Glem den franske rivieraen - besøk landsbyene i Provence
De er så vakre at du får tårer i øynene.
Den franske rivieraen frister oss nordmenn. Nydelig, blått hav, fine strender og god mat. Men landsbyene i Provence er noe eget. Halvannen time fra Nice finner du noen av de fineste.
Cotignac – god, avslappet stemning
«Bon jour»! Det er livlig hos den lille bakeren. Alle skal ha sitt ferske brød eller croissanter til frokost. To baguetter til tolv kroner senere er handelen over.
– Jeg bor virkelig i et postkort. Det er så vakkert her at du kan grine, sier Ingvild Tennfjord.Smale brosteinsgater leder opp til det 300 år gamle steinhuset hun leier. Over landsbyen ruver to gamle tårn, og i fjellveggene finnes flere grotter.
Provence er siste stopp på den verdensomspennende vinreisen hun, ektemannen og de to barna deres la ut på for et år siden. Frankrike er verdens vin-navle, og et naturlig stopp på veien for vinjournalisten. Hun skriver vinspalter og deler glimt fra reisen i A-magasinet, Bergens Tidende, Adresseavisen, Aftenbladet og Fædrelandsvennen.
Cotignac har 2500 innbyggere til vanlig, men nå merker familien at høysesongen nærmer seg. På det meste bor det 9500 i landsbyen. Med et par bakere, en slakter, en ostebutikk og et torg der du inntar mat og drikke under skyggen av store, grønne trær er landsbyen en idyll.
Nordmenn har forlengst lagt sin elsk på Cotignac, og flere eier hus her. Tennfjord leier et klassisk fransk hus med flere etasjer, litt smalt, litt skjevt og fullt av sjarm. En frodig hage med basseng hører med for barnas skyld.
– Det er utrolig deilig her, tempoet er lavt og ingen har dårlig tid. Det påvirker oss på en god måte, sier Tennfjord.
Tirsdag er markedsdag. Da selges alt du kan tenke deg av provençalske godbiter fra omkringliggende gårder.
– Det er verdt å få med seg, da kan du får smake lokal mat, se på livet og lukte på duftende såper, oljer og lavendel.
Lorgues – en smak av trøfler
Stjernekokken Benjamin Bruno snuser på trøflene i kurvene. I den ene ligger det små vintertrøfler, i den andre svarte, tykke trøfler fra Piemonte i Italia.
Men vi er et godt stykke fra Piemonte. I utkanten av den lille landsbyen Lorgues midt i Provence ligger Chez Bruno. På menyen? Alt du kan tenke deg – servert med en eller annen form for trøffel. De serverer over 4000 kilo trøfler i året!
— Ja, hvorfor ikke? Det er jo det beste i livet, smiler Bruno.
Han er utdannet ved de fineste skolene i Paris, og har drevet en vellykket restaurant i Nice, hvor blant andre fyrst Albert og fyrstinne Charlene frekventerte, før han for tre år siden slo seg ned i Lorgues.
Broren hans ønsker gjestene velkommen til stjernerestauranten. På terrassen er bordene dekket med hvite duker og sølvtøy, pergolaen skjermer for de aller varmeste solstrålene, og i hagen ser alt fra fargerike «Alice i Eventyrland»-aktige statuer til greske guder på deg mens du inntar måltidet.
Menyen er intet mindre enn syv retter. Til lunsj. Så vær sulten - på trøfler. Potetretten er signaturen. En stor potet dekket med syltynne flak av svart trøffel ligger og bader i en rik, kremet saus smaksatt med trøffel. Det er en fantastisk smaksbombe! Tenk at poteter kan smake slik.
Og til dessert? Iskrem med trøffel.
Gamlebyen i Lorgues er vel verdt et besøk etter det heftige måltidet. Ta rundturen med 20 stoppesteder, og se på borger, bygninger og andre gamle monumenter datert tilbake til 12. århundre. Da går du av deg den verste trøffel-rusen.
Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!
Correns – Frankrikes første øko-landsby
– Her er alt jordbruket økologisk drevet. Hvorfor? For barnas skyld så klart, sier Gaëlle Le Marchand mens hun ser på ungeflokken rundt henne. Rekkene med vinranker ligger nedenfor, overfor blomstrer popler og prestekrager.
Den bittelille, søvnige landsbyen Correns er Frankrikes aller første hel-økologiske landsby. Livet leves rett utenfor det lille sentrumet. I enden av landsbyen ligger en stor «cave» der vinen produsert på de omkringliggende gårdene selges sammen med honning, krydder og andre produkter.
På Le Marchands gård Elevage Les Hautes Canebières står små og store islandshester tålmodig mens barna klapper dem. Hun driver gårdsdrift med vin og bondegård med husdyr hvor barn kan ri og kjøre kjerre.
Det økologiske eventyret startet for 16 år siden, og siden har Correns blitt berømt. Men det er ikke bare derfor.
Oppe i åsen ligger Chateau Miraval, vingården Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte for noen år siden, og hvor de giftet seg. Den er ikke åpen for offentligheten, men det er heldigvis en god del andre vingårder i området.
Aups – herlig marked midt i uken
Aups bærer på en god hemmelighet. De lokale restaurantene serverer noe av områdets beste mat. Det er ikke dyre stjernerestauranter, men kost med svært gode råvarer.
Landsbyen ligger en halvtime før nasjonalparken Gorges du Verdon, og er et naturlig stopp på veien.
Onsdag er det markedsdag, da fylles den åpne plassen ved kirken av boder. Rad og rekker med hjemmelagde pølser og ost, og selvsagt honning. Hva med honning med et hint av lavendel? Det får du.— Såpe? Lukt, lukt!
Såpene i flere fasonger og farger frister fra bordet. Ved siden av selges det hjemmelagde kjeks og søtsaker smaksatt med anis, lavendel og appelsin.
Pierre Trouillot lager alt selv, og selger på det ukentlige markedet.
— Markedet har vært her i over 50 år, og er populært blant lokale og turister, sier Trouillot. Kirkeklokkene ringer. Klokken er tolv, og bodene begynner så smått å pakkes sammen. Det er klart for lunsj og avslapning i solen.
Tourtour – slående vakker
Landsbyen er så pen at du nesten mister pusten.
Idet du kjører inn står det et enkelt lyskryss og blinker rødt. Det er ikke en bil i nærheten. Det skifter til gult, og du får kjøre videre. 50 meter fremme forstår du at lyskrysset har en viktig funksjon, gaten er så smal at den tar kun en bil av gangen. Og godt er det.
Lille Tourtour er langt fra det navnet kan minne om. Med slående utsikt over Provence, en kirke, en liten gate med flere restauranter og en markedsplass med salg av lokale produkter er landsbyen en av de aller fineste i området.
Landsbyen har også mange gallerier med små og store kunstutstillinger av bilder, skulpturer og keramikk området er kjent for.
Markedsdager i Provence
Alle landsbyer med respekt for seg selv har markedsdager. De starter tidlig, og avsluttes rundt klokken tolv, da er det tid for lunsj.
På markedene selges stort og smått – mye mat, en del lokale provençalske produkter og tilbehør.
COTIGNAC
Markedsdag: Tirsdag.
LORGUES
Markedsdag: Tirsdag.
AUPS:
Markedsdag: Onsdag og lørdag.
CORRENS:
Markedsdag: Fredag. Økologisk marked.
TOURTOUR:
Markedsdag: Onsdag og lørdag.
Sjekk flere markeder på provence.angloinfo.com
Potettrøffel à la' Chez Bruno
Oppskrift til 4 personer.
Ingredienser:
2 poteter på ca. 300 gram hver eller 4 mindre poteter på ca. 150 gram hver.
170 gram ferske svarte trøfler eller fra boks hvis ikke du får tak i ferske.
1/2 liter kremfløte.
50 gram smør.
Olivenolje smaksatt med trøffel.
Havsalt og fersk pepper.
Aluminiumsfolie.
Fremgangsmåte:Forvarm ovnen til 160 grader.
Skrell potetene, smelt smøret og smør det på potetene. Pakk dem i aluminiumsfolie og sett dem i en ildfast form i ovnen på 160 grader i én time.
Mens potetene godgjør seg, koker du opp kremfløten sammen med 50 gram revet trøfler. La det småkoke til du får en jevn saus.
Kutt tynne skiver av resten av trøflene.
Del de ferdigbakte potetene i to, og legg dem på fire grunne skåler. Hel sausen forsiktig over og rundt potetene. Legg de tynne trøffelbitene over potetene, topp med noen dråper av olivenoljen, havsalt og pepper.
Bon appetitt!
(Oppskriften er gjengitt med tillatelse av Chez Bruno).