Når restauranten er reisemålet: Her får du verdens beste mat

For matglobetrottere er listen over verdens 50 beste restauranter gull verdt.

HIMMELSK: Tortellini, også kalt Venus’ navle, er en liten, herlig pastaspesialitet fra Modena, Italia. Servert i en klar kyllingbuljong er det et lite stykke himmel. I Modena ligger verdens beste restaurant – den trekker mange til den lille matbyen.

Nylig ble de 50 beste restaurantene kåret – Maaemo i Norge kom på en 35. plass og er nykommer på listen. (Se hele listen nede i saken)

Hva innebærer en slik kåring for matfrelste reisende?

De norske globetrotterne Tay-Young Pak (43) og Gunnar Garfors (43) har reist jorden rundt flere ganger og besøkt alle verdens land. For dem går mat og reise hånd i hånd. Det sies at når en restaurant har fått tre stjerner i Michlinguiden eller er med på listen over de 50 beste i verden, er den verdt en reise alene. Den turen tar de to reiseglade guttene med glede.

– Jeg får vann i munnen av å se på den listen og sjekke restaurantene. Det beste i verden er å reise. Men det blir enda bedre med fantastisk mat, sier Garfors.

Sammen med Tay har han spist «grusomt gode gourmetmåltider».

Les også

På denne Italia-turen dropper du pizzaen

GLADE I MAT OG REISE: Tay-young Pak og Gunnar Garfors har reist jorden rundt og besøkt alle verdens land. De mener det beste i verden er å reise – og at god mat på reisen gjør det enda bedre.

Begge to er en del vårt årlige reisepanel og har utfordret seg selv på reisefronten i en årrekke. Tay har også smakt på ekstreme delikatesser verden rundt og deltatt i en rekke reiserekordforsøk sammen med Garfors.

– Når jeg reiser spiser jeg alt mulig, fra gatemat grillet på gamle bilfelger i Sao Tome via sashimi skåret til på fiskemarked på Salomonøyene til verdens beste restauranter i London, Tokyo og Paris. Jeg har ikke alltid råd til å spise på de beste restaurantene, men de gangene jeg har det, er det absolutt verdt å bruke de tusenlappene det koster, sier Garfors og legger til:

– På den måten blir jeg heller ikke bortskjemt, men kan virkelig glede meg til de gangene jeg tråkker til og går «all-in». Da er det alltid med gode venner eller kjæresten, for så spesielle matopplevelser vil jeg gjerne dele med noen jeg kjenner godt.

Det beste i verden er å reise. Men det blir enda bedre med fantastisk mat!
Les også

Tre nordmenn satt verdensrekord – nå er de verden rundt

For Tay har restaurantene vært reisemål alene.

– En gang tok spiste jeg meg gjennom 12 Michelin-stjerner i New York. Det ble noen restauranter og litt av noen måltider! sier Tay.

Les også

10 restauranter du må besøke i New York

MATBYEN MODENA: Får du ikke bord på verdens beste restaurant, Osteria Francescana, i Modena – så fortvil ikke. Søsterrestauranten Franceschetta 58 er absolutt verdt et besøk. Det samme er svært mange andre restauranter i den herlige matbyen.

Besøkt flere av verdens beste restauranter

Nummer én på den ferske listen har ligget der noen år. Osteria Francescana i Modena har et moderne italienske restauranten som også er belønnet med tre stjerner i Michelin-guiden og kokken Massimo Bottura ble portrettert i Netflix-serien «Chef’s table».

På årets ferske liste har Tay besøkt fire av restaurantene: Osteria Francescana, spanske Mugaritz i San Sebastian, Le Bernadin i New York og Nihonryori Ryugin i Tokyo. Alle utenom Mugartiz har tre Michelinstjerner, mens Mugaritz har to.

– Le Bernadin er regnet for å være en av verdens beste fiskerestauranter, mens de andre er moderne restauranter basert på lokale spesialiteter. Mugaritz har et moderne baskisk kjøkken og er veldig eksperimentell, sier Tay.

Gunnar Garfors har besøkt Ultraviolet i Shanghai (nr. 24) og Mikla i Istanbul (nr. 44) på årets liste.

– Siden listen kontinuerlig endrer seg, har jeg ikke vært på så veldig mange på listen for 2018, men jeg har besøkt flere andre som har høye plasseringer tidligere, sier Tay.

Av restauranter Tay har besøkt tidligere:

  • Noma, København (nr. 1 i mange år)
  • Daniel, New York (nr. 8 i 2010)
  • Jean Georges, New York (nr. 4 i 2002)
  • Quay, Sidney (nr. 26 i 2011)
  • Mathias Dahlgren, Stockholm (nr. 25 i 2010)
  • Tom Aikens, London (nr. 8 i 2005)
  • Bukhara, New Delhi (nr. 14 i 2002
  • Nobu, London (nr. 7 i 2004)
  • Bagatelle, Oslo (nr. 36 i 2003)
KAMELMAT: Gunnar Garfors er glad i å spise godt når han er på reise og prøver det meste. Kamelkjøtt laget på riktig måte er riktig godt, hevder han. (NB: Kamelen på bildet ble ikke lunsj.)

Veldig gøy med Peru

De siste årene har Peru bemerket seg kraftig på listene over verdens beste restauranter. Hovedstaden Lima har to på topp ti og totalt tre på 50-listen.

– Det er utrolig kjekt å se at Lima er godt representert på listen. Peruansk mat er virkelig i verdensklasse og det er fortjent at de får lønn for strevet. På det peruanske kjøkkenet finner en innflytelse fra Asia, Europa og Afrika. Det gjør rettene eksepsjonelt spennende og ofte originale så det holder. Nå er det minst to supre peruanske restauranter i Oslo, det er på tide! Jeg skal til Peru i høst og da skal minst en av disse restaurantene besøkes, sier Garfors.

Han tipser om at en ikke trenger reise så langt for å nyte god, peruansk mat – det ligger flere gode restauranter i London også.

  • Fått med deg vår matserie? Matkommentator Joacim Lund har reist til London, Paris, Barcelona og Roma og gir sine innsidetips til hver by. Her Må du spise neste gang: