Reise

Er dette verdens mest bisarre turistmål?

Det brennende hullet i bakken kalles bare «The Door to Hell».

DOOR TO HELL: Det enorme krateret i ørkenen i Turkmenistan har brent i over 40 år. Foto: Tay-young Pak

 • Camilla Flaatten

Midt i ørkenen Karakum i Turkmenistan brenner det i et gigantisk hull i bakken. Stedet tiltrekker seg noen turister i året, men det er ikke mange.

Et par reiseglade nordmenn har latt seg begeistre.

ET KRATER: Et hull på 70 meter i diameter har brent kontinuerlig i over 40 år. Det brennende hullet kalles «The Door to Hell», og ligger i Karakum-ørkenen i Turkmenistan. Foto: Tay-young Pak

— Det er faktisk min favoritt blant alle turistattraksjonene i hele verden, sier globetrotter Gunnar Garfors.Og han vet hva han snakker om, Garfors er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land.

Det brennende hullet kalles «The Door to Hell», og har brent kontinuerlig siden det ble oppdaget i 1971. Hullet ligger i et naturgassområdet i Derweze, som er et av de største gassreservatene i verden. «The Door to Hell» måler 70 meter i diameter, og spyr ut oransje flammer og boblende leire.

OM NATTEN: Månen og det brennende hullet er det eneste lyspunktene i den mørke ørkenen. Foto: Tay-young Pak

— Det er helt absurd reisemål som er et must for de litt mer eventyrlystne, sier Garfors. Han anbefaler besøkende å ta med telt, og overnatte her for å få med seg attraksjonen også på nattetid.

Trodde gassen kom til å brenne opp

Naturgassfeltet ble oppdaget av russiske ingeniører på tidlig 70-tallet. De trodde det var olje i området, og begynte å bore. Men de fant gass i stedet, og ønsket å lagre den.

BISARR OPPLEVELSE: Norsk-koreanske Tay-young Pak besøkte det brennende hullet i fjor. Han beskriver det som et helt surrealistisk og bisarr opplevelse. Foto: Tay-young Pak

Men da grunnen boreriggen sto på ga etter, forsvant riggen ned i et stort krater. Fra det enorme krateret ble det frigjort giftige gasser, og ingeniørene fant ut at de måtte brenne gassen for å unngå ytterligere utslipp. De trodde gassen ville brenne bort på noen dager.Fire tiår senere brenner det fortsatt.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

MÅ HA MED GUIDE: Det er ikke lov for turister å ferdes utenfor Turkmenistans hovedstad uten guide. Guiden kjører ut i ørkenen til det brennende hullet, fikser telt og griller middag på kvelden. Foto: Tay-young Pak

Du må leie guideGarfors’ reisekamerat Tay-young Pak besøkte det brennende hullet i fjor. Det er ikke lov å ferdes utenfor hovedstaden Ashgabat uten guide.

— Guiden kjører ut i ørkenen, han setter opp teltplass i god avstand fra hullet og tilbereder et herlig lokalt måltid over åpen ild.

Tay forteller om en bisarr opplevelse.

— Vi ankom på dagtid, men ti timer senere, midt på natten, satt vi fremdeles fullstendig hypnotisert ved det brennende hullet. Rått og surrealistisk. Stjerneklar himmel, ingen turister og et enormt brennende hull foran oss. Den eneste andre personen der var en japansk reiselivsjournalist, som kom ens ærend for å skrive om fenomenet.

Turkmenistan er et av verdens minst besøkte land, med rundt 7000 besøkende årlig. Diktaturstaten er rangert som nummer to etter Nord-Korea, og styres av president Gurbanguly Berdimuhamedov som kontrollerer størsteparten av landets inntekter.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

 1. Les også

  Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips

 2. Les også

  Dette er Bangkoks mest bisarre steder

 3. Les også

  Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

Les mer om

 1. Reise

Relevante artikler

 1. REISE

  Han er den yngste som har besøkt alle verdens land. Inspirasjon? En nordmann.

 2. REISE

  Reis til «Langtvekkistan»: - Ta turen til minst ett av dem, eller risikér å angre resten av livet

 3. REISE

  Ola Turmo tok toget gjennom Sentral-Asia. Møtet med «Døren til helvete» glemmer han aldri.

 4. REISE

  Dette er verdens minste hovedsteder

 5. REISE

  Svalbard minutt for minutt tok landet med storm. Her er det beste Spitsbergen har å by på.

 6. REISE

  Disse storbyene er billigst i Europa. De er mye mer forlokkende enn tidligere, mener reiseekspert.