Lange køer i passkontrollkøen på Oslo lufthavn

Lav bemanning hos politiet fører til lange passkøer i den travle førjulstiden.

KØ: Det er mange reisende på Oslo Lufthavn om dagen, og det meldes om lange køer i passkontrollen.

Flere passasjerer som skal avgårde til London, Las Vegas, Thailand og Los Angeles i ettermiddag må forvente lange køer i passkontrollen.

En passasjerer forteller at køene strekker seg helt fra det nye passkontrollområdet før non-Schengen og til restauranten Fiskeriet ved taxfree-en.

– Vi sliter dessverre med det mange er rammet av på denne tiden, sykdom, sier teamleder Steinar Dyrbye ved grensekontrollen på Gardermoen.

BYTTET UT: Passkontrollboksene er flyttet og utvidet på non-Schengen. Politiet håper det vil skape mindre kø når høysesongen setter inn.
Les også

Vil du slippe å stå i denne køen på vei hjem til jul? Da kan nisselue være redningen.

Har slitt med bemanning

Politiet har tidligere slitt med bemanning på store utfartstidspunkter, som i sommerferien. I sommer ble det tatt grep og satt inn ekstra mannskap.

– Det er travle utreisedager med mange reisende og mindre bemanning enn vi pleier å ha. I dag er det estimert nesten 6000 passasjerer ut av Schengen. Den største utfarten startet rundt 11, og vil være frem til klokken 15 - 16 i dag, sier Dyrbye.

Han oppfordrer reisende til å følge med på flyselskapenes meldinger om eventuelle forsinkelser, men ber også reisende ha god tid.

– I disse dager er det mange som skal ut og fly, og flere feirer julen utenlands, så det er mye trafikk. Vi har ikke fått meldinger om noen forsinkelser ennå, og det ser ut som det er grei stemning selv om det er kø. Vi gjør så godt vi kan, sier Dyrbye.

Det er planlagt flere autotmatiske passlesere på vei ut av landet. I dag finnes fire slike på ankomst.

– Når de er på plass får vi enda bedre kapasitet, sier teamlederen.

Les også

Nå skiftes passkontrollen ut på Oslo Lufthavn

Vil bistå

Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn sier at de jobber for å hjelpe folk så godt de kan.

– Vi vil ikke at noen skal miste flyene sine. Avinor har levert infrastruktur og mange nye bokser i grensekontrollen, men i dag er det visst bemanningen det går på, sier Westher Andersen.

Da vi snakket med Avinor i 14-tiden, sier de at køen nå i stor grad er «tatt unna».