Verdens ti minst besøkte land

Drømmer du om å besøke noen av disse landene? Da blir du stort sett alene.

NAURU I STILLEHAVET: Verdens minste republikk har også færreste turister.

Forfatter, journalist og globetrotter, Gunnar Garfors, har besøkt alle verdens land. Da han begynte å reise, fikk han ideen om å lage en liste over de minst besøkte landene.

BESØKT ALLE VERDENS LAND: Gunnar Garfors er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens 198 land.

— Det er andre gang jeg lager denne listen. Det begynte med all reisingen min, og da la jeg selvsagt merke til enorme forskjeller i mengden med turister i ulike land og hvordan jeg ble tatt imot. Det fikk meg til å lure på hvilke land som faktisk er de minst besøkte, og jeg sjekket for info, sier Gunnar Garfors.- UNWTO og FN har kurante lister, men der mangler mange land som jeg regnet med tilhørte en reell liste, og jeg begynte å lete etter andre kilder. Jeg måtte bruke nasjonale statistiske byrå, nyhetsartikler, tall på tilreisende med fly og intervju med reiseselskap der ingenting annet førte frem.

Øy-favoritt i Guineabukten

Dermed laget han en liste på 25 av verdens minst besøkte land. Siden han har vært i alle verdens 198 land, hvilke av topp ti minste besøkte er hans favoritt?

— Da må du egentlig ha med nummer 11. São Tomé og Príncipe er helt fantastisk! Og har verdens beste sjokolade, sier Garfors.

VAKKERT: São Tomé og Príncipe ligger 250 kilometer vest for det afrikanske fastlandet, nesten rett på ekvator. De to vulkanske øyene var portugisiske kolonier frem til midten av 70-tallet. Øyene er nummer 11 på listen over verdens minst besøkte land.

Nummer ti på liten, Turkmenistan, trekkes frem som et av verdens mest bisarre reisemål.— Turkmenistan er absurd, men et must for dem som er litt mer eventyrlystne enn snittet. Der har de det bisarre, brennende hullet «Door to Hell» å by på, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Vennlige stillehavsøyer

Er du lysten på å besøke noen av verdens minst besøkte land, anbefaler Garfors et par av øyene i Stillehavet.

— Jeg må anbefale Kiribati eller Marshalløyene, pluss Tuvalu for dem som vil se et rart, men ekstremt gjestfritt samfunn i miniatyr. Det er faktisk det første landet i verden som forsvinner dersom vannstanden stiger.

Lyst på en «egen» øy i Stillehavet? Les denne saken:

Garfors råder reisende til å styre unna landene som sliter med krig, terror og ettervirkninger av ebola.

Verdens ti minst besøkte land

1. Nauru (160 besøkende i året)

Øya i det sørlige Stillehavet går også under navnet «Pleasant Island». Det er ikke bare den minst besøkte landet i verden, det er en av verdens minste stater målt i innbyggertallet på 10.500 og areal på 21 km². I tillegg er det verdens minste republikk.

Garfors mener at nummer én på listen er verdt et besøk nettopp fordi det er verdens minst besøkte land.

2. Somalia (400 besøkende i året)

Borgerkrigs— og terrorherjet er det kanskje ikke så rart at Somalia har få turister årlig. Hovedstaden Mogadishu er nå regnet som relativt trygg med forretningsvekst, og noen internasjonale flyselskaper flyr hit.

SOMALIA: Markering av Eid og avslutning på fastemåneden Ramadan ved stranden Liido utenfor Mogadishu i juli. Somalia har svært få turister på besøk hvert år.

3. Tuvalu (1200 besøkende i året)

Garfors beskriver en vennlighet og imøtekommenhet uten like fra innbyggerne på stillehavsøya. Du når den lille øystaten med fly fra Fiji.

Tuvalu er også verdens tredje minste stat med sine drøye 10.000 innbyggere.

TUVALU: Tradisjonell dans på Tuvalu flyplass.

4. Marshalløyene (4600 besøkende i året)

Republikken ligger nord for Nauru og Kiribati. Landet består av 29 atoller, av dem Bikini Atoll, og fem isolerte øyer. Dykkingen skal være svært god på øyene, som har over 1000 ulike fisketyper og 250 forskjellige koralltyper.

MARSHALLØYENE: Dykkerparadiset Marshalløyene er blant statene i verden med flest fiske- og koralltyper.

Marshalløyene var styrt av USA frem til midten av 80-tallet, og etter annen verdenskrig testet de 67 atombomber rundt øyriket.Glad i øyer?

5. Sør-Sudan (5500 besøkende i året)

Verdens yngste land er borgerkrigsherjet, og turister er et uvanlig syn. Sør-Sudan var en del av Sudan frem til 2011, og er en innlandsstat i Øst-Afrika.

Det er ulovlig å fotografere i landet, noe Garfors fikk føle på kroppen, da han under politiovervåking måtte slette to bilder han tok med mobiltelefonen sin.

6. Ekvatorial Guinea (5700 besøkende i året)

Et av de vanskeligste landene på listen å få visum til, så sant du ikke er amerikansk statsborger. Landet styres av diktator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, som forsyner seg av landet oljerikdom. Han har nedlagt forbud mot fotografering.

KIRIBATI: Øystaten består av 32 atoller – dykking og strandliv er hovedaktiviteter for turistene.

7. Kiribati (6000 besøkende i året)

Øya i Stillehavet består av 32 atoller spredt over 3.500.000 m² ved ekvator, rundt fem timers flytur fra Hawaii.

Hovedstad er South Tarawa, og befolkningstallet er på rundt 102.000. Øyriket var britisk koloni frem til 1979, da under navnet Gilbert-øyene. Hovedaktiviteter er strand, sol og dykking.

8. Libya (6250 besøkende i året)

Selv om dikatoren Muammar al-Gadafi er død, er Libya et konfliktfylt land med nylige bombeangrep på ambassader og flyplassen Tripoli, noe som ikke gjør det til et fristende turistmål.

Landet har faktisk en egen turistsjef, men Garfors mener hun må ha en de mest krevende jobbene i verden.

— Landet har mye å tilby, men sikkerheten må være bedre enn i dag, sier han.

9. Guinea-Bissau (7500 besøkende i året)

Republikken i Vest-Afrika er et av verdens fattigste med elendig infrastruktur, få eksportmuligheter og mye korrupsjon. Landet var portugisisk koloni frem til 1974. Garfors forteller om Bijagos Archipelago med rundt tyve øyer, hvor østersene er ekstra gode og fluefisket er godt, samt at det anbefales å se gammel portugisisk arkitektur og matlaging.

10. Turkmenistan (8697 besøkende i året)

THE DOOR TO HELL: Det enorme krateret i ørkenen i Turkmenistan har brent i over 40 år.

Skal du utenfor hovedstaden Ashgabat er det påkrevd å ha guide. Garfors besøkte et av de mest bisarre reisemålene i verden i Karakum-ørkenen, The Door to Hell, som er et stort brennende hull i bakken.Det måler 70 meter i diameter og har brent kontinuerlig siden 1971 etter en ulykke på naturgassfeltet.

— Det er faktisk min favoritt blant alle turistattraksjonene i hele verden, sier Garfors.

Se hele listen på garfors.com.

Kilde: garfors.com, UNWTO og Wikipedia.

Få mer reiseinspirasjon:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen