Reise

SAS’ luksusrute fra Norge kan bli stanset

SAS vurderer å stanse sin «luksusrute» mellom Stavanger og Houston i USA etter å ha tapt penger siden oppstarten for ett år siden.

UTGÅR: God plass for alle passajserer om bord på SAS' spesialinnredede «luksusfly» mellom Stavanger og Houston. Nå kan ruten gå mot slutten.
  • Knut-erik Mikalsen

Nå har SAS-sjef Rickard Gustafson mistet tålmodigheten og varsler at ruten kan bli stanset og flyet flyttet til et annet sted.

Sannsynligvis vil det da bli brukt ut fra København og på en rute som erfaringsmessig har mange businessklasse-passasjerer, for eksempel til New York.

Til det danske luftfartsnettstedet Standby.dksier Gustafson:

— Vi har to muligheter. Enten åt få noen samarbeidspartnere eller kunder som vil medvirke til å holde ruten i gang. Eller å stanse den. Slik det går nå, kan vi ikke fortsette, sier SAS-sjefen.

Les også

På landets travleste flyplass lander et fly hvert minutt

En høyst uvanlig flyrute

Det vakte oppsikt daSAS startet den uvanlige rutenden 20. august i fjor. Ikke bare startet selskapet en internasjonal rute som gikk utenom en av de tre skandinaviske hovedstedene. Flyet, som ble benyttet, hadde bare 44 seter, og det utelukkende businessklasse-stoler.

Ideen var at flyet skulle fylles av travle og betalingsvillige oljeansatte, som ikke så på billettprisen når det var snakk om å flytte seg hurtig og effektivt mellom Norge og USAs oljehovedsteder.

Så var da også billettprisen i stil med dette, billigste billett tur/retur-billett lå på 25.000 kroner, mens de som kjøpte sete i siste liten måtte punge ut med opptil 50.000 kroner. Derfor, mente SAS, var det nok med halvfull kabin for å gjøre ruten lønnsom.

Les også

Norwegian lanserer nok en direkterute til USA

Verst tenkelig timing

Timingen for SAS kunne ikke blitt verre. Kort tid etter oppstarten kom oljepris-smellet, og et dramatisk kostandskutt i olje— og gassindustrien. Dermed gikk bunnen ut av det markedet for SAS. For å unngå å fly ruten med dårlig belegg har SAS måttet selge billetter ned til halv pris for å få fylt opp avgangene.

SAS-sjefen innrømmer at selskapet var uheldig med timingen da ruten ble startet nesten idet prisen på olje stupte.

Sjekk også disse sakene:

Les også

  1. SAS innfører flybilletter uten bagasje inkludert

  2. Lanserte ny rute med dødsulykke-rutenummer

  3. Kjappere utenlandsreise via Oslo Lufthavn fra onsdag

USA-glad? Sjekk ut disse guidene:

Trenger du litt inspirasjon? Her har vi funnet frem noen anbefalte reisereportasjer:

Les mer om

  1. USA
  2. Fly