Norges feriefavoritt øker

Nesten en halv million besøkte nabolandet i sommer.

SOMMER I SVERIGE: Nordmenn reiser gjerne langs svenskekysten på sommerstid. I år ferierte nesten en halv million av oss i nabolandet.

497.000 nordmenn reiste til Sverige i sommer, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en økning på 6,9 prosent fra samme periode i fjor, og gjør nabolandet vårt til det mest populære sommerferiereisemålet for nordmenn.

Sverige slår Danmark

Sverige ligger et godt stykke foran Danmark, som opplevde en nedgang i antall norske feriereisende på drøyt 26 prosent i årets sommersesong. Landet ligger likevel fortsatt på en tredjeplass over de mest populære sommerferiefavorittene blant nordmenn, ifølge SSB.

Totalt reiste 212.000 nordmenn til Danmark i perioden mai til juli. Spania ligger ikke overraskende på en god annenplass, med nær 400.000 besøkende i sommer.

Frankrike og Storbritannia har fortsatt stor pågang av norske turister, men har opplevd en nedgang på henholdsvis 13 prosent og 41 prosent. Disse tallene er riktignok kun basert på sommeren, reiser til London og Paris er igjen tilbake på topplister for helgeturer vår, høst og vinter.

Liten oppgang fra Sverige totalt

Turismen til Sverige ser en liten oppgang etter et par år med nedgang i antall norske feriereisende. Toppåret var i 2013, da besøkte totalt 1,7 millioner nordmenn söta bror. Tallene inkluderer både ferie- og forretningsreisende, ifølge SSB.

– Kan skyldes høyere priser i Danmark

Årets første tre kvartaler viser at Danmark har gått tilbake med rundt seks prosent i antall besøkende, ifølge markedssjef Peter Krusborg for VisitDenmark i Norge og Sverige.

– Det kan vi selvfølgelig ikke være tilfredse med. Samtidig kan vi se at især innlandsturismen og trafikken til Sverige er gått frem, sier Krusborg.

Han tror hovedårsaken er en negativ valutautvikling og at det er blitt dyrere å være norsk i Danmark den siste tiden.

– Det stiller nye krav til vår kommunikasjon og til fortellingen om hvorfor det stadig er helt unikt deilig å være norsk i Danmark - selv om det er blitt litt dyrere. Men det er en dialog vi ser frem til å ta med våre norske turister i 2018, sier markedssjefen.

Les også

Noen få kilometer fra «harry-Spania» er den ekte og hippe storbyen

STOCKHOLM: De største byene i Sverige, som Stockholm og Göteborg, er blant nordmenns storbyfavoritter. Her fra Gamla Stan i hovedstaden.

Grenseområdene er viktige

Värmland-regionen er blant de mest populære reisemålene i Sverige. Årsaken er kort reisevei fra Oslo og Østlandsområdet - det er enkelt å nå med tog, buss og bil.

– Värmland er attraktivt blant nordmenn, og norske turister står faktisk for mer enn halvparten av alle utenlandske gjestedøgn i regionen. Årsaken til populariteten henger sammen med den korte reiseveien samt at det er rimeligere for nordmenn å feriere over grensen. Vi ser også at mange nordmenn benytter anledningen til å utforske regionen i forbindelse med grensehandel, sier daglig leder Jonas Jacobsson for Visit Värmland.

Grensehandelen økte med nesten én milliard kroner i tredje kvartal fra 2016 til 2017, ifølge SSB-tallene.