Fotball

Viking tester back som midtstopper mot FKH

Trener Bjarne Berntsen venter at Viking skal opptre mer solid i forsvar mot FK Haugesund fredag enn mot Bryne og Brann.

Viljar Helland Vevatne spilte midtstopper under torsdagens trening og gjør det igjen mot FKH fredag.
 • Egil Ø. Nærland
  Egil Ø. Nærland

Én back som blir midtstopper skal sørge for det.

Viljar Helland Vevatne er hentet tilbake til Viking for å bekle venstre eller høyre backposisjon, men han tar gjerne utfordringen fra treneren.

– Nå er det inn i midten og begynne å heade igjen, sier en smilende Helland Vevatne til Aftenbladet etter torsdagstreningen i Randaberg Arena.

Les også

Ingebrigtsen inspirerte og ga Viking mye å tenke på

Spilte stopper til han var 17

– Med unntak av noen vikariat i enkeltkamper, er det seks-sju år siden jeg spilte midtstopper, men jeg frykter ikke vansker av den grunn.

– For meg er det viktigst å spille der treneren mener jeg gjør den beste jobben for laget, sier 23-åringen som var fast midtstopper til han var 17.

Siden har han i regelen blitt brukt i backposisjon i Bryne og Sandnes Ulf.

Viking møter elitemotstand for andre gang på én uke. I Vestlandshallen i Bergen forrige torsdag viste laget i korte perioder sjanseskapende angrepsspill, dro hjem med et hyggelig resultat, 3-2 til Brann, men slapp egentlig med skrekken.

Gir bort sjanser

For Brann skapte utrolig mange sjanser, kunne og burde vunnet mye mer.

– Resultatet forteller ikke sannheten, Brann skapte altfor mange muligheter, og det er derfor jeg håper vi nå etter en ny uke sammen skal ha blitt mer solide bakover, forklarer Bjarne Berntsen.

FKH har sesong etter sesong vist seg som et av eliteseriens beste lag. Det betyr at Viking virkelig kan få kjørt seg i Karmøyhallen.

Les også

Molde-stopper er aktuell for Viking

Og det med et temmelig urutinert lag: Viljar Helland Vevatne skal spille i par med 18-åringen Tord Johnsen Salte, mens Rasmus Martinsen tar høyre back. Claes Kronberg på venstre back representerer eliterutine i den bakre fireren.

Viljar Helland Vevatne har erfart at det kan ta en stund for nye medspillere å fungere sammen.

– Normalt tar det litt tid å lære hverandre å kjenne, fungere sammen i press, fungere sammen når du faller av og så videre.

Må ha allsidige spillere

– Men det kan også sitte fra første stund, for av og til er det sånn at du tenker og handler likt, sier Helland Vevatne, som mener at han og Johnsen Salte skal finne hverandre helt fint.

Les også

Vålerenga-spiller på vei til Viking

Trener Bjarne Berntsen etterlyser som flere kolleger, spillere som er fleksible og kan bekle flere posisjoner.

– Ikke mange klubber har anledning til å ha såkalt dobbeltdekning på alle posisjoner. For Viking er fint å vite at vi nå har tre backer som kan ta begge sidene, og Viljar som også kan være midtstopper.

– Når Markus Nakkim (syk) kommer over helgen, får vi bedre dekning på stopperplass, og dersom Viljar viser at han kan ta posisjonen, er det ikke sikkert vi trenger å hente flere. Vi har også en meget lovende junior i Daniel Pollen, sier Berntsen, som driver spillerne gjennom to treningsøkter til dagen.

– Det er ikke før i april kampen om poeng begynner, minner han om.

Viking stiller slik mot FKH:

4–3–3: Amund Wichne - Rasmus Martinsen, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Claes Kronberg - Jonas Pereira, Steffen Ernemann, Kristian Thorstvedt - Usman Sale, Mathias Bringaker, Stian Michalsen.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Brann
 2. Claes Kronberg
 3. Fotball
 4. FK Haugesund
 5. Sandnes Ulf
 6. Eliteserien
 7. Bryne