
Georgia grenser til Svartehavet, Russland, Armenia, Aserbajdsjan og Tyrkia.
Georgisk er et kaukasisk språk, og landet har et helt eget skriftspråk som er minst 1500 år gammelt. Nylig ble det gjort funn som kan tyde på at georgisk skrift var i bruk for hele 3000 år siden.
I tillegg til etniske georgiere har landet blant annet en av verdens eldste jødiske befolkninger. Andre grupper som bor her er abhaksiere, osseter, armenere, russere, aserbajdsjanere, svaneter og tyrkere.
Landet har to frosne konflikter i områder kontrollert av Russland: Sør-Ossetia og Abkhazia.
Slik reiser du:
Det er lett å reise på egen hånd til Georgia. Bruk hotellet til å organisere transport og sørg for at dere blir hentet på flyplassen. Både hoteller og lokale reisebyråer i Tbilisi hjelper gjerne med å arrangere turer til andre steder i landet. Hoteller kan enkelt reserveres på internasjonale nettsider. For turister er det supert å bo i eller nær gamlebyen.
Unge folk snakker ofte engelsk, blant de eldre er russisk det naturlige fremmedspråket. De siste årene har turismen økt kraftig, og tilbudet er stadig mer tilpasset vesteuropeiske forventninger.
Vi tok Baltic Air fra Gardermoen via Riga. Turkish Airlines flyr via Istanbul og Lufthansa via München. De fleste internasjonale flyvninger både lander og tar av grytidlig om morgenen.
Den spektakulære reisen fra Tblisi til Kazbegi går langs den såkalte militærveien. Det høyeste punktet er 2379 m.o.h. og den smale, svingete ruten ble først brukt av russiske tropper i 1769.
Prisnivået er lavt. For et par-tre hundrelapper pr. person kan man nyte en festmiddag med vin på en utmerket restaurant. Det er vanlig å bestille en rekke småretter for å dele, slik det gjøres i blant annet tyrkisk og libanesisk kjøkken (meze).Blant restaurantene vi testet og kan anbefale er Purpur, Leila, Funicular og Kopala (restauranten ligger i det gamle Kopala-hotellet) – de to siste har super utsikt over byen fra hver sin side av elven.
Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen