Dette er årets chartervinner - over 330.000 nordmenn skal hit til sommeren

Bare i januar ble det bestilt pakkereiser til over én milliard kroner.

ØYLIVET: Rhodos er blant de mest populære reisemålene for chartertrafikken i år. Nordmenn valfarter til Hellas og de greske øyene.

Hellas har for lengst gjenerobret chartertoppen på sommerstid. De knuser storkonkurrent Spania, og fra norske reiseselskaper er det dobbelt så stor kapasitet til Hellas - med Kreta, Rhodos og øygruppen Kykladene på topp. I Spania er det Mallorca og Kanariøyene som er chartervinnerne.

Over 330.000 nordmenn er ventet å reise til Hellas i sommer, til Spania reiser det 123.000 på charterferie.

Reisearrangørenes prognoser for charterreiseåret er god - og bare i januar bestilte nordmenn pakkereiser til over én milliard kroner. I fjor brukte vi åtte milliarder på pakkereiser, og tallet ligger an til å bli noenlunde det samme for 2018.

Apollo er blant dem som allerede ser en økning på 15 prosent i salget av reiser for sommeren.

– Salget går over all forventning, og trykket er definitivt størst på de greske
øyene. Fortsetter salget i dette tempoet kan vi få et utsolgt Hellas lenge
før sommeren, sier administrerende direktør Erik Haug i Apollo.

STOR CHARTERFAVORITT: - Hellas og øylivet ligger vårt hjerte nær derfor fortsetter det å være så populært, mener Ving-sjef Christian Grønli.

Av dem velger 160.000 nordmenn Kreta. Men hos reiseselskapet er det en liten øy som har høyest salgsøkning.

– Skiathos ligger på topp med en salgsøkning på 25 prosent, etterfulgt av Kreta, Rhodos og Kroatia. Hellas er helt klart favoritten sommeren som kommer, og det er morsomt å se at nye og mindre reisemål som Sitia og Kalamata slår an, sier Haug.

  • Lyst på en annerledes Hellas-ferie? Sjekk disse sakene:

Skal reise, men bruker litt mindre penger

Syv av ti sier de skal ha sommerferie i år, av dem er det 62 prosent som skal utenlands, ifølge tall fra Hovedorganisasjonen Virkes store reiseundersøkelse.

Den viser viser samtidig at nordmenn kutter ned på feriebudsjettet sammenlignet med i fjor. I gjennomsnitt brukte hver husstand 41.850 kroner på ferier i 2017. I år er budsjettet slanket til 39.250 kroner.

Spania er det foretrukne ferielandet, og 34 prosent sier de planlegger en reise hit. Ferielandet følges av Hellas, Danmark, Sverige og Italia.

SPANIA: Den spanske solkysten, her på Benalmadena, er populær blant nordmenn. Mallorca og Kanariøyene er chartervinnere.
INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Hellas er og blir en chartervinner for nordmenn. I år er kapasiteten økt med 18.000 til 331.000.
 BLIR ET GODT CHARTERÅR: Nye direkteruter og gode ruteflyforbindelse til tross, charterreisene lever i beste velgående. - Vi kan konkludere med at sommeren 2018 blir et knallår for charter, sier Ving-sjef Christian Grønli.

Tyrkia er på vei tilbake

I glanstiden var det rundt 240.000 nordmenn på charterferie til Tyrkia. De tallene er kraftig redusert de siste fem årene.

I fjor reiste kun 25.000 nordmenn dit på charterreise, men i år opplever Ving at Tyrkia er på vei tilbake. Charterkapasiteten ligger på rundt 35.000 for sommerhalvåret.

– To reisemål stikker seg frem i etterspørselsvekst, og det er Hellas med alle de greske øyene og Tyrkia. Det er ingen tvil om at landet er på vei tilbake, og det kan vi se ved at Spania flater ut litt selv om landet er fortsatt er stort, men det merkes at Tyrkia er på vei, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Ving har økt kapasiteten 70 prosent til landet i år.

– Sammenlignet med Spania og til dels Hellas, så får en utrolig mye for pengene i Tyrkia nå, mener han.

Italia er et rutefly-reisemål

Italia er et av reisemålene som kommer til å ta av i år - de har opplevd en økning i antall besøkende det siste året. Men landet er ikke et klassisk charterreisemål for nordmenn.

– Italia er populært i juli og august, Toscana og Sicilia er hot da. Ingen norske operatører tilbyr charter til fastlands-Italia lenger, det er mange år siden. Men Italia kan ikke måle seg mot Hellas og Spania sommerstid, mener Grønli.

– Hvorfor er vi så glade i Hellas?

– Landet har alltid ligget veldig nært nordmenns hjerte, vi elsker øyer og da har Hellas mye å by på. Siden 1970-tallet har nordmenn reist hit, og mange har et nært forhold til det. I årenes løp har det vært litt svingninger i trafikken. Hellas har priset seg ut av markedet i en periode, men nå er det en mer sivilisert prissetting her, sier han.

En av sommerens charternyheter hos Ving er Montenegro. Det har overrasket Grønli å se interessen til landet ved Adriaterhavet.

– I Kroatia er det stor sjanse for å gå på naboen i sommer. Men disse landene er spennende nå, og det er utrolig at halvparten av setene til Montenegro allerede er solgt. Folk er nysgjerrige på hele regionen, sier Grønli.