Kraftig økning av nordmenn som trenger nødpass

Har du sjekket passet før sommerferien? Husk at du må ha med deg pass på reise i Norden og Schengen.

STRENGERE: Det er innført utvidet grensekontroll i både Norden og Europa - det betyr at du må ha med deg passet uansett hvor du reiser. Førerkort og bankkort regnes ikke som gyldig identifikasjon.

Nordmenn er vant med at det er helt fritt å reise i Norden og Schengen – med slik er det ikke lenger.

Fra november i fjor ble det innført utvidet grensekontroll i Norden, innenfor Schengen og flere europeiske land.

Det har gått mange reiseglade nordmenn hus forbi: Flere ambassader i Europa, politi og Utenriksdepartementets operative senter melder om en økning av nordmenn som trenger nødpass – og det er før høysesongen setter inn.

Husk pass i Norden

Særlig i Norden byr det på problemer. I løpet av 2015 ble det registrert 2,6 millioner norske gjestedøgn i Danmark. Halvparten av dem i juli. Ved ambassaden i København er de bekymret.

– Med den nye grensekontrollen er vi tvunget til å endre reisevanene vi har hatt innenfor Norden. Vi er redde det kan bli en stressende sommer for norske besøkende i Danmark. Vårt utgangspunkt er at det fortsatt skal være deilig å være norsk i Danmark – men da må du huske passet, oppfordrer ambassadør Ingvard Havnen i København.

Har du fått med deg vår store test?

Les også

Stor test av reiseforsikringer: Disse kommer best og dårligst ut

NØDPASS: Nødpass utstedes enten hos det lokale politiet hjemme i Norge før avreise eller ved norske utenriksstasjoner.

Havnen forteller at de allerede nå får rundt 50 henvendelser daglig fra nordmenn med spørsmål om pass.

15.000 barn til Dana Cup

781 norske fotballag er meldt på til Dana Cup. Det er rundt 15.000 barn. Barnas pass går ut fortere enn voksnes – så dobbeltsjekk gyldigheten, oppfordrer Norges ambassadør til Danmark.

I tillegg står Roskilde-festivalen for tur, som trekker svært mange musikkglade nordmenn.

– Vi vil gjerne at både voksne og barn skal ha et hyggelig opphold og ikke få problemer med tilbakereisen. Vi har kontaktet transportørselskapene og bedt dem minne reisende om å huske passet, sier Havnen.

  • Skal du til Danmark i sommer? Sjekk disse tipsene:
    Topptur i Danmark?! Ja, det er muilig:
Les også

Er Himmelbjerget Danmarks høyeste topp?

ØKNING: Utenriksdepartementet, politiet og ambassader i Norden og Europa melder om en kraftig økning av nordmenn som trenger nødpass for å komme seg hjem eller inn i landet.

Dette skjer hvis du glemmer passetI Norge opplyser Utenriksdepartementet om det samme – det er en sterk økning av nordmenn på reise som får problemer ved grensekontrollene.

– Vi er blitt kontaktet av nordmenn på fergekaia i Frederikshavn som må kjøre helt til København for å få nødpass. Vi ser dessverre at mange nordmenn ikke har fått med seg de utvidede grensekontrollene, sier fagdirektør Mari Wålberg for seksjon for konsulære saker i Utenriksdepartementet.

Passet er det eneste gyldige ID-dokumentet for nordmenn utenlands. Flere europeiske land godkjenner ikke bankkort eller førerkort som identifikasjon.

– Hva skjer hvis du har glemt passet?

– Da kan du bli avvist i grensekontrollen og du må reise til ambassaden i landet for å få utstedt nødpass. Det kan medføre ekstra kostnader, tap av flybilletter eller fergebilletter og du kan ende opp med å bruke mye unødvendig tid på det.

Har du mistet passet på reise, så må det anmeldes til politiet før du kan få utstedt nødpass. Sommeren er høysesong for å fornye passene og ved politistasjonene landet rundt kan det bety kø og ventetid – så vær tidlig ute.

– Et land har også myndighet til å innføre utvidet grensekontroll. Så det er uansett alltid lurt å reise med pass, oppfordrer Wålberg.

Huskeliste før ferien:

  • Sjekk at passet er gyldig når du planlegger reisen.
  • Sjekk passene til barna hvis du har det.
  • Sjekk at passet er helt – hvis det er skadet på noen måte, for eksempel at sider er revet ut, er det ikke gyldig lenger.

Stort trykk i Frankrike

Ambassadør Rolf Einar Fife i Frankrike forteller at de har registrert flere henvendelser fra nordmenn som blir stående fast i grensekontrollen. Med EM i fotball og Tour de France rett rundt hjørnet samt mange andre frankofile nordmenn som skal på reise kan det bety køer og lange ventetider ved utenriksstasjonene – hvis du har glemt passet.

– Folk har vent seg til å reise fritt, men nå er det innført grensekontroll og det betyr at du må ha med deg anerkjente identifikasjonspapirer. Det betyr pass for norske borgere, sier Fife.

Han oppfordrer nordmenn til å bruke sunn fornuft og sjekke passet før de reiser. Ta kontakt med nærmeste konsulat eller ambassade hvis uhellet er ute på ferien.

– Det er lurt å ha en kopi av passet også – enten elektronisk eller papirkopi, det gjør det enklere å følge opp, men husk at det ikke er en erstatning for passet, sier han.

Skal du til noen av disse landene i sommer?

Les også

Dette er de dyreste landene å bli syk i

TA MED PASSET: Du må huske pass hvis du reiser utenlands på sommerferie - det gjelder også i Danmark og Sverige, samt i Schengen-landene.

Restriksjoner på flyplassene

På grunn av forsterket grensekontroll ved norske flyplasser har blant annet Bergen lufthavn innført restriksjoner på utstedelse av nødpass i helgene. Årsaken til innføringen er todelt, ifølge politiinspektør Morten Ørn i Vest politidistrikt.

– Vi må kanalisere flere ressurser mot grense- og innvandringskontrollene ved lufthavnene. I sommerhalvåret er det et voldsomt trykk med mange store fly i helgene som krever grensekontroll. Og vi har også sett en økning i forespørsel etter nødpass og mange av disse kunne vært forebygget med litt planlegging, sier Ørn.

Restriksjonene innføres 24. juni og varer til 15. august. Ørn understreker riktignok at de vil strekke seg langt for å hjelpe folk i nødssituasjoner og for fortvilte familier der eksempelvis en i reisefølge ikke lenger har gyldig pass.

– Vi skal gjøre det vi kan for hjelpe, men vi har mindre kapasitet på utstedelse av nødpass i helgene. Så sjekk passet i god tid og trenger du nødpass, så kan du ordne det hos lokalt politi før du reiser, oppfordrer han.

På deres nettsider står det følgende:

Du kan ikke regne med å få utstedt nødpass dersom du:

  • Du har glemt ditt ordinære pass.
  • Ikke finner ditt ordinære pass.
  • Ikke har sørget for å ha fått nytt pass utstedt når tidligere pass er utløpt.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om reisendes forbrukerrettigheter:

Flyreisen ble kansellert – kunden måtte ut med 700 kroner i gebyr

Sydenturen endte på sykehuset for Nicoline (10 mnd)

Les også

Skal du leie bil i sommerferien? Sjekk dette først.

Få reiseinspirasjon her:

Fem «hemmelige» tips til danmarksferien

Denne danske øya er perfekt for sykkelferie

Les også

Denne byen er en av Danmarks mest sjarmerende

Lyst på en gøyal utfordring? Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

Sveriges største øy har flest soltimer om sommeren