Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?

Fra fjell i Colombia og Marokko til fotturer i «sydenlandet» Mallorca. Se ekspertenes liste.

TOUR DE MONT BLANC: Turstiene strekker seg ca. 170 km rundt Mont Blanc. Det er en av verdens fineste fotturer, ifølge fersk guidebok.

Det blir ofte slått fast at vi jevnt over blir lykkeligere av å oppholde oss i naturen.

— Ja, ganske mange undersøkelser viser at det å være ute i naturen, og kanskje spesielt bevege seg i naturen, har betydelig positiv effekt på helsen, sier professor emeritus Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole.

Fysisk aktivitet i naturen har høyere verdi enn i urbane omgivelser, fordi det får et spekter til, ifølge Breivik og viser til en nordisk rapport om friluftsliv utarbeidet av Miljøverndepartementet.

— Det psykiske stresset i det hektiske dagliglivet blir borte i naturen, og en får en mer avslappet oppmerksomhet fordi en ser de vakre omgivelsene. Det er den følelsesmessige dimensjonen ved å være ute i naturen som er spesielt viktig, sier Breivik.

Noen uvanlige fjellturer

TINDERIKET: Spisse tinder og dype fjorder. Turistforeningen mener turen til Trollfjorden er en av de aller fineste fotturene i Norge.

Fotturer i naturen har vært en del av den norske folkesjelen i årevis. Oftere enn før reiser vi også utenlands for nettopp å gå tur. I halvannet år reiste forfatter av flere reise— og friluftslivsbøker og daglig leder Trygve Sunde Kolderup i ekspedisjonsarrangøren Hvitserk, med kollega og guideansvarlig Maria Philippa Rossi verden rundt på jakt etter fotturer.Reisene er blitt til boken «Verdens fineste fotturer – 40 turer på 5 kontinenter».

— Det er et spenn fra kjente steder til kanskje mer uvanlige land for fotturer. Det blir en subjektiv vurdering, men vi føler vi kan både overraske og inspirere med turene våre, sier Kolderup.

I Europa trekkes særlig Spania, Frankrike, Italia og Sveits trekkes frem som fine reisemål for fottur. De tre siste er land mange nordmenn reiser til i vintersesongen.

— Men Alpene er et utrolig fint reisemål på sommerstid. Det er tilgjengelig og barnevennlig med godt oppmerkede turstier. Du kan ta heisen opp, komme opp på fjellet og gå akkurat så kort eller langt du ønsker, sier Kolderup.

Lyst på en annerledes utfordring?

Fjellturer er trendy

Både Kolderup og Den Norske Turistforening (DNT) har merket en trend de siste årene: Fjelltur som ferieform vinner stadig nye tilhengere.

— En årlig sommertur til fjells er blitt et like viktig som badeferien for mange. Og det er mange grunner til det. En fjelltur gir naturopplevelser, bedre form og nye perspektiver, og for mange er det en mulighet til å få nye bekjentskaper i et uformelt og hyggelig miljø, sier Ingvild Lundberg Bakke, fagsjef for PR og kommunikasjon i DNT.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

SOV I HØYET: I Sveits kan du sove i høyet på gamle setrer. En tur med en av Europas mest spektakulære togbaner går rett i nærheten.

Syv av verdens fineste fjellturer Tour de Mont Blanc – en av Europas mest populære langdistansefotturer

Rundturen på ca. 170 kilometer rundt et av Europas høyeste fjell, Mont Blanc, går gjennom dalfører og over pass i Frankrike, Sveits og Italia. Turen byr på variert natur— og kulturopplevelser i alle tre landene. Hele turen tar 11 dager. Les mer på www.autourdumontblanc.com.

Sov i høyet – kombinert tog og fottur i Sveits

Gårdene i Bauernhof Hagibodmen ved foten av Eiger (3970 moh.) tilbyr flotte seterferier hvor du kan sove i høyet – et godt og rimelig alternativ for både barnefamilier og andre fotturister.

Europas høyeste beliggende toglinje går rett ved, Jungfraubahn, som kan kombineres med turen. Les mer på www.schlaf-im-stroh.ch og www.jungfrau.ch.

Noen ganger er reisen målet - her får du flere fine togtips:

HØYESTE I EUROPA: Den ni kilometer lange jernbanelinjen Jungfrau går fra Kleine Scheidegg til Europas høyeste beliggende togstasjon 3454 moh. mellom Bernese Oberland og Valais i Sveits.

West Highland Way – det skotske høylandet

Pubmat, spøkelseshistorier og gylne fjell – slik beskrives den skotske vandreturen i utkanten av Glasgow. Den går langs innsjøen Loch Lomond til foten av Storbritannias høyeste fjell: Ben Nevis (1344 moh.). Hele turen på 154 km tar en ukes tid å gå.

Les mer på www.west-highland-way.co.uk.

Fått med deg denne gøyale kåringen?

SPØKELSER OG PUBER: West Highland Way er en ukestur i det skotske høylandet. Du treffer garantert på spøkelser (eller historier om!) på et av de gamle overnattingsstedene underveis.

Mallorca – ferieøya som overrasker

— Mange nordmenn ønsker seg en kombinasjon av strand og fottur. Øya er perfekt for en kombinasjonstur, sier Kolderup.

KOMBINER STRAND OG FJELL: En god fottur langs ruten GR122 på Mallorca frister mange. Spesielt fint er det å kombinere turen med besøk på strendene i Port de Sòller.

Vandreturen GR221 går langs nordvestkysten av Mallorca, i den 80 kilometer lange fjellkjeden Tramuntana. Hele ruten tar vanligvis åtte-ni dager, men har du ikke så god tid anbefales det å gå fra Valdemossa til Pollencam med stopp i Port de Sòller. Se mer på gr221.info. West Coast Trail – inn i Canadas villmark

Denne fotturen må du søke om tillatelse før du får gå, og kun 30 får starte hver dag.

— Det er litt uvant for frie, fjellvante nordmenn, men det har både fordeler og ulemper. Det er ikke så mye folk, og du får naturopplevelser for deg selv, sier Kolderup.

Den 75 km lange vandreturen går fra Gordon River til Pachena Bay langs sørkysten av Vancouver Island. Les mer på www.pc.gc.ca.

CANADA: Det føles litt ekstra spesielt når kun 30 personer daglig får lov å starte turen på West Coast Trail i Canada.

Colombia til fjells

— Et uvanlig tips kanskje, og det er jo ikke landet vi forbinder med store snøkledde fjell, men det har det og det er et flott land å gå fottur i, mener Kolderup.

Nasjonalparken Los Nevados rommer fjellkjeden med samme navn i det colombianske delen av Andesfjellene. Turen byr på kombinasjon av kaffe- og appelsinplantasjer, knallgrønn regnskog og palmer til kuldegrader og isbreer. En av de tøffere turene på listen.

Les mer på www.andesworldtravel.com.

COLOMBIA TIL FJELLS: Trygve Sunde Kolderup og Maria Philippa Rossi er svært turvante. De har reist verden rundt på jakt etter de beste fotturene. Her er de på vei innover dalen Valle de Cocora i Colombia.

Til fjells i Marokko – minner om Himalaya

Kombiner tur til Marrakech med fottur i Afrikas lengste fjellkjede: Atlasfjellene.

— Marokko er lett tilgjengelig for nordmenn. Totalopplevelsen er fantastisk flott, med bading ved kysten og tur i Atlasfjellene, eller besøk i Marrakech som er en spennende og eksotisk by, sier Kolderup.

Fjellturene starter fra landsbyen Imlil, et utgangspunkt for fotturer og klatreturer til Nord-Afrikas høyeste fjell Toubkal (4167 moh.). Ta dagsturer eller gå et par dager i fjellene og overnatt på enkle fjellhytter.

NESTEN SOM HIMALAYA: Atlasfjellene i Nord-Afrika kan minne om Himalaya. - Dette er en ordentlig fjelltur hvor en går i høyden og får kjenne på tynn luft, sier Trygve Sunde Kolderup.

To av de fineste fjellturene i Norge:

Sov på toppen av Norge

— Turen fra Sognefjellshytta over Fannaråkbreen og opp på Fannaråki er en av Norges fineste fotturer, mener Ingvild Lundberg Bakke i DNT.

Fannaråkhytta ble opprinnelig bygget som værstasjon for Meteorologisk institutt. Det er tåke 220 dager i året, men når skyene letter og sola skinner på toppen er utsikten helt utenom det vanlige.

TOPPEN AV NORGE: Fannaråki ligger i Luster i Sogn og Fjordane. Toppunktet er 2068 moh. Turen opp og ned fra Sognefjellshytta til Turtagrø tar ca. seks timer.

Magiske Trollfjorden

— Skal du til hjertet av de spisse tindene og dype fjordene, så er Trollfjorden og Trollfjordhytta på Austvågøya stedet, mener Bakke.

Turen egner seg både for klatrere og dem som ikke liker å gå bratt.

Adkomst/retur: Ta turistbåt fra Svolvær til Trollfjorden og følg merket sti eller bruk kajakk og padle inn Raftsundet og Trollfjorden.

FIN PADLETUR: Kajakk fra Raftsundet til Trollfjorden er en fin tur.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere tips til aktiv ferie: