Syv unike kafeer i Hanoi

Trenger du et pusterom fra de travle gatene i Vietnams hovedstad, er disse unike kafeene klare til å ta deg imot.

UTSIKT: Fra barkrakkene på balkongen til Cộng cà phê-filialen vi var på, kan du se på innsjøen utenfor.

På syv år er andelen nordmenn som reiser til Vietnam nesten fordoblet, og Hanoi er ofte et utgangpunkt for videre reise i Vietnam.

Med sine smale gater, myldrende folkeliv og interessante historie er Hanoi en populær destinasjon for turister.

Mange legger turen innom Ho Chi Minh-mausoleumet, opplever det kjente vanndukketeateret eller lar seg lede gjennom byens historiske kvarter av en sykkeltaxi.

Vil du gjøre som de lokale, bør du også ta deg tid til minst ett kafébesøk i løpet av dagen.

SPISE UTE: I Hanoi kan man få servering på fortauskanten.

Kaféene er overalt i Hanoi. Fra de bitte små, hvor kundene nyter kaffen sin på lave plastkrakker på gaten, til stilig dekorerte lokaler i gamle, franske bygninger.

Den mørke drikken ble introdusert da landet var kolonisert av Frankrike på 1800-tallet, og er blitt en del av hverdagen til vietnameserne. Den lokalproduserte, mørkbrente kaffen kommer normalt med kondensert melk, ettersom fersk melk har vært vanskelig å få tak i.

Denne type kaffe får du på alle kaféene — med eller uten is. Liker du ikke kaffe, har vi anbefalt et annet alternativ fra hver kafé. Alle kaféene vi omtaler har menyer på engelsk.

KOMMUNISMEN: Cộng cà phê finnes flere steder i Hanoi, og innredningen er inspirert av kommunismen.

Cộng cà phê

Cộng har gått fra å være én enkeltstående kafé til å bli en populær kjede, med utsalg flere steder i Hanoi. Alle kafeene er innredet i kommuniststil, og eierne har flere ganger fått problemer med politiet etter å ha gjort narr av kommunismen.

Tidligere ble det for eksempel brukt gamle bøker av Marx og Lenin som menyer – drikkene var skrevet med svart penn over teksten.

Hver kafé har likevel noe unikt ved seg, enten lokalet, deler av interiøret, eller plasseringen. Vi har valgt kafeen som ligger nær tempelet Chùa Trấn Quốc.

Fra barkrakkene på balkongen kan du se på kvinnene som padler på innsjøen, for å sanke mat. I selve kafeen er det også nok å betrakte – fra lamper av krigshjelmer og russiske vifter til stilige puter laget av rissekker.

Drikk: Kokoskaffe.

Adresse: 15 Trúc Bạch, Ba Đình.

NOLA: Takterrassen til Nola er innredet med fargerike paraplyer.

Nola

Ikke la deg lure av det smale inngangspartiet og de få bordene rundt kassen.

STUE-FØLELSE: Stemningen på Nola er avslappende og hjemmekoselig.

Går du videre opp trappene, åpenbarer det seg syv forskjellige rom, pluss en terrasse. I et av rommene er det som å være i noens stue. Her er myke sofaer og et piano, og en avslappet stemning.Terrassen på toppen av bygget har tak av paraplyer i alle farger og størrelser.

Drikk: Mangosmoothie.

Adresse: Mã Mây, Hoàn.

SYKKELTAXI: En av Hanois mange sykkeltaxier, populære blant turister.

Hoa 10 Gio

Er du glad i blomster, er det her du skal gå. Ved kassen i første etasje er det en blomsterbutikk og blomstertemaet fortsetter i etasjen over.

I de ulike rommene, dekorert med friske farger, liksom-drivhus, grønne planter og hageredskaper er det som å sitte i en velstelt hage, borte fra gatens eksos og tuting.

Drikk: Pomelo-te.

Adresse: 26 Hàng Vôi.

Dette er Stillehavets perlekjede:

Les også

Reisehemmeligheten «alle» vet om - men få besøker 

BLOMSTERTEMA: Hoa 10 Gio har gått for blomstertema i kafeen.

Hanoi House

Denne lille perlen ligger midt i turiststrøket, men kan være vanskelig å få øye på, selv om det henger et skilt utenfor.

Du må inn et mørkt smug, opp en smal trapp og forbi dagliglivet i nabohusene før du kommer til kafeen. Er du heldig, kaprer du balkongen. Nedenfor, på gateplan, leter turistene etter det beste fotomotivet, men det er er det du som har fra der du sitter.

BALKONG-PLASS: Fra balkongen på Hanoi House har du god utsikt over livet på gateplan.

St. Joseph-katedralen ligger bak et tykt mylder av strømkabler. En sykkeltaxisjåfør tar seg en røyk mens han venter på nye kunder.

En sykkel fullastet med ananas triller forbi en backpacker, som prøver å spise nudelsuppe med pinner. Inne høres ikke tutingen fra motorsyklene like godt, her er det flere border og en trestige opp til hemsen.

Drikk: Yoghurt mikset med kaffe.

Adresse: 2 Lý Quốc Sư, Hàng Trống, Hoàn Kiếm.

HANOI HOUSE: Er balkongen på Hanoi House opptatt, er ikke innsiden av kafeen så verst heller.

Vårt eget reisepanel:

Les også

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

Nhà Sàn

Selv om denne kafeen ligger like utenfor sentrum og er litt vanskelig å finne, er den absolutt verdt et besøk.

Lokalet i seg selv er unikt – kafeen ligger i en stor, gammel låve, som i 1993 ble flyttet fra en minoritetslandsby og til den smale gaten den nå ligger i. I første etasje, hvor det før gikk griser og kyr, jobber nå unge vietnamesere på macene sine mens de sipper til kaffe.

GAMMEL LÅVE: Nhà Sàn holder til i en gammel låve som er flyttet fra landet og inn i storbyen.

I andre etasje, hvor bøndene tidligere bodde, er det flere bord og et lite utsalg av klær, laget av en av de ansatte.

Eieren er møbelsamler og flere av de gamle tremøblene i kafeen er til salgs. De hvite murveggene er dekorert med gamle bildekk med blomster i, gamle krigseffekter og andre antikviteter. Frem til 2010 var bygget et kunstnerkollektiv, men myndighetene slo ned på utstillingene, og det er nå bare kafé i bygget. Lørdagskveldene frister imidlertid med live-musikk.

Drikk: Bjørnebærsmoothie.

Adresse:Ngõ 462, Ba Đình.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Duy Tri

Til denne kafeen går du for kaffen, ikke for interiøret. Å sitte på putetrekte bruskasser omgitt av blinkende led-lys, samuraisverd og mosaikk-kunst på veggen, er bare sjarmerende når du kjenner smaken av den mørke iskaffen bre seg i hele munnen. Kaffen på Duy Tri er av mange regnet for å være den beste i Hanoi, og kan også kjøpes i løsvekt.

Kafeen startet i 1936, men har siden åpningen flyttet lokaler flere ganger på grunn av krig og forbud fra myndighetene. I 1975 ble det nemlig ulovlig å ha kaféer i byen. Gjennom hele perioden har driften vært innenfor den samme familien, som det henger falmede bilder av på veggene.

Drikk: Her bør du smake Caphe sua da — iskaffe med kondensert melk. Bestill i disken nede, sett deg hvor du vil.

Adresse: 43 Yên Phụ, Tây Hồ.

GOD KAFFE: Mange mener Duy Tri serverer den beste kaffen i Hanoi, men interiøret er ikke all verden.

Manzi

Den elegante kafeen i den gamle, franske bygningen står med sine hvitvaskede vegger og enkle dekor i kontrast til de travle gatene utenfor.

For å komme inn, må du gå under et frodig bambustre. Tykke søyler står fem meter opp fra gulvet til himlingen og friske blomster pynter opp på bordene. Her arrangeres det regelmessig filmvisninger og andre eventer. Dagens meny på tavlen har vært den samme flere dager på rad, men maten er god likevel.

Drikk: Juice av ananas og mynte.

Adresse:14 Phan Huy Ích, Ba Dinh.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få mer reiseinspirasjon: