Reise

Norsk reisekalender: 12 supre norgesturer

Norge rundt måned for måned.

  • Camilla Flaatten

Januar: Hemsedal

Den snøfylte skibygda har hele 48 skibakker med ulike vanskelighetsgrader, fem parker og tyve heiser. I tillegg til alpinanlegg og langrennsløyper frister de med aking, kanefart og isklatring.

En rekke kurs avholdes også i vintermånedene, med ski— og alpinkurs for voksne og barn til skredkurs og opplæring i bueskyting. Valleland er en utendørsaktivtetspark hvor de minste barna kan ake, stå på ski og tegne, og nytt av sesongen er snømannen Valle som elsker snø, ski og sang. Hemsedal Ski Safari har 20 arenaer og attraksjoner for hele familien.

afp000658723-RATwQtsUjO.jpg Foto: Simen Storrud

Februar: Nordlyssafari i Tromsø

Norge har lansert seg selv som Nordlysdestinasjon de siste årene. I Tromsø arrangeres Nordlyssafari av ulike aktører som Arctic Fishing Adventure og Scan Adventures. Med start på kveldstid jaktes det på klare, mørke himler i regionen for å ha størst sjanse til å se Aurora Borealis.

Inkludert i den guidede turen er varm drikke og snacks, varme klær, nordlysdiplom, fotostativ og transport til og fra hotellet. Nordlyset kan oppleves i Nord-Norge under høstjevndøgnperioden fra september til mars.

riks000654617-MuakQDlAoH.jpg Foto: Rune Stoltz Bertiniussen, NTB Scanpix

Mars: Tretopphytte

Prøv noe nytt og eksotisk når sesongen går fra vinter til vår. «Himmelhytta» er en av fire tretopphytter i Brumunddal. Hytta har panoramautsikt og ligger for seg selv midt i villmarken.

Glasstaket på soverommet gir mulighet til å ligge og titte opp på stjernehimmelen – helt fritt for lysforstyrrelser. Tretopphytta er festet i furutrær på en liten kolle mellom to små vann i Veldre Almenning, og gir nærkontakt med natur, fugler og skogens dyr. Stikkord er stillhet og barnlig glede.

I TOPPEN AV ET TRE: Besøk i tretopphytta får fram det indre barnet i deg. Foto: Karen Gjermundrød

April: Surfing i Stavanger

Dette er ikke aktiviteten for pyser – vintersurfing langs kysten i Stavanger er både eksotisk og utfordrende. Jæren og Stadlandet har gode surfeforhold og fine bølger.

Om våren er det viktig å huske våtdrakt med sko, hansker, hette og øreplugger. For nybegynnere finnes det en hel rekke surfeskoler og helgekurs, som starter i begynnelsen av april. Tips: Sjekk surfschool.no og srfsnosk8.no for mer informasjon om kurs, leie av utstyr og overnattingsmuligheter i området.

SURFING: Jæren er glimrende for surfing - hele året. Foto: Jan Thomas Espedal

Mai: Stoltzekleiven i Bergen

Ta en aktiv dag med start i Sandviken og gå opp Stoltzekleiven med 800 trappetrinn. Sherpaer fra Nepal var med å ruste opp den populære turstien i 2011. Det er litt krevende i starten, men turen er verdt det og belønning får en på toppen med utsikt over byen.

Fortsett turen på en god og bred sti til Fløyen. Ta enten den berømte banen ned eller ta beina fatt. Hvis du går, peil deg mot Sandviken, stopp innom Café Bastant for en god hjemmelaget suppe, og klapp deg selv på skulderen for en fin dag med aktivt fortegn!

afp000658726-djBuIjlsbX.jpg Foto: Stian Ruud

Juni: Femundsmarka

Gå, fiske og padle i Lars Monsens fotspor i de to nasjonalparkene Femunden og Gutulia langs svenskegrensen. Her finnes 900 vann med godt fiske, og kun et fiskekort behøves. Flere steder har utleie av kano— og kajakkutstyr. Kombiner kanoturer i små og større elver og vann med gode fotturer med 50 fjelltopper på over 1000 meter.

10 av toppene gir diplom for dem som samler på toppturer. Dyrelivet byr på blant annet moskus, bjørn og ulv. Engerdal i Femunden er universelt utformet og tilrettelagt for personer med fysisk utviklingshemming. Passer for hele familien. Tips: Husk myggolje.

19062010135520-KeveMlNibM.jpg Foto: Ingar Haug Steinholt

Juli: Midnattssolen i Lofoten

Naturfenomenet alle bør unne seg en gang i livet. Evighetsfølelsen når solen aldri går ned! I Lofoten kan man oppleve det fra slutten av mai til midten av juli. Bo i en av de mangerødmalte rorbuene i en av de mindre småstedene her, som for eksempel i Reine. For å se flere områder kan du leie sykler og følge terreng og veier via to eller tre småbyer.

Hvalsafari, midnattsgolf og gode fjelltoppturer på Hoven på Gimsøya eller Tjeldbergtinden gir utsikt og nærkontakt med naturen. Og selvsagt hører en smak av tørrfisk med.

riks000654629-oVQd1XkeI7.jpg Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

August: Mandal

Landets sørligste kommune med hvitmalte småhus, brolagte smågater og svaberg er verdt et besøk i den varme sommermåneden. Ta en tur langs elvepromenaden, over den arkitektoniske broen til det nye kulturhuset Buen.

Huset rommer kino, bibliotek og scene. Selvsagt frister også båttur, bading og soling på Sjøsanden, og avslapning på svabergene i området. For de matglade arrangeres den årlige Skalldyrfestivalen andre helgen i august. Da stenges sentrum og boder med sjømat fyller gatene og utendørskonserter holdes på torget.

afp000658729-BQrHkWoSfO.jpg Foto: Espen Sand

September: Trolltunga i Hardanger

Steinformasjonen har fått enorm oppmerksomhet de siste to årene. Bilder av folk på «tungen» florerer på sosiale medier, og særlig amerikanske medier deler sin entusiasme over steinen hengende over 700 meter over Ringedalsvatnet.

Turen starter i Skjeggedal i Tyssedal ved Odda, og oppover er det om lag 10 kilometer. Tidvis kan turen være lang og tung, men de fleste kan klare det. Hvis man vil ta en lengre fjelltur ligger hyttene Tyssevassbu, Kvanntjønsbu og Mosdalsbu i området. Beregn mellom åtte og ti timer tur-retur.

riks000654776-SjGGy3kIuL.jpg Foto: Marina Ignatova, NTB Scanpix

Oktober: Solspeilet på Rjukan

Telemarksbygda ligger i mørket store deler av året, men ifjor ble et stort speil festet i fjellsiden. Når solen treffer speilet, lyses torget i byen opp. Vintermånedene er den beste tiden for full effekt.

Ideen om et slikt speil ble lansert for hundre år siden av Norsk Hydro-grunnlegger Sam Eyde. Rjukan er en god base for en tur til Gaustatoppen, men bygda byr også på strikkhopp fra Vemorkbrua og Krossobanen. Hardangervidda Nasjonalparksenter er et nytt interaktivt museum, med utsikt mot vidda.

SOLSPEILET: Rjukans nye, lysende turistattraksjon. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

November: Spa!

November er perfekt tid for litt ekstra påfyll av velvære før julestria setter inn, og spa er midt i blinken. Reis alene eller ta med deg kjæresten, ektefellen, jentegjengen eller gutteklubben, og nyt en helg med vann, sauna og massasje i fokus.

Tips til spahoteller er Farris Bad i Larvik, Norefjell Spa & Resort (ta en skitur innimellom all badingen), Son Spa, Rondane Spa, Dr. Holms Hotel og Spa på Geilo, og Finnskogtoppen Velværehotell i Hedmark. Tilbud varierer fra lavasteinbehandlinger og skrubb til detox og tyrkisk bad.

Les også: Verdens beste hotellspa

riks000655605-1KospMYbX1.jpg Foto: Uwimages, NTB Scanpix

Desember: Julemarked på Røros

Byen på Unescos verdensarvliste byr på skikkelig førjulsstemning med et stort julemarked i handlegaten. Boder settes opp og selger lokal mat og kunst— og håndverk til julegaver. For barn og voksne arrangeres førjulsaktiviteter som kanefart, spark og hundekjøring.

På Røros er det verdt å besøke Smeltehytta som viser Kobberverkshistorien, se den vakre kirken Bergstaden og stikk innom Kaffestuggu og Thomasgaarden for hjemmelaget lefse og kaffe. Julemarkedet arrangeres første helgen i desember.

Les også: Koselig julemarkeder landet rundt

afp000658728-mpE3AVEoxc.jpg Foto: Thomas Rasmus Skau

Har du bilder av en vakker gangbro fra Norge eller utland? Send en epost eller del gjerne med oss på Instagram med emneknagg #reisecamilla

Les mer om

  1. norsk reisekalender
  2. Tur
  3. Stoltzekleiven
  4. Trolltunga
  5. Lofoten
  6. Fjell
  7. Reise