Den øde øya i Algarve

Det er bare en kort fergetur fra fargerike, fine Faro ut til lagunen og den øde øya Deserta der ro og fred hersker.

ØDE ØY: Ilha Deserta, navnet betyr øde øy, ligger ute i havgapet med det røffe Atlanterhavet skyllende inn over seg. Noen få strandparaplyer er satt opp langs den 11 kilometer lange sandstranden.

— For et utrolig sted!

Den britiske familien leker i bølgene. De lar seg rive med av den øde øya Deserta – den sørligste delen av Portugal. En bølge skyller over faren Paul Stead, mens den åtte år gamle sønnen Benjamin løper frem og tilbake. De skal ikke bade, det er litt for voldsomme bølger, men det holder lenge å avkjøle seg litt i vannkanten.

De er tre i en liten gruppe strandsøkere på første fergen fra Faro en morgen midt i uken. En rolig fergetur på 45 minutter tar deg til den ubebodde øya Ilha Deserta eller «Den øde øya» om du vil.

På vei ut i lagunen ses fiskere, fugleliv og andre øyer. Men helt ytterst ligger den øde øya – med ingenting annet enn en solcelledrevet restaurant som serverer noe av områdets beste sjømat. Kaffen er ikke så verst den heller. Reiser du over med første båt er du garantert å være nær sagt alene der ute, helt ytterst i havgapet med kun Atlanterhavet så langt øye kan se.

I BØLGENE: Paul Stead og sønnen Benjamin leker i bølgene på Ilha Deserta. Atlanterhavet kan være litt røft med kraftige bølger og mye vind, så det holder med lek i vannkanten denne dagen.

For å bevare vekstene som vokser i sanden er det laget en gangbro i tre rundt på øya. Den to kilometer lange broen tar deg rundt på øya slik at du kan titte på fugleliv og fine skjell i sanden. Går du rundt til den ene enden når du Portugals aller sørligste punkt. I den ene enden av broen står en liten rekke med strandparaplyer i strå. Badevaktene passer både på solsengene og badenymfene – hvis det skulle være noen.

Vi dro for å finne de fineste strendene i Algarve. Vi fant dem:

TAR DET ROLIG: Den første fergen fra Faro går klokken 10 om morgenen. Hvis du kan, så ta den, så får du den øde øya mer eller mindre for deg selv før de neste fergene kommer inn utover dagen.
LANG SANDSTRAND: Det er egentlig ingenting å gjøre på den øde øya. Kjedelig? Nei, avslappende. Ta med solhatt, bok og et håndkle pluss litt snacks og drikke, så blir det langt fra kjedelig.

Perfekt for strandløver og naturister

Den britiske familien leste om Deserta før de reiste på ferie og bestemte seg for at de måtte se den øde øya langt der ute i havgapet.

— Det er første gang vi er i Portugal, og det er utrolig fint og ikke minst rimelig. Vi har som regel reist til Hellas, som vi også elsker, men dette er virkelig noe utenom det vanlige, sier Chrissy Stead. De har leid et hus nord for Faro.

EN STRANDET HVAL: Den gliser bredt, hvalen som er strandet i det du hopper av fergen og starter dagen på den øde øya i Portugal.

Ilha Deserta, som også kalles Barretta, er en del av naturparken Ria Formosa. Naturparkens laguner, hvor du kan se over 30.000 ulike fuglearter, strekker seg fra Faro og østover.En av de største attraksjonene er nettopp den øde øya. Det bor ingen der ute, i alle fall ikke fast, så den lever opp til navnet sitt.

En ting en må være klar over med flere av strendene langs Algarvekysten, Deserta inkludert, er at flere av dem er yndede steder for naturister.

Nakne solslikkere ligger spredt rundt, noen innimellom sanddynene. Så bli ikke overrasket om du går på nakne menn og kvinner som soler seg.

Sjekk denne listen:

FINE FARO: Mange velger å reise rett fra flyplassen til de mange badebyene langs Algarvekysten. Men Faro er vel verdt et stopp med fine gater, gamleby, trivelige restauranter og shopping.

Interessen for Portugal økerAlgarve vokste og ble utbygd som reisemål på 1960— og 70-tallet, men har forblitt et sted de mer individuelle reiselystne velger seg.

Nordmenn har latt seg friste av den røffe, fine kysten i mange år, men hverken Faro, Lisboa, Porto eller Funchal ligger på lister over de mest besøkte. I sommer er det klassikerne Hellas og Spania som er de store ferievinnerne for nordmenn flest.

Og du? Ikke gjør dette da:

MANGE RESTAURANTER: I gamlebyen ligger det mange koselige fortausrestauranter. Både liten og stor koser seg.

I år ses det økning i høysesongen fra mai til september.– Det er en 18 prosents økning til landet totalt sett og Portugal har en 18. plass på listen av sommerens mest populære reisemål. Algarve øker med 66 prosent, mens Funchal øker med 87 prosent – riktignok fra ganske lave tall i fjor, sier markeds— og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket reisebyrå.

— Begge reisemålene er langt nede på reiselistene, men det er tydelige at interessen for Portugal er økende blant nordmenn. Lisboa har riktignok gått noe ned i sommer, sier Andresen.

Trenger du reiseinspirasjon?

FLYPLASSBYEN: Flyene kommer lavt inn over Faro. Flyplassen ligger under ti minutter fra sentrum av byen.

Fine FaroTilbake i Faro smeller sjølukten i nesen når vi går i land tilbake havnen. Sand, salt, sjø. Algarvekystens hovedby ligger knappe ti minutter fra flyplassen, så her dundrer flyene lavt over byen.

Den fine byen er rammet inn av de flate lagunene. Båter i alle varianter og størrelser dupper i havnen.

BYLIV: Bygatene i sentrum av Faro er full av intrikat gatekunst, små smijernsbalkonger og fargerike bygninger. Store seil henger over gatene for å gjøre gatene skyggefylle i den varmeste tiden. God shopping er det også.
BYLIV: Bygatene i sentrum av Faro er full av intrikat gatekunst, små smijernsbalkonger og fargerike bygninger. Store seil henger over gatene for å gjøre gatene skyggefylle i den varmeste tiden. God shopping er det også.

Faro er en undervurdert by, skal vi tror guideboken Lonely Planet.De fleste stopper kanskje ikke engang her, men reiser videre til små landsbyer langs den over 3000 kilometer lange Algarvekysten sør i Portugal. Men den er verdt et stopp og minst én natts overnatting.

Byen er slitt og pen på en gang, shoppinggatene er vakre med fasader i tradisjonell portugisisk stil. Forseggjorte og fargerike fliser på veggene og små luftebalkonger, brosteinsgatene er laget i intrikate mønstre. Store seil er festet over de travle gatene – de sørger for skygge når det blir for hett på sommeren.

Når strandlivet blir for varmt er det verdt å rusle i gatene. Du finner mange kjente klesbutikker, koselige kafeer og lokale sjapper i sentrum nær havnen.

Har du hørt om denne?

GAMLEBYEN: Faros gamleby «Vila Adentro» ble bygget på 800-tallet, men har gjennomgått krig og ødeleggelser i århundrene siden.

Se opp for storkenKirkeklokkene i gamlebyen ringer. Gamlebyen, som kalles Vila Adentro, ligger vel bevart innenfor tykke murer bygget på 800-tallet av maureren Ben Bakr.

SE OPP: Faro har en stor bestand av storker. De har lagt store reder ved det flotte inngangspartiet til gamlebyen og på de høyeste bygningene innenfor bymurene. Så husk å se opp – så får du nytt synet av de majestetiske fuglene.

Stikk opp i domkirken og ta inn utsikten over Faro og det flate landskapet med øde sandstrender og lagunene som strekker seg ut i Atlanterhavet. Inne i gamlebyen er det flere fine restauranter som serverer tradisjonelle, portugisiske skalldyrretter og fisk.På et lite torg ligger flere restauranter side om side og det er et yrende liv av unge og gamle, lokale og turister i skjønn forening en kveld midt i uken.

Prøv å få et bord med utsikt mot domkirken og rådhuset. Da kan du ta inn ett av byens aller fineste syn – de store storkene. De har lagt redene sine på toppen av inngangsporten til gamlebyen og på flere av de høyeste bygningene der inne.

Så husk å se opp slik at du får med deg de enorme, elegante fuglene på takene.

SE OPP: Faro har en stor bestand av storker. De har lagt store reder ved det flotte inngangspartiet til gamlebyen og på de høyeste bygningene innenfor bymurene. Så husk å se opp – så får du nytt synet av de majestetiske fuglene.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen og del gjerne dine fineste sommerbilder med #reiseredaksjonen.

Er du glad i øylivet? Sjekk disse deilige sakene:

For 30.000 kroner natten kan du bo på Marlon Brandos drømmeøy