Reise

Ni spøkelsesbyer som vil gi deg frysninger på ryggen

En by ble totalt dekket av vann, mens en annen by er invadert av slanger og alligatorer.

Noen ble forlatt i hui og hast, mens andre ble langt øde over tid. Nå er byene tomme og spøkelsesaktige, enkelte kan til og med gi deg frysninger nedover ryggen.

Det skriver Politiken.dk

Toggravplass i ørkenen

På strekningen fra Fort Bragg til byen Elk på kysten av California, ligger en rekke gamle og nedslitte lastebiler og gamle låver. Restene stammer fra den tiden da tømmer og treverk var levebrødet til de fleste beboerne i området.

Folk som bodde her pleide å leve av å felle majestetiske redwood-trær. Jernbaneselskapet Skunk Trains ble etablert for å frakte tømmeret fra de store skogområdene til sagbruk rundt omkring i California.

riks000587608-UJ4ZkGx7TO.jpg

Da tømmerproduksjonen i området ble forbudt, forlot innbyggerne området, og Skunk Trains gjorde om sine togvogner til passasjertog. Selskapet lot de eldste togene bli igjen på Fort Bragg, og stedet fungerer i dag som en gravplass for de gamle «skunktogene». De elste stammer helt tilbake fra 1885. Selv om tømmerproduksjon døde, eksisterer fremdeles togselskapet i dag. Ansatte i Skunk Trains hevder at spøkelser etter grunnleggeren av jernbaneforetaket, CR Johnson, klatrer rundt i de togruinene.

Har du vært på ferie i en spøkelsesby, eller vet du om et uvanlig reisemål. Send oss en mail

Ekte spøkelsesby

Byen Bodie i California er en ekte spøkelsesby.

Bodie som ble forlatt på 1800-tallet, var tidligere et sted for gullgruvedrift, og blomstret virkelig da det ble oppdaget gull i 1859. Noen år senere var befolkningen oppe i 10.000 mennesker. I Bodie var det opiumbuler, arenaer, gruvefolk, pistolmenn, prostituerte, kriminelle, lovlydige butikkeiere og rundt 65 salonger.

I dag er byen er et historisk museum som vitner om livet som en gang var. Historien sier at det ble drept en mann i byen hver dag.

riks000587725-BWRIZSquOh.jpg

Staten tok over byen i 1962 og gjorde den til et nasjonalt minnesmerke.

Kjernefysisk spøkelsesby

Byen Prypiat i Ukraina er den nærmeste byen til kjernekraftverket Tsjernobyl. Prypiat er trolig den mest kjente kjernefysiske spøkelsesbyen. Den totale kostnaden av atomulykken skal ha vært på 200 milliarder dollar. Det gjør ulykken til den dyreste katastrofen i moderne historie.

Det som gjerne kjennetegner spøkelsesbyer, er at man får inntrykk av at folk fortsatt bor i dem, fordi de er forlatt i all hast. Det stemmer godt med hva som faktisk skjedde i Pripyat i 1986. Innbyggerne i byen fikk 72 timer til å forlate den for 27 år siden.

Pripyat var hovedsaklig bebodd av kjernekraftarbeidere og familiene deres. I dag kan man se mange ubebodde blokker i området, i tillegg står blant annet kommunehuset, kjøpesenterne, skolene, og et tivoli som ikke rakk å åpne før atomulykken skjedde. Store deler av flatene i byen er gjengrodd av gress og trær, og en del bygninger har kollapset uten menneskelig påvirkning. Vinduene har knust, malingen er falmet og de fleste bygningene har store sprekker i betongen.

556951_10152296795045038_90-lXojcUdOi9.jpg

Forbannet indisk by

Den lille byen Bhangarh i Nord-India ble lagt øde etter at innbyggerne forlot byen i all hast. Hendelsen skjedde etter at en guru kastet en forbannelse over alle innbyggerne i byen, innbyggerne skulle dø og bli reinkarnerte.

I dag består byen av spøkelsestomme templer og bygninger. De eneste som ikke finner byens historie skremmende er noen apekatter som har funnet husly i de tomme bygningene. Turister besøker kun spøkelsesbyen før solnedgang, etter at solen har gått ned er det ingen som har adgang til ruinene.

Forlatt by på Svalbard

Pyramiden var en gang en hektisk kullgruveby på hovedøya Spitsbergen på Svalbard. Byen tilhørte i mange år tidligere Sovjetunionen. På et tidspunkt hadde byen over 1000 innbyggere, hvor det sovjet statlige selskapet Trust Arktikugol holdt alle innbyggerne i arbeid.

riks000587406-XhOC23f_4T.jpg

Trust Arktikugol la ned produksjonen i 1999, og byen ble forlatt.

I dag står bare bygningene tilbake som et minne og en arv fra den tidligere sovjetiske gruvebyen. Bygninger og infrastruktur er fortsatt intakte, og det er mulig å få en guidet tur i spøkelsesbyen.

Stilnet fornøyelse

En forlatt fornøyelsespark fra 1973, som kan minne mye om scener fra Stephen Kings skremmende klovn i boken «It», er ikke lenger fylt med skrekkblandede hyl og lukt av ferskt popcorn.

Parken Takakanonuma Greenland i Japan, som ligger over 240 kilometer fra Tokyo, er veldig stille.

Fornøyelsesparken, som ligger i byen Hobara, ble stengt da Japans økonomi kollapset for ti år siden. Selv om parken er øde og forlatt står fremdeles restene av en rusten berg— og dalbane, og et pariserhjul omgitt av gamle premier, som utstoppede dyr, fremdeles på plass for skuelystne turister.

By under vann

Hvis du besøker Catskills i New York på høsten, når vannstanden er lavest, kan du hvis du ser nøye etter, skimte gamle kirker, skoler og siloer under vannet. Fra 1910 til 1928 besto Catskills av rundt 24 små landsbyer. I dag er stedet forlatt og oversvømt av vann.

Da New York trengte drikkevann, ble stedet omgjort til seks drikkevannsreservater, som skulle gi byens befolkning rikelig med vannforsyninger. Catskills heter i dag Ashokan Reservoir.

Står du på noen av de omkringliggende broene rundt reservatet, kan du fortsatt glimte flere av byens druknede bygninger.

riks000587614-BpWZ4BEXyp.jpg

Øde og forlatt øy

Øya Skellig Michael, som ligger rundt 12 kilometer fra Irlands sørvestkyst er inødvendigvis ikke et sted som man har spesielt lyst til å besøke alene en mørk kveld.

Denne øya var hjemmet til mange kristne munker i cirka 600 år. På 1100-tallet forlot munkene stedet i frykt for fiendtlige vikingangrep.

600 trappetrinn innhugget i stein opp til toppen av øyen, er det eneste som står igjen av klosteret som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Reptilenes by

Det kan gå kaldt nedover ryggraden når du kjører gjennom deler av Florida Lehigh Acres. Den ene delen av byen fremstår så og si som en spøkelsesby, og består hovedsakelig av halvferdige bygninger, tomter og overgrodde hager.

De eneste beboerne du møter i denne gudsforlatte bydelen, er alligatorer og slanger. De har tatt seg til rette og flyttet inn i de halvferdige bygningene eller forlatte hus og hager.