Fotball

Her er Martin Ødegaards nye lekegrind

Ikke alle i Rennes følger med siste Ødegaard-nytt: — Uedegard, qui?

Rennes hjemmebane Roazhon Park er bygd som en klassisk fotballstadion. Bratte tribuner som ifølge lokalbefolkningen gir et magisk trykk når det er fullt. Stadion tar nesten 30.000 tilskuere. Foto: Kurt Haugli og NTB Scanpix

  • Kurt Haugli

RENNES: Mens regnet vasket bort sommervarmen i Rennes, ventet byen i spenning på en norsk 17-åring. Eller gjorde de det?

— Jeg kan dessverre ikke kommentere noe, skriver Ødegaards agent Tore Pedersen i en tekstmelding til Aftenposten.

Slik er det i fotball om dagen. Ingen sier noe før at blekket har tørket på en kontrakt.

Hele denne historien er derfor bygd på noe som ikke er offisielt bekreftet. Martin Ødegaard er ikke offisielt utlånt til Rennes fra Real Madrid. Men det kommer til å skje. Bare FIFA blir ferdig med papirarbeidet sitt.

Martin Ødegaard er på vei til fransk fotball. Foto: REUTERS/Juan Medina

Årsaken til at det drar ut handler om at FIFA må godkjenne utlånet ettersom Martin fra Drammen fortsatt ikke er myndig. Det blir han ikke før i desember. Det hele er trolig bare en formalitet, men det har tatt tid. Derfor vil agent Tore Pedersen og alle andre rundt Martin Ødegaard svare «ingen kommentar» til ut i neste uke en gang.Tidligere i uken sa Rennes-trener Christian Gourcuff at Martin Ødegaard er en spiller som passer for laget. På torsdag var han mye mer avmålt da Ødegaard-saken ble tema helt på slutten.

— Slik er det i fotballoverganger. Ingenting er klart før det er klart. Det er det ikke nå, sa han og dermed var den pressekonferansen over. Det er likevel lite som tyder på at det ikke blir en ordning.

Helt ukjent nordmann

I byen innbygget av 2-700.000 stolte bretoner (alt etter hvor stor sirkel du slår med passeren) snakker mange om det som skal skje. Eller gjør de det?

Et av de største fotballtalentene i Europa kommer til å spille for klubben. Det har selv de som ikke er interessert i fotball fått med seg. Nesten alle da.

- Uedegard, qui? sier Fabienne Pieau.

Vi traff henne sammen med kamerater i skyggen av Stade Roazhon, den monumentale hjemmebanen hvor Martin Ødegaard antagelig skal utvikle seg fra å være en tenåringstalent til å bli en spiller som skal skinne på den virkelig store fotballscenen. Men nærheten til Roazhons hovedtribune var ikke proporsjonal med interessen for fotball for Fabienne og hennes venner.

Les også

Rennes-manageren bekrefter at Ødegaard snart blir klar på lån

Martin Ødegaard spiller trolig sine neste hjemmekamper her. Foto: Kurt BM Haugli

Kubbespill foran fotball

Hun var mer opptatt av å trene til det regionale mesterskapet i det finske kubbespillet Mölkky. Mens banemannskap gjorde de siste forberedelsene til hjemmekamp mot Nancy lørdag kveld, kommer Mölkky-medspiller Guénolé Henry assisterende til hjelp for oppklaring av hvem denne Ødegaard fra Drammen egentlig er, selv om kunnskapen ikke er helt på plass.

— I ave høørd ebut im. Norvegién, eehh, sier han på sin blanding av fransk og engelsk. Både Guénolé og Fabienne synes det er storartet at norske journalister tar turen til Bretagne, selv om de ikke helt forstår. Derfor retter de fort konsentrasjonen mot siste treningsrunde før lørdagens mesterskap i Mölkky.

Taxisjåførene

Et mye brukt journalisttriks er jo å slå av en prat med en av de lokale drosjesjåførene. Vi prøvde to av dem. Den første var ikke til stor hjelp. Han brukte å følge fotball før, men hadde for lengste mistet oversikten over hvem, hva, hvor i Rennes’ mannskap.

Forsøk nummer to ga bedre treff. Selvfølgelig visste han hvem Ødegaard var. Han hadde jo kjørt den høye, lyse og vakre norske journalisten som hadde vært her i forrige uke for å lete etter nettopp Ødegaard.

Her blir det bra

Men likegyldigheten til at det kanskje største norske fotballtalentet noen gang er ikke jevnt fordelt.

— Det er lurt av Martin Ødegaard å komme hit, sier Charles Parry. Han studerer markedsføring og er i praksisjobb hos Rennes.

Parry som er fra Toulouse, et område hvor rugby står nesten like sterkt som fotballen, er mest opptatt av om hans landsmann Arsène Wenger får på plass de rette spillerne før overgangsvinduet er over. For ham er fransk fotball interessant, men det er Arsenal som er viktigst. Han hadde gjerne sett Ødegaard i Arsenal, men mener det er et klokt valg å dra til fransk fotball, Ligue 1 og nettopp Rennes.

Fabienne Pieau, Guénolé Henry og Mathilde Huillerie er mest opptatt av å gjøre de siste forberedelsene til det regionale mesterskapet i det finske kubbespillet Mölkky. Foto: Kurt BM Haugli

— Rennes-trener Christian Gourcuff er kjent for å være god til å utvikle unge spillere. Derfor tror jeg Martin Ødegaard kommer til å ha nytte av sin periode her i klubben, sier Charles Parry.

Far og sønn Gourcuff

Og det er ingen tilfeldighet at det er nettopp til Gourcuff og Rennes Martin Ødegaard blir utlånt. Real Madrid-sjef Zinédine Zidane har et nært forhold til landsmannen Gourcuff som tok over ansvaret for Rennes i vår. Da Zinedine Zidane tok sin trenerutdannelse skal han jevnlig ha hatt kontakt med dagens Rennes-trener.

Og når vi snakker om Zidane. Sønnen til trener Christian Gourcuff, Yoann, ble i sin tid kalt «den nye Zidane». Han ble det aldri, men er nå, i en alder av 30 år, en av de sentrale spillerne på Rennes og blir dermed lagkamerat med Martin Ødegaard når han kommer til klubben.

Fotball i Frankrike er ofte en mer dannet utgave av det vi kan oppleve i England, Spania eller Italia. Lidenskapen er ikke altoverskyggende som den kan være andre steder. Det er andre viktige ting i livet også.

Men i Rennes, som er en slags hovedstad i Bretagne, handler det mye om fotball.

Lørdag kveld spiller Rennes sin første hjemmekamp mot Nancy. De tapte sesongåpningen mot Nice og håper på et bedre resultat denne gangen. De som hadde litt peiling på fotball i byen mente at klubben gjerne skulle hatt «le jeune norvegién» med på laget.

PS: Alexander Tettey, Anders Åge Konradsen og Kjetil Rekdal har også spilt for Rennes.

Les også

  1. Fransk avis hevder at Ødegaard er klar for Rennes

  2. - Martin Ødegaard leies ut til fransk klubb

Les mer om

  1. Fransk fotball