Går gjerne til Vålerenga

Herman Stengel hadde ikke peiling på at Vålerenga avtalte opsjon på ham.

ÅPNER FOR VIF: Herman Stengel vil spille fotball på høyest mulig nivå.
 • Kommentar: Inge D. Hanssen

Onsdag 12. oktober 2011 trener Herman Stengel med Stabæk. Han er nettopp fylt 16 år og har debutert på A-laget. Gutten trener målbevisst for å bli en bedre fotballspiller med fast plass på førstelaget.

Denne onsdagen kommer han til å huske resten av sitt liv. Det var den dagen mediehysteriet omkring ham bryter ut.

Et team fra TV2 dukker opp. De forteller at Vålerenga har inngått en opsjonsavtale med Stabæk om salg av talentet.

Selv vet hovedpersonen ingen ting om dette.

– Ring pappa, sier han til reporterne.

 • Les også:

Nytt for pappa

Pappa Hans Jørgen Stengel vet heller ikke at det er inngått noen opsjonsavtale. Riktignok fortalte agent Jim Solbakken ham i slutten av juli at en slik avtale ble diskutert, men siden hørte han ikke noe.

Da han noe senere går gjennom avtalen, blir han beroliget. Det viktigste er at sønnen har siste ord ved en eventuell overgang til en annen klubb.

Spørsmålet vi stiller oss her i tinghuset i Sandvika er hvordan partene kan unnlate å informere far og sønn om en avtale som til de grader angår dem. Det ville ha vært det eneste anstendige.

Tidligere formann i Stabæk Fotball, Erik Loe, er inne på dette i sin vitneforklaring i retten. Da sportslig leder Inge Andre Olsen fortalte om opsjonsplanene, ga Loe klar beskjed om at Hermans foreldre skulle informeres og eventuelt gi sin tilslutning til en avtale.

– For at Stabæk skulle inngå avtalen, var det en forutsetning at guttens foresatte var enig, sa Loe i vitneboksen.

Her sviktet det altså. Enten hos sportslig leder eller hos agenten.

I dag sier Herman Stengel at han gjerne vil spille på øverste nivå, gjerne for Vålerenga. Martin Andresen ville benytte seg av opsjonen allerede i fjor, men krangel innad i VIF-systemet satte en stopper for det. Klubben løfter ikke en finger før det foreligger en rettskraftig dom i straffesaken.

Uheldig

I overgangsvinduet sommeren 2011 forhandlet Stabæk med Rosenborg om salg av Johan Andersson og Veigar Pall Gunnarson. Tilbudet fra RBK var på 4,25 millioner – 3,25 millioner for Andersson, én million for islendingen.

– Senere fikk jeg vite at vi hadde gitt uttrykk for at vi ønsket mest mulig penger for Johan og minst for Veigar. Det syntes jeg var uheldig, forteller den tidligere Stabæk-formannen Loe i retten.

Det er nok en uttalelse aktoratet merker seg – ga Stabæk uttrykk for samme ønske overfor VIF da klubben inngikk avtaler om fire millioner for Stengel-opsjonen og én million for Gunnarson?

Når bakteppet for tiltalen er den franske klubben Nancys krav på halvparten av overgangssummen for islendingen, blir dette et viktig spørsmål for retten.

Fakta: Overgangssaken

 • Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.
 • Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. * De fire tiltalte nekter straffskyld.
 • Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.
 • Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.
 • Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.
 • Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk