Reise

Peter Pans lyseblå lagune finnes på ordentlig – i Costa Ricas regnskog

Men ikke prøv å bade i den. Vi besøkte landet hvis motto er «det gode liv».

Langt inne i skogen i Volcán Tenorio nasjonalpark finner du Rio Celeste. Den nærmest utenomjordiske blåfargen skyldes en unik sammensetning av kjemikalier i vannblandingen som oppstår idet to mindre elver møtes.
  • Kristoffer Rønneberg

En god skogstur bør ha et skikkelig mål. Et sted man kan ende opp ved, en belønning for strevet. Etter to times trasking gjennom regnskogen begynner vi å høre at målet nærmer seg. En dyp buldring vokser seg sterkere før vi endelig ser et glimt av det vi leter etter mellom de tykke, grønne bladene.

En foss, midt i skogen. Og et lyseblått, naturskapt basseng.

Fargene – det irrgrønne, det lysende lyseblå – er så intense at man skulle tro at netthinnen var utstyrt med photoshop. Som belønning for strevet langs jungelstien fungerer det som bare det.

Du må gå et stykke gjennom jungelen for å finne Rio Celeste, noe som blir ekstra utfordrende i den våte årstiden. Stien blir raskt til gjørme. Men belønningen gjør vandringen strevet verdt.

Naturlig lyseblått

Rio Celeste – den himmelske elven – strekker seg 14 kilometer gjennom skogen i nasjonalparken tilknyttet Tenorio-vulkanen i det nordvestlige hjørnet av landet.

Blåfargen er en optisk illusjon som oppstår når to mindre elver møtes inne i denne skogen. En kombinasjon av aluminium, silisium og oksygen gir inntrykket av at vannet har tatt en nesten unaturlig blåfarge.

Men den er helt naturlig. Og den er også giftig. Langs elven, som lukter av svovel, er det derfor satt opp en rekke skilt som advarer folk mot å bade.

– Da jeg var liten, fantes det ikke sånne skilt. Jeg husker hvordan jeg begynte å hallusinere etter å ha vært i vannet i en halvtime. Da sluttet jeg å bade der, sier Adlan, en dykkerinstruktør vi treffer etter skogsturen, på stranden i kystlandsbyen Playa Hermosa.

Les også

Byen er kåret til et av de aller beste reisemålene i 2018. Vi har vært der.

Krokodille i vannkanten

Rio Celeste er nemlig bare én av naturperlene du kan få med deg på en ferietur til Guancaste-regionen i Costa Rica.

Denne fliken av landet kan kanskje ikke by på så mange livlige markeder eller gamle bygninger fra kolonitiden. Men dersom du leter etter et familievennlig område med fargerike naturopplevelser, god mat og nydelige strender, er dette et veldig godt valg. Safari? Ikke noe problem å finne.

Ikke la deg lure av at krokodillene ligger helt stille i vannkanten. De følger nøye med.

– Se godt på den krokodillen. Ser dere merkelappen? Made in China! Det er derfor den ligger så stille, sier Miguel Almaco mens han skrattler av vitsen han helt sikkert har fortalt hundre ganger før.

Les også

Er dette verdens blåeste innsjø?

En elvetur langs Palo Verde gir nærkontakt med naturen. Apekattene ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om oppmerksomheten.

Han kjører oss i en liten motorbåt nedover Palo Verde-elven, som har en mer tradisjonell kakaofarge enn Rio Celestes lyseblå toner. På begge sider av elven yrer det av liv.

Først ser vi krokodillene. I løpet av halvannen time har vi også fått nærkontakt med aper som kommer ned til elven for å drikke, flaggermus som henger fra en gren over elven, og et titall ulike fugler med fargesprakende fjærdrakt – inkludert et par store, røde papegøyer som sitter i toppen av et tre.

Les også

Her er stedene reiseekspertene mener du bør reise til i 2018

Det hjelper å ha en god guide hvis du drar på elvesafari langs Palo Verde-elven. De små flaggermusene er vanskelige å se med mindre man blir fortalt at de er der.
Mange dyr trekker mot elven. Denne øglen er blant dem.

«Pura vida» er nasjonalmottoet

Costa Rica er et av verdens mest fredelige land. Landet har ikke de største naturressursene, og det ligger heller ikke særlig strategisk plassert på kartet, noe som gjør at innbyggerne her i stor grad har fått være i fred opp gjennom århundrene.

Landet har fortsatt ikke tatt bryet med å bygge opp et offisielt militærvesen.

Playa Hermosa ligger på nordvestkysten av Costa Rica. Leier man seg en bolig litt oppe i åssiden, er utsikten formidabel.
Strendene langs Costa Ricas stillehavskyst varierer veldig i farge og kvalitet. Tamarindo er blant de mest populære, også blant surfere.

«Pura vida» er uttrykket du hører fra alle du treffer her. Det gode liv. Null stress. Perfekt for en ferie.

– Vi har kanskje ikke naturressurser som olje eller gull, men til gjengjeld har vi naturressursene du kan nyte på individuelt nivå. Er ikke det like viktig? spør Edgar Sequeira, som hjelper oss med å planlegge en annen skogstur – en tur der vi ikke skal gå, men snarere sveve gjennom jungelen.

Naturlige varmekilder sørger for oppvarmet elvevann – dypt inne i jungelen. Gnir du deg inn med søle på forhånd, noe som visstnok skal være helsebringende, kan du farge vannet grått.
Costa Rica har lenge vært opptatt av økoturisme og bærekraft. Naturen er langt bedre bevart i dette landet enn i flere av nabostatene.
Les også

Reis til jungelens indre: – Det er varmt, fuktig og det stikker

Varmekilder midt i skogen

Varmekilder finnes det en del av i Costa Rica, løypestrengturer likeså. Men Rio Perdido har begge deler. Dypt inne i skogen, halvannen times kjøring fra stillehavskysten, ligger dette spa-hotellet som raskt får deg til å glemme verden utenfor.

Hvorfor gå når du kan ta turen med løypestreng? Restauranten ved Rio Perdido lokker i det fjerne.
Du skal ikke lide av høydeskrekk for å være med på løypestrengtur i Rio Perdido. Her får du svingt deg, bokstavelig talt.

En løypestrengtur her frakter deg mellom 15 ulike plattformer langs en dyp kløft – mellom flere av dem svinger du deg til og med i en liane. Dette er ikke for dem med høydeskrekk, men for alle andre er det en opplevelse å skrive hjem om.

Etter tretoppturen lokker hotellet med varmekilder. Du kan velge mellom å nyte en drink i den flytende baren eller å ta turen ned til den rykende varme elven. Det er noe helt spesielt å svømme i en elv – midt i skogen – mens vannet holder en temperatur som gjør deg sikker på at slanger og insekter holder seg unna.

Vannet lukter litt av svovel, også her. Men i Rio Perdido skal det visst være helsebringende å bade. Spesielt hvis du dekker deg til med den grå leiren som ligger ved bredden, før du kaster deg uti.

Ser du et helt grått menneske dukke ned i elven i denne delen av Costa Rica, skyldes det altså ikke at du hallusinerer. Sannsynligvis ikke, i hvert fall.

Vestkyststrender er de fineste – da kan du se solen gå ned. På Tamarindo-stranden kan du nyte solnedgangen fra en av de utallige restaurantene og barene langs den hvite stranden.

Les mer om

  1. Costa Rica
  2. Regnskog
  3. Tur
  4. Reise
  5. Reiseguide
  6. Drømmereise