Dette er de ti deiligste øyene i Europa

Et av nordmenns absolutte favorittferieland har flere øyer i ny kåring.

EN ØDE BUKT: Shipwreck bay ligger på Zakynthos i det joniske hav utenfor vestkysten av Hellas.

Øyer er ofte drømmereisemål.

Øyhopping i Hellas er en klassiker, de små øyene rundt Storbritannia har fristet nordmenn i mange år og selvsagt de gode gamle Kanariøyene og Balearene.

Reisenettstedet TripAdvisor kårer hvert år de beste storbyene, reisemålene, hotellene og så videre på verdensbasis. Deres ferskeste liste er en oversikt over de beste øyene – og her er det mye å boltre seg på for oss nordmenn. Listen tar utgangspunktet i reisendes tilbakemeldinger det siste året.

Tre ganger Hellas

Hellas er den store vinneren på den europeiske listen, og er også med på listen over verdens ti beste øyer. Reiseselskapet Apollo ikke er overrasket over plasseringene.

— Det er utrolig gøy at Hellas er representert hele tre ganger! Overrasket er jeg derimot ikke; Santorini, Kreta og Zakynthos er alltid blant våre aller mest populære reisemål - og det er jo ikke uten grunn. Den greske kulturen, maten, de vakre strendene og kombinasjonen av historie og idyll gjør at Hellas år etter år forblir nordmenns største feriefavoritt, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

Europas 10 beste øyer

1. Santorini, Hellas

Santorini blir ofte kalt den vakreste øya i Hellas. Den er kjent for dramatisk natur og fantastiske solnedganger fra Oia. De karakteristiske hvitmalte kirkene med blå kupler er klassiske bilder fra den store øya i Egeerhavet.

SANTORINI: De karakteristiske kritthvite kirkene ble blå kirkekupler er et kjent syn på Santorini.

Santorini ligger på øygruppen Kykladene – som rett og slett er restene av en enorm eksplosjon for 3500 år siden. Den førte til at bosetningen på øya ble ødelagt, og en vulkansk landform ble dannet.Turistsesongen er allerede i gang, den starter i mars og varer til langt utpå høsten.

— Santorini og Kreta har toppet listene våre i alle år. At slike kjente og kjære øyer, som så mange nordmenn har et forhold til, er med på slike kåringer viser jo bare at enkelte ting er uerstattelige. Klassiske reisemål, akkurat som enkelte låter og moteplagg, går rett og slett aldri ut på dato. De har forankret seg i nordmenns hjerter, og har ingen planer om å forsvinne derifra, sier Rivera i Apollo.

2. Madeira, Portugal

Madeira har hatt en renessanse for nordmenn de siste årene. Madeira ligger sør for Portugal og rett vest for Marokko, og er selvsagt berømt for sterkvinen med samme navn.

Det subtropiske klimaet gjør at landskap er frodig, grønt og rikt på sjeldent planteliv.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

3. Kreta, Hellas

Den største øya i Hellas har ligget på topp av norske reiseselskapers sommerlister i en årrekke.

Kreta er en av øyene nordmenn aller helst reiser til – igjen og igjen. Det er ikke overraskende, mener ekspertene.

– Når folk skal på sommerferie vil mange ha saltvann og fine strender, men samtidig må det ikke bli for varmt og det ekskluderer en del steder. Dermed passer Europa godt,uttalte reiseekspert og Vagabond-redaktør Helge Baardseth tidligere i år.

KORT TUR: Jersey ligger mellom England og Frankrike, og byr på lange strender, som her Plemont Bay, og utendørsaktiviteter som padling, seiling og dykking.

4. Zakynthos, HellasDe joniske øyene er godt kjente for mange nordmenn som har Hellas som favorittreisemål.

Zakynthos er den tredje største av øygruppen. Bratte klipper omringer badebukter med knallblått hav, og er blant annet berømt for bukten «Shipwreck bay» hvor det ligger et stort skipsvrak på stranden.

5. Fuerteventura, Kanariøyene (Spania)

Fuerteventura, øya sør for Lanzarote, har lange, flotte strender og er kjent som et surfeparadis.

Turismen er helt klart hovedinntektene for Kanariøyene. Over en halv million nordmenn fløy til øyene i 2014. Fjoråret ga ifølge Canarijournalen turistrekord med ca. 13 millioner besøkende. Av dem reiste nesten 2,9 millioner til Fuerteventura.

Les vår store markedsguide til Fuerteventura og Kanariøyene.

6. Jersey, Storbritannia

Jersey forbindes kanskje av mange norske TV-tittere med krimserien Bergerac fra 80-tallet. Men den er selvsagt langt mer enn raske biler og detektivarbeid.

Øya er en av kanaløyene mellom England og Normandie i Frankrike. Ifølge TripAdvisor er strendene St. Brelade Bay og Plemont Bay, og Durrel Wildlife Park et must. Utendørsaktiviteter som kajakkpadling, dykking og seiling er populært her.

7. Mallorca, Spania

Øya er en største i øygruppen Balearene, og er også etkjent og kjært reisemål for nordmenn. Hit har vi flokket siden charterreisene startet på 60-tallet.

Her er fem grunner til at vi fortsatt elsker Mallorca.

SOL OG STRAND: Stranden Santanyi ligger på sørøstkysten av Mallorca, og er et alternativ til mer travle Cala d'Or litt lenger nord.

8. Capri, Italia«Det var på Capri jeg så henne komme» … Ja, den deilige øya utenfor Napoli er det mange som har forelsket seg både på og i. Kunstnere og forfattere har flokket hit i årenes løp – for inspirasjon og glede. Øya er kjent for sine store grotter og koselige havner.

Du kommer deg ut til øya med båt fra Napoli eller Sorrento.

9. Tenerife, Kanariøyene (Spania)

Nok en klassiker for oss nordmenn, og den største av Kanariøyene målt i areal.

Spanias høyeste topp ligger her, Teide (3718 moh.) er populært utflukt mellom strandslagene. Tenerife er frodig, og bygd opp av vulkanske bergarter.

Vår guide: Tenerife – vått, stort og solfylt!

Les også

I dette ferieparadiset ligger «Norskeplassen»

10. Korsika, Frankrike

Beskrives av TripAdvisor som en avslappet fransk øy.

På nettstedet anbefales det å ta toget gjennom fjellene til stranden – en sjarmerende opplevelse. Korsika ligger vest for Italia og nord for Sardinia, og har vært under fransk styre siden 1769. Korsika beskrives som en miks av Toscana og Provence på en gang – her kan du lese mer om hva du bør få med deg.

(Og ja, det var her Napoleon ble født.)

(Listen er gjengitt med tillatelse fra TripAdvisor).

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen