Er dette Gran Canarias aller vakreste landsby?

Ja, mener spanjolene selv.

UTSIKT: Det er ikke uten grunn at Tejeda er kåret til en av Spanias aller vakreste landsbyer. Roque Bentaya ruver over den lille byen.

Den ligger nesten 1400 meter over havet, og for å bruke en loslitt frase: Gran Canarias aller vakreste landsby Tejeda ligger faktisk midt i hjertet av øya.

For best mulig opplevelse bør du ha bil, starte tidlig og helst ikke ha høydeskrekk.

Bor du langs øyas mest solsikre kyst – fra Arguineguin til Puerto de Mogán kan du kjøre fjellveien GC605 oppover.

Dette er ikke for pyser – veien svinger seg sylskarpt oppover de frodige fjellsidene. Noen steder er det så smalt at det ikke er mulig å se rundt svingen, så en må snegle seg forbi.

WESTWORLD: Kjøreturen fra kysten og oppover i fjellet byr på et helt annerledes landskap med mer frodige vekster. Landskapet gir assosiasjoner til TV-serien Westworld.

Tejeda er omkranset av det mektigste og fineste landskapet på øya, og ble kåret til Spanias vakreste landsby for to år siden. Landsbyen er den eneste landsbyen som har fått utmerkelsen på Gran Canaria.

OMKRANSET AV FJELL: Tejeda ligger midt på Gran Canaria og er omkranset av fjellkjeder med høye monolitter. Roque Bentayga ses fra landsbyens torg.
TIL TOPPS: Det er mulig å kjøre inn til klippeformasjonen Roque Bentayga og gå de siste kilometerne opp til den.

Hellige fjell i mektig landskap

Fra landsbyen kan en se det hellige fjellet Roque Nublo (1813 moh.). Den 80 meter høye monolitten regnes som en av de største naturlige klippefremspringene i verden, og ble vernet naturområdet i 1987. Klippen er det høyeste punktet etter fjelltoppen Pico de las Nieves («Snøtoppen») med sine 1949 meter over havet.

I dag er Roque Nublo høydepunkt på flere av de populære turene i området – turen opp er på ca. fem kilometer. På veien ses også klippene El Reloj, El Fraile og La Rana som ligger på rekke og rad.

PANORAMA: Fra toppen Cruz de Tejeda kan en se fjelltoppene Roque Nublo og Roque Bentayga (t.h.)
KORSET: Cruz de Tejeda ligger 1500 meter over havet. Området inntas av mange turister og lokale i helgene. Her finnes et hotell, kafeer og salgsboder, pluss et lite esel en kan ta bilder sammen med.

På klare dager kan en se Spanias største fjell, Teide (3710 moh.) på Tenerife, og «Snøtoppen» på Gran Canaria. Fjellklatrere og syklister finner gjerne veien opp hit, men turmulighetene er mange også for spreke turister som vil ta beina fatt – turstiene er godt merket.

BLOMSTRER: Gran Canaria er vulkansk og solen steker størsteparten av året slik at vekstene bare er grønne en stakket stund. Det gjør mandeltreblomstringen til et fargerikt og vakkert syn i noen få uker på vinteren.

Mandeltær i full blomst

Tidlig formiddag står solen høyt på himmelen og varmer godt, selv om vi er milevis fra kysten. Tejeda er et populært reisemål for så vel øyas fastboende, som turister.

I januar og februar blomster mandeltrærne rundt hele byen og gjør den vakre landsbyen om mulig enda finere. Mandeltrærne har hvite, rosa eller hvitrosa blomster og dufter søtt.

Produksjon av mandler er viktig for innbyggerne, og mandlene brukes til marsipan og til den spanske desserttradisjonen «Bienmesabe» – honning og eggehvite med kvernede mandel. Dessertens navn er direkte oversatt til «det smaker godt for meg», og er en av Gran Canarias aller mest berømte desserter. På øya selges den gjerne knust og strødd over kakene eller ved siden av.

NAM: Den lokale osten er verdt en lunsj og du får rikelig med mat.
LOKALMAT: På den sjarmerende restaurantene og spesialbutikken La Tienda de Paco midt i Tejeda er det mulig å smake vin og ost.

Ta en matbit på torget

Ta beina fatt rundt i de fine brosteinsgatene og se på de hvite husene med rød teglsteinstak. Det ligger flere museum i landsbyen, bare følg skiltene som er satt opp i de smale gatene.

Etter en god rusleturen i januarsolen er det klart for tapas på torget. Landsbyen har flere små restauranter, hvor av flere av dem også selger lokale herligheter – ost, vin, frukt og grønt.

På torget rett ved kirken ligger La Tienda de Paco. Store, beige parasoller henger over noen av bordene utenfor, solen har begynt å varme oppe i fjellene.

Menyen er tradisjonell tapas med en kanarisk vri, spanske oster og selvsagt spansk skinke serveres med ferskt brød og tomatsalat.

SKINKE: Den spanske spekeskinken smelter på tungen.

Skinken smelter på tungen, det samme gjør den ferske osten. Kanariøyene startet også med vinproduksjon for en del år siden og vin fra Lanzarote har funnet veien til norske polhyller. Er du nysgjerrig på Gran Canaria-vin bør du prøve rødvinen laget på 1175 meters høyde av lokale druesorter.

Men hvorfor ta turen fra strandparadis og langt innover på øya? Turen passer fint hvis en er mettet av strandliv og vil se noe helt annet – inntrykket av Gran Canaria som kun fest og fart eller strand- og badeliv endres underveis.

Langs fjellveien er floraen en helt annen enn ved kysten. Det er enorme furutrær (kanarifuru) med store nåler, mandeltrærblomstene står i full blomst i noen uker i januar og februar og i fjellsidene vokser også agave og aloe som gir aloe vera. Turen er et perfekt avbrekk til sol, strand og sjø en dag.

PYNT: Mursteinsgjerdene er det pyntet med diverse gamle duppeditter, som en gammel symaskin. Langt der nede arbeider en bonde på åkerlappen sin.

Tips: For å unngå massive turisthorder, velg en ukedag. I helgene er det fullt av både lokale og turister i den lille landsbyen. Kjør tidlig, så unngår du trafikk og syklistene oppover de smale fjellveiene.