- Norwegian kan etterfakturere flypassasjeravgiften
Avgiften har ikke tilbakevirkende kraft, ifølge Finansdepartementet.
De siste ukene har mange nordmenn opplevd å få faktura tilsendt fra Norwegian med krav om å betale inn flypassasjeravgiften innen 1. august.
Avgiften, på henholdsvis 88 og 80 kroner på innlands— og utenlandsreiser, ble innført 1. juni og gjelder flyvninger etter denne datoen.
Mange Norwegian-kunder har reagert kraftig på flyselskapets Facebook-side og mener det er svært urimelig å bli avkrevd en avgift på flybilletter bestilt og betalt for flere måneder siden.
Noen kunder mener det er helt urimelig at skatten skal få tilbakevirkende kraft og hevder det er brudd på paragraf 97 i Grunnloven som sier at ingen lover kan vedtas med tilbakevirkning.
Finansdepartementet avviser at skatten har tilbakevirkende kraft.
- Flypassasjeravgiften ilegges alle flyvninger som foretas etter 1. juni uavhengig av når reisen ble kjøpt og betalt. Den har ingen tilbakevirkning, opplyser rådgiver Helene Megaard ved kommunikasjonsenheten i Finansdepartementet.
- Hvordan burde dette vært løst for at ikke forbrukerne blir den tapende part når en ny avgift innføres?
- Det er flyselskapene som er de avgiftspliktige, ikke flypassasjerene. I hvilken grad selskapene velger å kreve avgift fra sine kunder for reiser som er kjøpt før 1. juni er opp til det enkelte flyselskap, opplyser Megaard i en e-post.
Nå er flypassasjeravgiften innført:
Norwegian har rett til å etterfakturere
Tidligere i vår kom det signaler om at Norwegian ønsket å trekke avgiften direkte fra kundenes kredittkort knyttet til bestillingen.
Men Forbrukerombudet ba dem se over vilkårene sine om de hadde rett til det. Da snudde flyselskapet og valgte fakturering.
Det har de rett til, ifølge Forbrukerrådet.
– Slik vi forstår det, har Norwegian rett på å etterfakturere gjennom vilkårene sine. Videre er det slik at etter loven kan man kreve penger tre år tilbake i tid. Det betyr at selv om reisen er betalt i januar kan Norwegian fortsatt kreve pengene så lenge det er for en reise etter 1. juni, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, i Forbrukerrådet.
Avgift på passasjerene
Flypassasjeravgiften ble endelig vedtatt 13. mai i år. To uker senere trådte den i kraft – det er urimelig kort tid for flyselskapene, mener NHO Luftfart.
– Vi som bransje har vært tydelig på at det er urimelig at denne skatten skal ha den type tilbakevirkende kraft siden den ble innført så raskt. Det vanlige er at en skatt blir vedtatt i god tid før den iverksettes slik at flyselskapet får etablert en kode for skatten og det blir spesifisert i bestillingen, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart og legger til at de har klaget inn saken til EFTAs overvåkingsorgan ESA.
Fordi avgiften først ble vedtatt i mai hadde heller ikke flyselskapene mulighet til å sette opp prisene tidligere i år, ifølge NHO Luftfart, da skatten fortsatt ikke var vedtatt.
– Flyselskapene sier nå at de ikke ha kunnet innkreve skatten fordi de ikke visste hvordan det ble. I hvilken grad de har gjort markeds- og konkurransetilpasninger må hvert enkelt selskap svare for, sier Lothe.
- Fått med deg vår store sikkerhetskontrollsjekk? Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker
Kan bli kostbart for forbrukeren
Norwegian skriver i e-posten at de beklager at de må være skatteinnkrevere på vegne av staten. Og gir kundene mulighet til å klikke på en lenke til betalingssiden eller vente på faktura fra 1. august.
– Det er ikke gøy å få en ekstra regning, og for en familie kan det blir snakk om en del penger. I tillegg har kundene fått inntrykk av at Norwegian på forhånd dekket avgiften med sette opp prisen, og andre flyselskap har valgt ikke å etterfakturerte sine kunder, sier Flønes i Forbrukerrådet.
Hun legger til at alle som mener at de ikke får det de har krav på, eller er uenig i en regning, kan klage til Transportklagenemnda for fly.
– Det er en ekstra sikkerhet for deg som forbruker. Hvis du som forbrukere er misfornøyd, kan du også vise det med å bruke et annet flyselskap neste gang du kjøper billett. Det er gjerne det mest effektfulle, sier Flønes.
Har du tips om denne saken? Send oss en e-post.
- Redd for å fly? Se denne listen: De 20 sikreste flyselskapene i verden
Norwegian uttalte i forrige uke at de er like oppgitt over avgiften som det kundene er.
– Vi misliker sterkt rollen som innkrever av avgifter som skal rett til den norske stat. Dette er ikke penger Norwegian skal ha fem øre av, vi krever inn disse pengene på vegne av staten og skulle svært gjerne vært foruten oppgaven som «innkrevingssentral» for staten. Vi i bransjen har bedt om å få slippe at avgiften ble innført med tilbakevirkende kraft, det ble det ikke tatt hensyn til, sa presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian.
- Har du fått med deg denne? Husk at du må ha med pass i Norden og Schengen i sommer: Kraftig økning av nordmenn som trenger nødpass
Kan bli kluss med avgiften
Norwegian, Ryanair og Wizzair har ikke samarbeidsavtaler, eller interline-avtale på fagspråket, med SAS og Widerøe.
Det betyr at det kan bli kluss og ekstra innbetalinger av flypassasjeravgiften hvis du flyr flere strekninger på tvers av selskapene. Det er en av mange problemstillinger ved skatten, ifølge NHO Luftfart.
Det er avgiftsfritak for passasjerer i transitt og transfer, som betyr henholdsvis påfølgende flyvning med samme fly eller med annet fly. Det er kun den første strekningen som er avgiftspliktig når avgangslufthavnen er norsk, heter det i forskriften.
Hvis du bestiller en reise fra eksempelvis Bodø til Oslo med SAS og deretter fra Oslo til Roma med Norwegian, så kan du i verste fall bli krevd for avgiften flere ganger, noe som kan bli svært kostbart for en familie på reise.
– Avgiften vil også gi forskjellsbehandling mellom selskapene, siden de har ikke innsyn i hverandres bookingsystemer av konkurransehensyn, sier Lothe i NHO Luftfart.
Interessert i luftfart? Sjekk disse sakene:
- Det er blitt et race for å sikre seg plass til håndbagasjen
Derfor smaker maten annerledes i luften
Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen